Kuzey Anadolu Kalkınma Ajansı (KUZKA) Genel Sekreteri Ramazan Çağlar, Kastamonu’nun temel beklentilerinden olan Batı Karadeniz Kalkınma Programı’nda (BAKAP) yetkinin kendilerine verilmesini ilgili bakanlıktan istediklerini açıkladı .
Çağlar, “Ajans hazır bir teşkilat, planı ve projenin özelliklerini biliyor. Sadece ‘yetki verin, biz yapalım’ dedik. Yeni kabinenin kurulmasının hemen ardından yetkinin bize verilmesini bekliyoruz’ dedi.
Kuzey Anadolu Kalkınma Ajansı (KUZKA) Genel Sekreteri Ramazan Çağlar, yerel basın temsilcileri ile tanışmak ve ilişkileri geliştirmek amacıyla Kastamonu Gazeteciler Cemiyeti’ni ziyaret etti.
Kastamonu Gazeteciler Cemiyeti (KGC) Başkanı Erkan Yılmaz ve yönetim kurulu üyelerinin hazır bulunduğu ziyarette konuşan KUZKA Genel Sekreteri Ramazan Çağlar, “Ajansımız bölgede önemli çalışmalara imza atıyor. Bunların yavaş yavaş çıktılarını almaya başladık. İlk somut çıktı olarak KUZKA ve KAPI-DER işbirliğinde hazırlanan 1,8 milyon TL bütçeli UR-GE projemiz Ekonomi Bakanlığı’ndan onay aldı. Bu proje ile Tosya’da faaliyet gösteren ahşap kapı üreticilerimize önemli destekler sağlanacak. Bunun dışında Bölge Turizmi ile ilgili önemli bir proje hazırlamaktayız. Bu projemiz şu an hazırlık aşamasında ilerleyen dönemlerde proje ile ilgili daha ayrıntılı bilgileri kamuoyuyla paylaşacağız. Tabii bunları yaparken basınımızın desteği göz ardı edilemez. Bu çalışmalarda birlikte hareket edersek inancım bu işi başaracağımız noktasındadır” dedi.
BAKAP
Kuzey Anadolu Kalkınma Ajansı (KUZKA) ve Batı Karadeniz Kalkınma Ajansı’nın (BAKKA), BAKAP için Kalkınma Bakanlığına başvurduklarını ve başvurularının incelendiğini daha önceden açıklayan Genel Sekreter Ramazan Çağlar, BAKAP için yetkinin kendilerine verilmesini beklediklerini söyledi. Çağlar: “Biz bakanlığa başvurumuzu yaptık, ‘bu işi biz yapalım’ dedik. Ajans hazır bir teşkilat, planı ve projenin özelliklerini biliyor. Sadece ‘yetki verin, biz yapalım’ dedik. Yeni kabinenin kurulmasının hemen ardından yetkinin bize verilmesini bekliyoruz. Hayvancılıkla ilgili alamadığımız bazı teşvikler var, onları da inşallah alacağız. Şu anda bizim ajansımızın bütçesi 30 Milyon TL civarında, yetki bize verilirse bu bütçe en az iki katına çıkar. Sonuç olarak da Türkiye’deki sayılı ajanslardan birisi haline geliriz” diye konuştu.
