Vali Vekili Kılıçarslan’ın başkanlığında kamu ve özel sektör temsilcilerinin katılımıyla düzenlenen “Ekonomi Toplantısı”nın gündemine “BAKAP” talebi damga vurdu.
Kalkınma Bakanlığı’nın bölgemizde BAKAP kurulmasına olumlu bakmadığının açıklandığı toplantıda, Vali Vekili Kılıçarslan’ın toplantının birinci gündem maddesi olarak yorumladığı BAKAP talebini KATSO Başkanı Arslan “BAKAP kurulmadığı sürece bizim kalkınmamız mümkün değil” sözleriyle dile getirdi.
Kastamonu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Seyit Aydın, Tıp Fakültesi’ni 2018 yılında hizmete geçireceklerini açıkladı.
Kastamonu Valiliği organizesinde Kastamonu’nun ekonomik durumunu ve potansiyelini, ilde devam eden kamu ve özel sektör yatırımlarını ve istihdam konularını değerlendirmek amacıyla düzenlenen “Ekonomi Toplantısı” Kastamonu Ticaret ve Sanayi Odası Salonu’nda yapıldı.
Program saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunması ile başladı, ardından da Vali Vekili Ünal Kılıçarslan açılış konuşmasını yaptı.
Vali Vekili Ünal Kılıçaslan başkanlığında KATSO’da yapılan toplantıda İş-Kur İl Müdürü Dilek Şehnaz Aşıcı, Defterdar Vekili Ali Ateş ve KOSGEB Müdürü Nevzat Erol sunumlarını gerçekleştirdiler.
Kastamonu’nun ekonomik potansiyeli, devam eden kamu ve özel sektör yatırımları ile istihdam konularının görüşüldüğü toplantı yaklaşık 3 saat sürdü.
Kastamonu ekonomisinin geliştirilmesi için Kalkınma Bakanlığı’nın askıya aldığı Batı Karadeniz Kalkınma Projesi (BAKAP) üzerine yeniden yoğunlaşılması kararlaştırılırken, âtıl durumda olan Mahalli İdareler Kongre Merkezi, Doğa Kültür Köyü ve Tıp Fakültesi’nin acil çözüme kavuşturulmasında da fikir birliğine varıldı. Ayrıca Bölge İstinaf Mahkemesi’nin Kastamonu’da kurulmasının da il ekonomisine önemli katkı sağlayacağına dikkat çekildi.
İş-Kur İl Müdürü Dilek Şahnaz, toplam il nüfusunun yüzde 66,65’inin çalışabilir yaşta olduğunu belirtirken 2015 yılında bölgedeki işsizliğin 6.8, istihdam oranın ise 49.9 olarak kayıtlara geçtiğini söyledi.
Kastamonu’nın Merkezi Yönetim Bütçe Gelirlerinin 2015 yılında 536 milyon 696 bin TL iken 2016 yılında yüzde 17 oranında artışla 629 milyon 906 bin TL’ ye yükseldiğini söyleyen Defterdar Vekili Ali Ateş ise “Kastamonu’daki Merkezi Yönetim Bütçe Giderleri ise 2015 yılında 2 milyar 482 milyon 628 bin TL iken 2016 yılında yüzde 4 oranında azalarak 2 milyar 377 milyon 932 bin TL olarak gerçekleşmiştir. Kastamonu ilimizde merkezi yönetim bütçe gelirlerinin merkezi yönetim giderlerini karşılama oranı 2016 yılında yüzde 26,49 olarak gerçekleşmiştir. İlimiz Türkiye Genelinde geliri giderini karşılayan iller sıralamasında 60’ıncı sırada yer almaktadır. İlimizde 2016 yılında merkezi yönetim 1 milyar 748 milyon 026 bin TL açık vermiştir.” diye konuştu.
KOSGEB Müdürü Nevzat Erol, “İlimizin Merkez ve İlçelerinde gerçekleştirilen Bilgilendirme Tanıtım ve Görünürlük faaliyetlerinin bir neticesi olarak Şubat2017 itibariyle Müdürlüğümüze kayıtlı 5193 işletme bulunmaktadır” dedi ve KOSGEB’ce verilen destek, işbirliği, güçbirliği vediğer programları hakında açıklamada bulundu. Kastamonu İŞGEM hakkında da açıklamayaparakçalışmaları hakkında katılımcıları bilgilendirdi. KOSGEB-Kastamonu Esnaf ve Sanatkarlar Odalar Birliği’nce seçili yörelerde üç İŞGEM Yeni İş Geliştirme Merkezi (İŞGEM) Kurulması ve Türkiye’deki İŞGEM’lerArasında bir ağ oluşturulması projesi kapsamında kuruldu. İşlik sayısı da 38’dir dedi ve diğer konular hakkındada açıklamalada bulundu.
