Eski gazete, dergi, kitap, yıllıklar vb. okumasını çok severim. Eski dersem bazıları benden de eski 1955-1965 arası çıkan ciltlenmiş bazı gazeteler favorilerimdendir, ciltlenmiş olan gazeteleri günümüze kadar korumayı başarmanın çok hoş olduğunu söylemeliyim.
Burada bahsedeceğim konu ise, Kastamonu İl Yıllığı-1967
Sayfaların basımı şu şekilde başlamış; Dizildiği ve Basıldığı yer Ulusal Basımevi Ankara 1968, yıllığın ilk sayfasındaki önsöz dönemin İçişleri Bakanı Dr. Faruk Sükan’a ait, ikinci önsöz Kastamonu Valisi Hasan Basri Kurdoğlu, 3. Sayfada Mustafa Kemal Atatürk Fotoğrafı Cumhuriyetimizin kurucusu Ulu Önder yazılarak koyulmuş, 4. Sayfada Cumhurbaşkanı Cevdet Sunay, 5. Sayfada Başbakan Süleyman Demirel, diğer sayfada İçişleri Bakanı Faruk Sükan ve sonraki sayfada Kastamonu Valisi Hasan Basri Kurdoğlu’nun fotoğrafına yer verilmiş.
O zaman ile şimdiki zamanı karşılaştırma açısından okudukça merak uyandıran bir yıllık, ne olmuş neler değişmiş Kastamonu ile ilgili; nüfusundan, ilçeler dahil Belediye bütçelerine kadar her şeyi karşılaştırabiliyorsunuz.
Bizim konumuz olan Turizm ile ilgili bölümlerde, Kastamonu İlinde Turistik yönden önem taşıyan yerler başlığı altında Açıkmaslak’dan Uzunyazı’ya kadar bütün bilgiler ilçeler de dahil bahsedilmekte.
Kadıdağı bölümü çok ilginç ve aynen şu şekilde yazıyor;
“Kastamonu’ya 15 Km. uzaklıkta olup Kastamonu-Ankara yolu üzerinde bulunmaktadır. Oldukça geniş bir alandır. Her tarafı çam ağaçları ile kaplıdır ve düzlüktür. Yakınında suyu vardır, taban çimenliktir. Kır çiçekleri yeşil deseni renklendirir. Köy kızları ve çocukları küçük bakraçlarla taze yoğurt, yumurta ve diğer yiyecekleri ellerinde dolaştırarak satarlar. 1966 yılında birde Gazino yapılmıştır”.
1966 yılı ve Kadıdağı’nda gazino, o dönemi bilenler varsa ve anlatırlarsa çok mutlu oluruz.
Yıl 2017 oldu şehrimize gelen turistleri artırabilmek adına değişik illerde Kastamonu Günleri yapılıyor fuarlara katılım oluyor, bu katılımlarla ilgili çalışmalar yapılıyor mesailer harcanıyor.
İşin en ilginç yanı da Kastamonu derneklerinin bu fuarlarda Kastamonu standına gelmedikleri konuşuluyor. Böyle günlerde tanıtım adına yanımızda olunmayacaksa bu derneklerin esas amacını çok merak ediyorum bu konuyla ilgili yorumlarımı başka bir yazıma saklıyorum ve şimdilik kapatıyorum.
Şimdi de Ankara Günleri ile ilgili çalışmalar ve toplantılar yapılıyor ve artık bu günlerde kesinlikle başka illerin ürünlerine yer verilmeyeceği belirtiliyor, senelerden beri dillendirdiğimiz olumlu bir gelişme.
Ancak, yapılan bu günler tanıtım adına yapılırsa biraz başarı sağlanabilir iş ticarete dönüşürse yine yandı keten helva.
Yazımızın başında Kadıdağındaki Gazinodan bahsettik nasıldı nasıl işletiliyordu gidenler kimlerdi bilgim yok ancak neticede turizm bilgilerinin verildiği bir sayfada yer almış.
İşte gelen turistler ile ve seyahat acentelere ile birebir konuşulduğunda görüyoruz ki şehrimizi ziyaret edenlerin söylediği, kesinlikle gezilmesi görülmesi yerlerden biri olduğu konaklamalı turizmin artması için ise eğlence mekanlarının birkaç otel haricinde bulunmadığını ve bu nedenlerle konaklamak için başka ili tercih ettiklerini belirtiyorlar.
Bütün bunları geçtik artık sadece mesire alanı olan yerlerde ellerinde bakraçlarla yoğurt ve yumurta satan çocuklara bile hasret kaldık.