Çalıştay’ın açılışında konuşan Vali Şehmus Günaydın, ilçenin en büyük avantajının Pompeiopolis antik kenti olduğuna işaret etti ve “Burasının daha kısa sürede turizme kazandırılması için daha fazla uğraş göstereceğiz. Bu çalışmaların değerlendirilmesi ve turizme kazandırılması için de değerli akademisyenlerimizin görüşüne ihtiyacımız var” dedi.
Belediye Başkanı Hüseyin Arslan, “Taşköprü’nün geleceğini belirlemek zorundayız” derken, Rektör Seyit Aydın ise Kastamonu’nun artık bir öğrenci kenti olduğunu, Taşköprü’nün de beş yıllık MYO’suyla bunu yaşadığını söyledi.
Kastamonu Üniversitesi Taşköprü Meslek Yüksek Okulu tarafından ilki düzenlenen “Geleceğe Taşköprü’den Bakış Çalıştayı” başladı.
Taşköprü Belediye Sosyal Tesisleri’nde açılış programı gerçekleşen çalıştayın açılış konuşmasını Taşköprü MYO Müdürü Yrd. Doç. Dr. Mustafa Eğilmez yaptı.
Eğilmez yaptığı konuşmada; “Ecdadımızdan devraldığımız üzerinde yaşadığımız bu topraklarda, varlığımızı devam ettirmek ve gelecek nesillere güçlü bir Türkiye bırakabilmek için bilim ve teknolojinin gösterdiği doğrultuda çalışma azim ve gayreti içerisinde olmak zorundayız. Zaman birlik, beraberlik ve karşılıklı sevgi, güven ve anlayışla samimiyet ve çalışkanlıkla, geleceğe yeni adımlar atma zamanıdır” dedi.
Taşköprü Belediye Başkanı Hüseyin Arslan da yaptığı konuşmada şunları söyledi:
“Taşköprü’nün il merkezine, Sinop’a ve Karadeniz sahili ile Ankara’ya olan yakınlık avantajının yanı sıra coğrafi yapısının bol ve tarıma elverişli alanlardan oluşması, dünyanın en kaliteli sarımsağına sahip olması avantajlarını bir arada değerlendirerek Taşköprü’nün geleceğini belirlemek zorundayız.
Bugünkü çalıştayın ilçemizin il merkezinin hemen yanında olmasının ilçemiz gelişimine avantajı olmasının yanında dezavantajlarını da rekabet açısından önemseyerek buna göre nasıl tedbirler alınabileceği konusunu da önemsemekteyiz.
Taşköprü ilçemiz, eğitim alanında da geçmişte 2 tane medrese ile ilim saçan, Osmanlı İmparatorluğu döneminde Yavuz Sultan Selimlere, Kanunilere akıl hocalığı yapan ve dönemine ilmi anlamda ışık saçan Taşköprülüzadeleri çıkartan bir kenttir.
Bugün ise Kastamonu Üniversitemiz bünyesinde 2010 yılında hizmete açılan ve 10 bin metrekaresi kapalı olmak üzere toplamda 30 bin metrekarelik kapalı alana sahip Taşköprü Meslek Yüksek Okulumuz ve değerli rektörümüzün desteğiyle ilçemizin kazanmayı hedeflediği fakülteler ile ilçemizde bugünde geleceğe ışık tutacak gençlerin yetişmesine olan inancımız tamdır” şeklinde konuştu.
“Çalıştay ile Taşköprü’nün röntgeni çekilecek”-
Taşköprü Kaymakamı Zafer Coşkun ise 21. Yüzyıl çağının bilgi çağı olduğunu ve bugünkü çalıştay ile Taşköprü’nün röntgeninin çekileceğini ifade etti.