Mevcut şartlarda Kastamonu’nun hem doğu, hem de batıyla yarışmasının mümkün olmadığını ifade eden KATSO Başkanı Selçuk Arslan, “Kastamonu için BAKAP çok önemli. Ahmet Davutoğlu başbakan olduğu dönemde ve Kastamonu’ya düzenlediği ziyarette bize bu konuda söz vermişti. Siyasilerimiz bunu çok iyi bilir. Ancak daha sonraki hükümetlerde bununla ilgili bir gelişme olmadı. Doğu Karadeniz’de DOKAP, Güneydoğu’da GAP gibi BAKAP da 6 şehri kapsayan çok önemli bir proje olarak planlanmıştı. Kastamonu’da 5 milyonluk, 10 milyonluk yatırımlarla uğraşıyoruz. Biz eğer BAKAP’a geçmediğimiz sürece bizim kalkınmamız mümkün değil. Nasıl yarışalım doğuyla? Nasıl yarışalım batıyla? Nasıl yarışalım güneyle? Umarım en kısa sürede bize BAKAP’ın müjdesi verilir. Bu siyasi bir karardır, siyasetten bunu bekliyoruz. Lobimizin olması gerekiyorsa lobi yapalım. BAKAP’ı alamıyorsak, cazibe merkezi olamıyorsak şunu ifade etmeliyim ki ağlayan çocuğa meme vermezler. Kastamonu’daki diğer sorunlara baktığımızda; Mahalli İdareler Kongre Merkezi, Tıp Fakültesi ve Doğa Kültür Köyü acilen atıl vaziyetten kurtarılmalıdır. Bölge İstinaf Mahkemesi’nin Kastamonu’da kurulması da çok önemlidir.” dedi.
Kastamonu’nun taleplerinin makul ve gerçekleşmemesi için geçerli bir neden gösterilemeyecek talepler olduğunu söyleyen Vali Vekili Ünal Kılıçaslan ise “Sayın Başbakanımız Binali Yıldırım’ın talimatları doğrultusunda her ilin ekonomik sorunlarının yerelde takip edilmesi, bu sorunların kısa sürede çözülmesi ve önemlisi 2023 hedeflerine bir an önce ulaşmak üzere bir dizi ekonomik amaçlı toplantının illerimizde yapılması talimatları üzerine yılda iki kez olmak üzere planlaması yapılan toplantıların ilkini gerçekleştirdik. Toplantıda ön plana çıkan konular sadece Kastamonu olmamakla birlikte bölgedeki siyasi mekanizma vasıtasıyla harekete geçilebilir. BAKAP ve Bölge Adliye Mahkemesi makul görünüyor. Siyasi süreci de devereye sokarak birşeyler yapılabilir diye düşünüyorum”ifadelerini kullandı.
Konuşma ve sunumun ardından da soru cevap bölümüne geçildi. Soruları Vali Vekili, Belediye Başkanı, Rektör ve ilgili kurum müdürleri cevapladı.
Arslan Çolakoğlu’na seslendi
Çağrı Merkezi’ni “Yapacaksa yapsın, yapmayacaksa bizi oyalamasın”
Kastamonu Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Selçuk Arslan dün düzenlenen Kastamonu Ekonomi Toplantısı’ndan Türkiye Ekonomi Bankası sahibi hemşehrimiz Hasan Çolakoğlu’na seslendi.
TEB tarafından Kastamonu’ya Çağrı Merkezi kurulmasının 4 yıldır günemi meşgul ettiğine dikkat çeken Selçuk Arslan, her türlü isteğine “evet” denilen Hasan Çolakoğlu’nun artık kararını netleştirmesi gerektiğini ifade etti.
Belediye Başkanı Tahsin Babaş’ın bu konuda gösterdiği gayret ve çaba takdire şayan olduğunu belirten Arslan, “Çağrı merkezi konusunun üzerinde durmak mecburiyetindeyiz. Burada Türkiye Ekonomi Bankası sahibi Hasan Çolakoğlu’ndan söz ediyoruz. Belediye Başkanımız Tahsin Babaş’ın gayret ve çabalarını takdirle karşılıyoruz. Hasan Çolakoğlu çok değer verdiğimiz ve saygı duyduğumuz bir büyüğümüz. Ancak 4 yıldır mesafe alamıyoruz. Yapacaksa yapsın, yapmayacaksa yapmasın ve bizi oyalamasın, bizde başımızın çaresine bakalım. Bu konu gündeme geldiğinde “yerimiz yok” denildi. Belediye Başkanımız Tahsin Babaş “yeri ben veriyorum” dedi. “Kiralar ağır” denildi yine Belediye Başkanımız Tahsin Babaş “kirayıda ben veriyorum” dedi. Bu iş üç vali götürdü ama Hasan Çolakoğlu Kastamonu’ya çağrı merkezi yapacak. Hasan Çolakoğlu’na sesleniyorum; “ne olur artık çağrı merkezini yap.” ifadelerini kullandı.
Toplantıya katılan Belediye Başkan Vekili Eşref Can da belediye olarak amaçlarının Kastamonululara yeni ekmek kapısı açmak olduğunun altını çizde ve şunları söyledi:
“Belediye Başkanımız Tahsin Babaş her İstanbul’a gittiğinde Hasan Çolakoğlu ile görüşüyor. Kastamonu’ya çağrı merkezi kurulması için elinden geleni yapıyor. Çağrı merkezi için arsa vermeyi, her türlü kolaylığı sağlamayı taahhüt ediyoruz. Yeterki Kastamonu’ya bu merkez kurulsun. İnşallah bu merkez Kastamonu’da hayata geçer ve bizde istihdama katkı sağlamış ve işsizliği azaltmış oluruz.”