SGK’nın, “Etkin Rehberlik ve Denetim Yoluyla Kayıtlı İstihdamın Teşviki Projesi” kapsamında, 19’uncusunu ilimizde düzenlediği toplantılar dün başladı.
SGK KADİM Daire Başkanı Yakup Süngü ise, kayıt dışı ile mücadelenin sadece devletin problemi olmadığını, bu sorunun tüm toplumu ilgilendiren bir sorun olduğunu söyledi. Süngü, kayıt dışı çalışmanın Türkiye genelinde yüzde 33-34’lerde olduğunu, Kastamonu, Sinop, Çankırı illerinde ise ortalamanın yüzde 50’leri bulduğunu ifade etti.
CENGİZ MUHZİROĞLU
Sosyal Güvenlik Kurumu’nun kayıtlı istihdamın teşvik edilmesi, konu hakkında farkındalığın artırılması ve kayıt dışı istihdamın azaltılması amacıyla başlattığı, AB ve Türkiye Cumhuriyeti tarafından finanse edilen, Sözleşme Makamı ÇSGB Avrupa Birliği ve Mali Yardımlar Dairesi Başkanlığı olan “Etkin Rehberlik ve Denetim Yoluyla Kayıtlı İstihdamın Teşviki Projesi” kapsamında, ilimizde düzenlediği toplantılar dün başladı.
Serender Park Otel Salonu’nda gerçekleşecek ve üç gün sürecek toplantıların açılışında KİTUP İl Projesi İletişim Uzmanı Emel Esen Altun, SGK Kastamonu İl Müdürü Oktay Öztanç ve SGK KADİM Daire Başkanı Yakup Süngü birer konuşma yaptı.
SGK İl Müdürü Oktay Öztanç, proje kapsamında özellikle gençler ve çocukların bilgilendirileceğini söyleyerek, “Bu kültürü gençlere aktararak bilinçli bir gençlik oluşmasını sağlamak istiyoruz” dedi.
Öztanç’ın ardından konuşan SGK KADİM Daire Başkanı Yakup Süngü ise, kayıt dışı ile mücadelenin sadece devletin problemi olmadığını, bu sorunun tüm toplumu ilgilendiren bir sorun olduğunu söyledi.
Süngü, kayıt dışı çalışmanın Türkiye genelinde yüzde 33-34’lerde olduğunu, Kastamonu, Sinop, Çankırı illerinde ise ortalamanın yüzde 50’leri bulduğunu ifade etti. Ayrıca, kayıt dışı çalışmanın en yüksek olduğu sektörün tarım sektörü, en az kayıt dışı çalışanın ise madencilik ve bankacılık sektöründe olduğunu dile getiren Süngü, “Kayıt dışı azaldığında hizmet kalitesi artacaktır” dedi.
Kayıt dışı çalışanın engellenememesi durumunda kayıtlı çalışanların üzerine büyük yük bineceğini dile getiren Süngü, “Şu an 20 milyar lira açık var. Eğer biz kayıt dışı ile iyi mücadele etmeseydik bu açık 80-90 milyar liraları bulabilirdi. Bu yük bütün kayıtlı çalışanların omuzlarına binerdi. Sigortasız çalışanlar hastalık, ölüm ve çocuklarının hakları gibi hizmetlerden faydalanamaz. Kayıt dışı çalışanlar haksız yardım alıyor. Sigortasız çalıştığı için gıda ve yakacak gibi hizmetlerden faydalanabiliyor. Dizilerin içerisine bilgilendirme videoları koyduk. İnsanları sıkmadan bilgilendirme yapıyoruz” ifadelerini kullandı.
CEZASI 40 BİN TL
Kayıt dışı çalıştırmanın cezasının 40 bin lira olduğunu vurgulayan Süngü, “Bu miktar altı kişinin bir yıllık primine tekabül ediyor. Bunu yapıyorlar ayrıca bizim uyguladığımız teşviklerden yararlanamıyorlar. 10 adet teşvik var ve ondan yararlanamıyorlar. Denetmen sayımız bin 400, önümüzde ki yıllarda sayısı artacak ve denetimi sıklaştıracağız. İşverene olan maliyeti düşürdük” şeklinde konuştu.”
