Tarımsal üretim potansiyeli yüksek, erozyon, kirlenme, amaç dışı veya yanlış kullanımlar gibi çeşitli nedenlerle toprak kaybı ve arazi bozulmalarının hızla geliştiği ovalar “Büyük ova koruma alanı” olarak ilan edildi…
İlimizden 3 ova “Büyük ova” oldu.
“Tarımsal sit” bir nevi…
Tarımsal üretim dışında kullanılamayacak.
Seydiler ve Devrekani sınırları içindeki “Akmescit”, Devrekani’deki “Kadirbey” ve Eşen köyünden Taşköprü merkezine kadar uzanan “Taşköprü” ovaları…
Bakanlar Kurulu kararı ile “Büyük ova” artık.
“Büyük ova” projesine alınan alanlar, bütünlük içerisinde tarımsal üretimde tutulacak ve bunun haricindeki faaliyetlere izin verilmeyecek…
Bu ovaların kullanım kararı tamamen bakanlıkta olacak ve tarımsal sit alanlarını herhangi bir amaçla kullanmak isteyen kurumlara ya da kişilere tarımsal potansiyeli düşük veya büyük ova dışında kalan alanlarda iş yapmalarını önerilecek.
Projenin diğer bir getirisi parçalı, hisseli, göç ve benzeri nedenlerle ekilemeyen arazilerin devlet tarafından sahipleri lehine kiraya verilmesi olacak…
Atıl araziler tarımsal ekonomiye kazandırılacak.
İlimizin 3 “büyük ova” kazanmasında emeği geçen ilimizdeki tarım bürokratlarından, başkentteki yetkililere kadar her kesime teşekkür etmek gerekiyor olsa…
Memleketimize hayırlı olsun.
“Büyük ova” projesine, gündeme geldiğinden bu yana kaç defa değindiğimi hatırlamıyorum…
Tarımla ilgili bir sivil toplum örgütünün dahi çıkıp bu konuda bir çift kelamına rastlamayışıma ise hakikaten şaşırıyorum. Kastamonu’da tarımın gelişmesi, göçün durması, gidenlerin geri dönmesi, kırsal ekonominin can bulması, şehirlerin üzerindeki baskının azalması için devlet daha ne yapsın bilmiyorum?
Aynı statüye kavuşan diğer iller bayram yaparken…
Kastamonu’nun hiç gündeminde değil ne hikmetse.
•••
Not:
Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerindeki toplam 23 il için hayata geçirilen Cazibe Merkezleri Programı başlıyor, yatırım için toplam bin 200 firma başvuruda bulundu…
Toplam yatırım tutarı 19 milyar 600 milyon lira, öngörülen istihdam ise 112 bin 400 kişi.
Devlet desteği süper…
Toplam 100 liralık yatırımın 30 lirasını özel sektör, 70 lirasını devlet koyacak. Devlet yatırım yapan firmalara ücretsiz danışmanlık hizmeti verecek. Yatırım için yeri de devlet verecek. Fabrikanın ilk 20 bin metrekarelik bölümünü devlet yaptıracak, diğer kısımları için kredi alınabiliyor. 15 yıl boyunca faaliyet gösterildiğinde, fabrika binası yatırımcıya sembolik bir bedelle devredilecek. Makine parkının kredisi devletten, yerli makine alınması halinde kredi vadesi 3 yılı ödemesiz olmak üzere toplam 10 yıl.
Düşük faizli işletme kredisi ayrıca emre amade…
4 yıl vadeli ilk yılı ödemesiz.
Batıdaki fabrikasını doğu ve güneydoğu bölgesine taşıyacak yatırımcıya lojistik destek sağlanacak…
Çağrı merkezleri için ilk aşamada bazı kamu binaları kullanılabilecek, elektrik harcamasının yüzde 30’u devletten.
Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerindeki 23 ile hayırlı olsun…
Darısı Kastamonu’ya.