Kastamonu Valiği İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü tarafından Kurtuluş Savaşı’nda cepheye silah ve erzak taşınan İnebolu-Kastamonu hattında düzenlenen ve 18 Şubat’ta İnebolu’dan başlayan Şerife Bacı ve Tüm Şehitlerimizi Anma İstiklal Yolu Yürüyüşü dün sona erdi.
Dört gündür tarihi parkurda kar ve soğuk demeden yollarına devam eden 200 yürüyüşçü kent merkezine girişte ve kapanış töreninin yapıldığı Cumhuriyet Meydanı’nda alkışlarla karşılandı.
Dür sabah Seydiler’den yola çıkan ve tarihi İstiklal Yolu’nu izleyerek şehre giriş yapan yürüyüşçüler Okmeydanı’ndan Cevizli Park’a indiler. Yürüyüşe katılan 200 kişilik grubu Kastamonu Vali Vekili Ünal Kılıçarslan, Belediye Başkanı Tahsin Babaş, Kastamonu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Seyit Aydın, İl Emniyet Müdürü Metin Turgay Karabulak, İl Jandarma Komutanı Albay Yavuz Selim Kapancı ile vatandaşlar karşıladı.
Kayserili yürüyüşçü Münevver Tuncel İnebolu’dan Kastamonu’ya kadar taşıdığı Türk Bayrağı’nı Vali Vekili Ünal Kılçarslan’a teslim etti.
Oluşan kortej Cevizli Park’tan Cukhuriyet Meydanı’na hep birlikte yürüyerek geçti.
Cumhuriyet Meydanı’nda düzenlenen programda saygı duruşunda bulunulup İstiklal marşı okunduktan sonra günün anlam ve önemini belirten konuşmayı vali Vekili Ünal Kılıçarslan yaptı.
Kılıçarslan, burada yaptığı konuşmada, yürüyüşün milli mücadeleye destek olmak amacıyla deniz yoluyla gelen cephanenin İnebolu Limanı’ndan cepheye ulaştırılmasının canlandırılması amacıyla 2008 yılından bu yana gerçekleştirildiğini söyledi.
Etkinliklerin Şehit Şerife Bacı, Hamamcı Kadı, Salih Reis gibi müstesna şahsiyetlerin isimlerinde sembolleşen Kastamonu halkının eşine az rastlanan fedakarlıklarını hatırlamak amacıyla düzenlendiğini anlatan Kılıçarslan, “Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün ‘Gözüm Sakarya’da, Dumlupınar’da, kulağım İnebolu’da’ sözü, İstiklal Yolu’nun ne denli önemli olduğunu göstermektedir. Çoğunluğunu kadın ve yaşlı erkeklerin oluşturduğu Kastamonu halkı, deniz yoluyla gelen cephane ve lojistik malzemenin cepheye ulaştırılması için tüm olumsuz şartlar ve imkansızlıklara rağmen tarihe altın harflerle yazılacak büyük fedakarlık ve kahramanlık örneği göstermiştir.” ifadesini kullandı.
Vali Vekili Ünal Kılıçarslan törende yaptığı konuşmada şunları söyledi:
“İstiklal Yolu Yürüyüşü Milli Mücadeleye destek amacıyla deniz yolu ile gelen cephanenin İnebolu limanından alınarak cepheye ulaştırılmasında Şehit Şerife Bacı, Hamamcı Kadı Salih Reis gibi müstesnaşahsiyetlerin isimlerinde sembılleşen Kastamonu halkının eşine azrastlanan fedekarlıklarını ve yaşanan destansı kahramanlıkları hatırlamak ve yaşatmak amacıyla 2008 yılından bu tarafa Valiliğimiz İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü tarafından gerçekleştirilmektedir.
Milli mücadelemizin kazanılması içinihtiyaç duyulan dephane ve lojistik ihtiyacı, yurdumuzun birçok bölgesinin işgal altındaolması nedeniyle, Anadolu’nun dışarıya açılabileceği tek bölgesi olan Karadeniz Bölgesi üzerinden sağlanmış, İnebolu-Kastamonu-Ankara hatı Milli Mücadelenin en hayati yolu haline gelmiş ve bu önemi milli mücadele süresince devam etmiştir. Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün, “Gözüm Sakarya’da Dumlupınar’da , Kulağım İnebolu’da” sözü İstiklal Yolu’nun nedenli önemli olduğunu açıkça göstermektedir. İstiklal savaşı süresince Milli Mücadeleye katılmak için harekete geçen çok önemli devlet adamları ve aydınlar da İnebolu yolunu tercih etmişler, İstiklal Yolu üzerinden Ankara’ya ulaşmışlardır.
İnebolu-Kastamonu-Ankara hattı yani İstiklal Yolu, İnebolu-Küre-Seydiler-Kastamonu-Ilgaz-Çankırı-Kalecik ve Ankara olmak üzere 340 km.lik güzergahtan oluşmaktadır.
İnebolu-Küre-Seydiler ilçelerinden geçerek Kastamonu Merkjezine kadar devam eden yaklaşık 95 kilometrelik İstiklal Yolu, Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından tescil edilerek koruma altına alınmıştır. Aynı güzergah 2008 yılında işaretlenmiş ve yön levhaları yerleştirilmiştir.
İstiklal Yolu Yürüyüşü için ülkemizin çeşitli bölgelerinden gelen katılımcılar, İnebolu, Çuha Doruğu mevki, Küre Ecevit Hanı ve seydiler Halkacılarda kamp yapmak suretiyle çadırlarda konaklamışlardır.
Bu yıl 18-21 Şubat tarihleri arasında gerçekleştirilen yürüyüş, Şehit Şerife Bacı ve Vatanı, Milleti, Ülkesi ve Bayrağı için canını seve seve feda eden tüm kahraman şehitlerimiz anısına düzenlenmiştir.
Türk kurtuluş ve uygarlık yolunun en önemli ayaklarından biri olan İstiklal Yolu yürüyüşü münasebetiyle hazırlanmış olan bu orgasnizasyon nedeniyle başta Mustafa Kemal Atatürk ve Silah arkadaşları olmak üzere tüm şehitlerimizi rahmet, minnet ve şükranla bir kez daha anıyor, azizhatıraları önünde de saygıyla eğiliyoruz. Büyük Türk Milleti ve aziz kahramanlarımızı ve şehitlerimizi asla unutmayacaktır. “