“İlçemizde kalkınma adına, un, şeker ve su var “diyen Kaymakam Coşkun, “Helva yapmak için herşey var fakat bunun çok iyi bir şekilde organize edilmesi gerekiyor. 30 yıldır ilçemizden büyükşehirlere ciddi göç yaşanmış, biz bu göçü köylerimize yaptığımız hizmetlerle geri çevirmeyi ve köylerimizi daha yaşanılır bir bir hale getirmeyi amaçlıyoruz” şeklinde konuştu.
“Kastamonu artık bir talebe şehri”-
Daha sonra konuşan Kastamonu Üniversitesi Prof. Dr. Seyit Aydın da “Tertip edilen çalıştayın 1 Kasım 2010 tarihinde hizmet vermeye başlayan Taşköprü MYO’nun 5. seneyi devriyesine denk gelmesi bu ilmi faaliyetin daha anlamlı ve daha mühim olmasını sağlıyor. Üniversiteler şehir hayatına öğrenci ve çalışanlarıyla bir hareketlilik, canlılık ve iktisadi katkı sağlar. Bunu artık Kastamonu merkez ve ilçelerinde hissediyoruz. Kastamonu artık bir talebe şehri oldu” dedi.
“Taşköprü’nün en büyük avantajı Pompeiopolis”
Kastamonu Valisi Şehmus Günaydın ise Taşköprü’nün en büyük avantajının Pompeiopolis Antik Kenti’ne sahip olması olduğunu kaydederek burada yürütülen kazılara Valilik olarak hertürlü desteği veriyoruz. Fakat çalışmalar henüz istediğimiz düzeyde değil. Burasının daha kısa sürede turizme kazandırılması için daha fazla uğraş göstereceğiz. Bu çalışmaların değerlendirilmesi ve turizme kazandırılması için de değerli akademisyenlerimizin görüşüne ihtiyacımız var” diye konuştu.
-Vali Günaydın’a plaket-
Vali Günaydın’ın konuşmasının ardından Taşköprü Kaymakamı Zafer Coşkun ve Belediye Başkanı Hüseyin Arslan tarafından Vali Günaydın’a ilçelerine yaptığı hizmetlerden dolayı plaket takdimi yapıldı.
-Konuşmacılar-
Konuşmaların ardından Kastamonu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Seyit Aydın’ın moderatörlüğünü üstlendiği ve Sinop Üniversitesi Eski Rektörü Prof. Dr. Recep Bircan, 19 Mayıs Üniversitesi Öğretim Üyesi Aysun Peşken, Kastamonu Üniversitesi Mühendislik ve Mimarlık Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Naci Tüzemen, 19 Mayıs Üniversitesi Bafra Meslek Yüksekokulu Müdürü Prof. Dr. Ali Kemal Ayan ve Kastamonu Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Aybaba Hançerlioğlu’nun sunumlarını yaptığı çalıştayın ilk oturumu gerçekleşti.
Konuşmaların ardından ise Rektör Aydın, konuşmacılara ve çalıştayın düzenlenmesinde destek veren resmi kurum ve STK temsilcilerine plaket takdim etti.
Taşköprü Kaymakamı Zafer Coşkun ve Taşköprü Belediye Başkanı Hüseyin Arslan’da Taşköprü MYO’ya ve ilçelerinde eğitimin gelişmesine ilk günden beri destek veren Rektör Aydın’a plaket takdim ettiler.
-Çalıştaya katılanlar- Çalıştayın ilk günkü programına Kastamonu Valisi Şehmus Günaydın, Taşköprü Kaymakamı Zafer Coşkun, İlçe Garnizon Komutanı İbrahim Coşkun, Taşköprü Belediye Başkanı Hüseyin Arslan, Hanönü Kaymakam Vekili Âdem Karadaş, Hanönü Belediye Başkanı Serkan Uçar, AK Parti Kastamonu İl Başkanı Halil Uluay, daire amirleri, STK temsilcileri, akademisyen ve öğrenciler katıldı. 3 gün devam edecek olan çalıştay 14 Kasım cumartesi günü sona erecek.
Mehmet TUĞCU