BAKAP ile birlikte aynen GAP planı gibi Kastamonu için bir plan hazırlamak ve üzümü yemek istediklerini kaydeden Çağlar, sözlerine şöyle devam etti: “BAKAP’tan muradımız şu; burada kamu yatırımları kendi içinde planlanıp devlete gönderiliyor. Diyoruz ki kamu yatırımlarını biz beraber planlayalım. Ajans olarak çalışalım, stratejik olanları seçelim, hepsini seçmeyelim. Enerjimiz boşa gidiyor, bir iki yere yoğunlaşıp sonuç alalım. Onun için yetki isteyeceğiz. Tarım, Turizm, Sanayi ve Ulaşım konularında beraber planlama yapalım ve eylem planına dökeceğiz. Aynı GAP eylem planı gibi. Biliyorsunuz GAP bölgesinde valiler, siyasetçiler değişir ama GAP planı değişmez. Burada da onu sağlamamız lazım. Yani Vali’de, siyasetçi de, biz de değişsek buranın planı belli, bu plan uygulanmalı. Macera aramaya gerek yok. Öyle bir yatırım programı yapacağız ki inşallah, gelen herkes önünde programı bulacak. GAP İdaresinin yaptığınız inşallah biz burada yapacağız. Bu ayın sonunda GAP idaresini ziyarete Şanlıurfa ve Gaziantep’e gidiyoruz. Bu eylem planlarını nasıl hazırladınız bize anlatın diyeceğiz. Bize de yetki verildiğinde aynı şekilde uygulamaya başlayacağız. Bizim ajansımız ve Zonguldak’ta ki kalkınma ajansı birlikte bunu yapacağız. 6 ili kapsıyor. Böyle bürokratik işlerde merkezi ve başkanı kim olsun meseleleri vardır. Hiç öyle meselelere girmeyeceğiz. İki tane merkez olacak, Zonguldak ve Kastamonu… Başkanlık anlamında da bir sıkıntı olmayacak. Biz direk kendi işimize odaklanacağız. Biz öyle veya böyle bu üzümü yiyeceğiz.”
İNSAN KAYNAĞI İHTİYACI
Kuzey Anadolu Kalkınma Ajansı (KUZKA), 18-20 Ağustos 2015 tarihlerinde 14 Uzman Personel ve 1 (Bir) Destek Personeli alımı amacıyla, 2015 Yılı Personel Yarışma Sınavı gerçekleştirmişti. Ajans Yönetim Kurulu, 22 Ekim 2015 tarihinde almış olduğu karar gereğince bu alımları iptal etmişti.
KUZKA Genel Sekreteri Ramazan Çağlar, alımın neden iptal edildiği yönündeki soruyu cevapladı. Çağlar: “14 uzman ve 1’de destek personeli alımı için ilana çıkmıştık. Bizim, sınavdan sonra gözümüze kestirdiğimiz 10 uzman oldu. Bu 10 uzmanın da belli onayları geçene kadar 3-4 tanesi farklı ajanslara geçti. Alabileceğimiz 5-6 arkadaşımız kaldı. Biz de dedik ki, bu 5 kişiyi alsak, sonra bir daha alım yapmamız lazım. Birisi işe gelecek öğrenecek, diğeri sonra gelecek öğrenmeye çalışacak falan. Hepsi beraber olsun istedik. Bu ayın sonunda yeniden ilana çıkıp inşallah alım yapacağız. Şiddetle insan kaynağına ihtiyacımız var, ajansı büyütmemiz lazım. Kurulalı 5 sene oldu ama açıkçası biraz yerimizde saydık. Diğer ajanslardan bize nazaran daha aktif olanları var, inşallah biz de aradaki açığı kapatacağız. Bunun farkındayız” dedi.
“ÖNEMLİ OLAN, DEMİRYOLUNU KASTAMONU’YA GETİRMEK”
Demiryolu’nun Kastamonu için önemine dikkat çeken KUZKA Genel Sekreteri, Kastamonu için asıl önemli olanın, demiryolunu Kastamonu’ya getirmek olduğunu söyledi.
Çağlar, demiryolu ile ilgili: “Türkiye’de 26 ajans var. Bizim üç ilden oluşan bölgemiz, en küçük bölgelerden bir tanesi konumunda. Nüfusumuz 1 milyonu bile bulmuyor. Şehirlerin kapasiteleri de çok düşük. Elimizde kullanabileceğimiz potansiyelimiz var ama insanımız çok azalmış. Tersine göçü bir şekilde başlatmamız lazım. Burayı öncelikle ulaşılabilir hale getirmemiz lazım. Bir kısmı oluyor, karayolu ve havayolu. Bizim aklımıza gelen bir şey daha var. Filyos Limanına, Karabük tarafından bir demiryolu bağlantısı yapılabilirse, o zaman Kastamonu bu eski sanayi kimliğine de kavuşur inşallah. Kastamonu için asıl önemli olan, demiryolunu Kastamonu’ya getirmektir. Buraya sanayi gelecekse karayolu ile gelmez, demiryolu ile gelir. 100 kilometrelik bir mesafe var, maliyeti de bir şey değil. Bu hükümette bunu çok rahat yapar. Enerjimizi tamamıyla buna harcamamız lazım. Filyos Limanı, Zonguldak’ı da, Karabük’ü de, Kastamonu’yu da kaldırır. O liman bu bölgeye yeter. Yeterki biz ulaşılabilir olalım. Demiryolu gelirse, o zaman Araç tarafına bir OSB daha düşünmek gerekir” diye konuştu.