Sistemli bir çalışma ile kayıt dışı çalışan oranını yüzde 50’lerden 30’lara indirdiklerini söyleyen Süngü, “Bir puan düşürdüğümüzde bütçeye 1 miyar 500 milyon lira katkısı oluyor. Avrupa’da yüzde 15’lerde, bizde bunu sağlarsak SGK’nın açığını kapatırız ve hizmetlerimiz daha kaliteli hale gelir. Devlet olarak üstümüze düşeni yaptığımız zaman, vatandaşta kendi üzerine düşeni yapacaktır” diye konuştu.
“EN ÇOK TARIM SEKTÖRÜNDE”
Kayıt dışı çalışmanın en yüksek olduğu sektörün tarım sektörü olduğunu ifade eden Süngü, “Tarım haricinde çok büyük kayıt dışı çalışma yok. Eğitimde yüzde 3,4, konaklamada da yüzde 24, bankacılık ve madencilik sektöründe de az kayıt dışılık var. Kayıt dışılık sadece sigortasız çalışmak değildir. Yüksek maaş alıyor ama sigortası asgari ücretten yatıyor oda kayıt dışıdır. Vatandaşlarımızın da bu işte istekli olup hakkını savunması gerekir. Bizim temennimiz Avrupa Birliği ülkelerinde olduğu gibi kayıt dışını azaltmalıyız” şeklinde konuştu.
SORULARI CEVAPLADI
SGK KADİM Daire Başkanı Yakup Süngü, konuşmasının ardından basın mensuplarının sorularını yanıtladı. Süngü, son yıllarda ülkemizde artan Suriyeli mültecilerin kayıt dışı çalışmaya etkisi ve dünyanın büyük ülkeleri arasında ülkemizin konumu gibi konulara da açıklık getirdi.
Ülkemizde özelikle son yıllarda artan Suriyeli mültecilerin çalışabilmesi için yabancı uyruklu çalışanların mevzuatında değişiklikler yapıldığını belirten Süngü, “Mülteci sorunu toplumsal bir sorundur. İlk başta kayıt dışı çalışma oranını ve işsizliği etkiliyordu. Ama biz mültecilerin daha rahat iş bulabilmesi için mevzuatta esneklik yaptık ve şuan da dengeye gelmeye başladı. Herkes kendi ülkesinde yaşamak ister. Bizde onları yük olarak görmemeliyiz” diye konuştu.
2008 yılında yapılan reformla örnek alınacak bir ülke olduğumuzu vurgulayan Süngü, “Büyük ülkelerde kayıt dışı çalışma çok az. Onlar bu sistemi oturtmuşlar. Sorumluluk olarak görüyorlar. Sadece yabancı çalışanlar ve tarım sektöründe kayıt dışılık var. Onunla da çok iyi mücadele ediyorlar. Bizde 2008 yılında yaptığımız reformla sistemimizi çok iyi yeniledik. Genelden özele tek bir çatı altında birleşen bir sistemimiz var. Bu sistemle örnek alınacak bir ülke konumuna geldik” diyerek konuşmasını sonlandırdı.
MUHTARA PLAKET
Konuşmaların ardından geçtiğimiz aylarda medyaya da yansıyan Taşköprü ilçesi Bademci köyü Muhtarı Yılmaz Akarsu’nun köyünde evlenecek olan genç kızlara evlilik şartı için koymuş olduğu SGK şartı için plaket verildi. Muhtara teşekkür eden SGK Kadim Daire Başkanı Yakup Süngü, “Biz anlattığımızda görev olarak görülüyor. Ama halk için aynı muhtarımızın yaptığı gibi olduğunda farkındalık oluyor. Bu hareketinden dolayı muhatara teşekkür ediyorum. İnşallah herkese örnek olur” ifadelerini kullandı.
Muhtar Yılmaz Akarsu’ya göstermiş olduğu duyarlı ve örnek davranışından dolayı Yakup Süngü tarafından plaketle ödüllendirildi.