Eğitimci yazar Ata Erdoğdu, Kastamonu kültürü ile ilgili kitap serisini 12 cilde tamamladı. Daha önce 10 ciltlik çalışması yayınlanan Erdoğdu, iki ciltlik çalışmasının da baskısını kendisi yaptırarak Kastamonu’yla ilgili kaynak eserini daha da zenginleştirdi.
Kastamonu ve ilçelerini adım adım gezen Erdoğdu, ilimizi hem tanımaya hem de tanıtmaya çalışıyor. Zengin ve farklı olduğunu vurguladığı Kastamonu kültürünün daha da araştırılacak değerleri olduğunu belirten Erdoğdu’nun 12 ciltlik kaynak eseri şu konuları kapsıyor:
KASTAMONU KÜLTÜRÜ 1; İlimiz, Halk Türküleri, Maniler, Atasözleri, Bilmeceler- Batıl İnançlar, Yemekler, Kıyafet, Hatıralar, Evlenme Adetleri, Halkoyunları, Evler, El Sanatları, Çocuk Oyunları, Efsane, Menkıbe, Ninniler, Dil
KASTAMONU KÜLTÜRÜ 2; İl’in Tanıtımı, Dokuma Kültürü, Unutulmaya Yüz Tutan El Sanatları, İş ve Meslekler
KASTAMONU KÜLTÜRÜ 3; Çocuk Oyunları, Erkek Seyirlik Oyunları, Kadın Seyirlik Oyunları, Davul Kültürü ve Karayılan, Yol Durakları (Hanlar, Hancılar, Yolcular)
KASTAMONU KÜLTÜRÜ 4; Amcamın Gözyaşları, Kıbrıs’ta İki Yıl, Benim İçin Yazdılar, Ben de yazdım, Kastamonu’dan Beş Kültür Adamı
KASTAMONU KÜLTÜRÜ 5; Kendir, Keten, Yaylacılık, Pazar Yerleri ve Panayırlar
KASTAMONU KÜLTÜRÜ 6; Hamam Kültürü, Bağ, Bahçe ve Tarla Kültür, Geleneksel Yapı Kültürü
KASTAMONU KÜLTÜRÜ 7; Eğitim, Sağlık, Geçmişe Bakış.
KASTAMONU KÜLTÜRÜ 8; Afetler 1, Sel, Dolu, Yıldırım, Kar, Heyelan, Fırtına, Yangınlar.
KASTAMONU KÜLTÜRÜ 9; Afetler 2, Deprem, Orman Yangınları, Taşıma ve Ulaşım, Kara, Deniz, Demir ve Hava Yolu.
KASTAMONU KÜLTÜRÜ;10 Donanma Cemiyeti, Tayyare Cemiyeti, Sinema, Piyasa ve Ticaret, Mebus ve Milletvekillerimiz.
KASTAMONU KÜLTÜRÜ 11; Spor
KASTAMONU KÜLTÜRÜ 12; Müzik, Milli Bayramlar, Dini Bayramlar, İnançla İlgili Uygulamalar, Anma, Kutlama ve Eğlenceler.
Erdoğdu, sevgi ve sabır gerektiren bu değerli çalışması ile ilgili şunları söyledi:
“İnsan olarak görevimiz kendimize olduğu kadar içinde bulunduğumuz topluma hizmet etmektir. Hizmetten amaç: verilen görevleri yerine getirmek kadar, verilmemiş, millet menfaatine yönelik görevler de üstlenerek geride eser bırakmak, geçmişten gelen mirasa sahip çıkmak, yaşatmak, bizden sonra geleceklere teslim etmektir. Yok olmaya, unutulmaya terk edilen onlarca kültürel mirasa bu gün sahip çıkamazsak, yarın çok geç olacağını defalarca gündeme söyledik. Bu günkü Kastamonu kadar, dünkü Kastamonu’yu da tanımak ve tanıtmak gerekiyor. Bugünü tanıdıktan sonra, geçmişteki özelliklerimizi, yapımızı tanımamız gerekecek.
İşte benim de yapmak istediğim bu! Geçmişten bir şeyler bulup bunu gençlere, gelecek nesle aktarmak. Yaptığım araştırmaların sonucunu, ulaştığım bilgileri, çekebildiğim veya bulabildiğim fotoğrafları okuyucularımla paylaşmamın görevim olduğunun bilincindeyim.
2024 yılına geldik. 1950’li yıllardan bu güne geçen zaman 74 yıl. Dile kolay bir ömür demek bu sayı. O yıllarda güzel, sonuç alınan, o günlere ayna tutan çalışmalar yapılmış. Ama biz Kastamonu olarak 1950’li, devamında da 1980’li yıllarda yaptığımız birkaç araştırma ve tarama çalışması dışında bir şey yapamamışız. Taş üstüne taş koyamadık desek yeridir. Eldeki kaynakları hızla kaybediyor, ahrete yolluyoruz. Zamanında bu kaynaklardaki bilgiyi, tecrübeyi, yaşanmışlığın kaydını yapamadık. Hem de bu alandaki teknolojinin ve imkânların baş döndüren bir hızla geliştiği dönemde.
1970’li yıllarda başlayan araştırma, tarama hastalığı elli yılı geçen sürede olgunlaştı, zenginleşti. Bu sürede elde edilen bilgi ve belgeler zaman zaman kitap olarak, gazete ve dergi sayfalarında okuyucusu ile buluştu. Yaşımız 70’i geçti. Eski performansı da o yılların imkânlarını da bulmak zorlaştı.
Amatörce yapılan bir hizmetin sonucunu bağlamak niyetiyle çalışmalarımı beşinci ve altıncı ciltlere ilave olarak yedinci cildi de tamamladım. Cumhuriyetimizin 100. Yılında 8, 9, 10. ciltlerin baskısını yaparak ilgilenenlerin hizmetine sundum. 1924 yılında 11 ve 12. ciltleri hazırladım.
Elli yıllık çalışmanın sonunda elde ettiğim bilgi, belge ve fotoğrafları 12 ciltte topladım. Kastamonu Kültürü eserinin meydana gelişine katkı verenlere şükranlarımı sunuyor, bu çalışmamın Kastamonu’ya hayırlı olmasını temenni ediyorum.”