“KASTAMONU İŞ FORUMU”
Kastamonu Ticaret ve Sanayi Odası ile bir projeleri olduğundan söz eden Çağlar: “İstanbul’a gidip oradaki Kastamonu lobisini biraz harekete geçirmek istiyoruz. Bu konuda Mart veya Nisan gibi İstanbul’da bazı çalışmalarımız olacak. Kastamonu İş Forumu düzenlemeyi planlıyoruz. Hem hükümetten talepleri sıralayacağız, hem de işadamlarından talepleri sıralayacağız” dedi.
“ÜÇ İL TEK TANITIM”
KUZKA’nın üç ilin tanıtımı noktasında önemli çalışmalar yapacağını ve bunu ilk olarak Travel Turkey’de ortaya koyacaklarını söyleyen Çağlar: “Ajansla ilgili bizim yapmak istediğimiz birçok iş var. Ajansların görev alanları oldukça geniş. Her yerden tutulabilir, turizmden de, sanayiden de tutulabilir. Biz hedefi biraz daraltalım dedik. Burada bölgenin tanıtımı pek profesyonelce yapılmıyor açıkçası. O işi nasıl düzeltiriz diye düşündük. 3 İl’in Kültür Turizm Müdürlükleri ile yan yana geldik, ortak bir tanıtım çalışmasını biz üstlendik. 600 bin lira civarında bir kaynak ayırdık. Bu işte Tanıtma Genel Müdürlüğü ile birlikte çalışıyoruz. 3 İl’in kullanacağı bütün afişleri, tanıtım filmlerini biz yapıyoruz. İlk göstereceğiz yer Travel Turkey olacak. Tek stant tasarımı ve üç il içerisinde. Üç il ama tek tanıtım olacak. Sonrasın da ise Nisan ayında Almanya’ya gidiyoruz, Mayıs’ta da Dubai’ye gidiyoruz. Buralarda da üç il tek tanıtım olacak. Her yıl Almanya ve Dubai’deki fuarlara gideceğiz. Biz tanıtımlarda nokta vuruşu yapmak istiyoruz” dedi.
“SÖLGEYE İHRACATI ÖĞRETMEMİZ LAZIM”
Konuşmasının son bölümünde ihracatın önemine vurgu yapan KUZKA Genel Sekreteri, ihracatı Kastamonu, Sinop ve Çankırı’ya öğretmek zorunda olduklarını söyledi.
Çağlar: “Bizim bölgemizin ihracatı, Türkiye’nin toplam ihracatının yüzde 1’inin daha altında. Toplamında da 130 Milyon Dolar civarında. Biz bu URGE projesiyle ve başka bir takım işbirlikleriyle buranın ihracatçı birliği gibi bir rol üstleneceğiz. Hem eğitim anlamında, hem de bölgenin ihracat tanıtımı anlamında bazı faaliyetlere gireceğiz. Biz aynı ihracatçı birliği gibi, elimize şirketlerimizin broşürlerini alacağız, fuar fuar, toplantı toplantı gezerek bu ürünlerimizi satmaya çalışacağız. BAKAP ve Turizm’den sonra bizim hareket alanımız ihracat olacak. İhracatı bizim bu bölgeye öğretmemiz lazım” dedi.
Kastamonu Gazeteciler Cemiyeti ziyareti, Başkan Erkan Yılmaz ve Yönetim Kurulu Üyeleri ile sohbetin ardından Genel Sekreter Ramazan Çağlar’ın cemiyet özel defterini imzalaması ile sona erdi. (KGC)