Kastamonu Kent Müzesi Bilim Günleri’nin üçüncüsünde Anadolu Madencilik Tarihi ve Kastamonu’nun yeri konuşulacak.
Kastamonu Kent Müzesi Bilim Günü etkinliklerinin üçüncüsünde önemli bir maden kenti de olan Kastamonu’da Anadolu’nun “Madencilik Tarihi” konuşulacak. Kent Müzesinin bu ayki etkinliğinin konuğu ise dünyaca ünlü bilim insanı Prof. Dr. Ünsal Yalçın olacak.
Mart ayından bu yana her ay düzenli olarak yapılmaya başlayan Kastamonu Kent Müzesi Bilim Günleri’nin üçüncüsü 28 Haziran Cuma günü, Kastamonu Ticaret ve Sanayi Odası Toplantı salonunda yapılacak. Saat 15.00’te başlayacak olan etkinlikte dünyada madenciliğin ilk kez başladığı Anadolu madencilik tarihi konuşulacak. Etkinliğin konuşmacısı ise Süleyman Demirel Üniversitesi öğretim görevlisi Prof. Dr. Ünsan Yalçın olacak. Prof. Dr. Yalçın, Bochum Üniversitesi’nde Jeoloji Yüksek Mühendisliği ardından mineraloji eğitimi almıştır. Doktorasını da aynı konuda yaptıktan sonra doçentlik tezi Arkeometalurji: Anadolu Madencilik Tarihi üzerine olmuştur. Alman Madencilik Müzesi’nde (Bergbau-Museum Bochum ve Ruhr-Universität Bochum) bilimsel araştırmacı olarak çalışmıştır. Prof. Dr. Ünsal Yalçın’ın çalışmaları arasında Milet kazılarında disiplinler arası bilimsel araştırmaların koordinasyonu, Anadolu Madencilik Tarihi üzerine çeşitli araştırmalar, Kafkaslarda Eski Madencilik, Almanya’da Eski Demir Madenciliği üzerine çeşitli projeler, Neolitik Çağ’da Pyroteknoloji: Aşıklı Höyük, Musular, Niğde-Tepecik, Ulucak Höyük; Milet, Klazomenai ve Daskyleion Arkaik Seramiği üzerine arkeometri araştırmaları, Anadolu’nun önemli maden bölgelerini kapsayan uzun vadeli arazi çalışmaları; “Uluburun Gemisi ve 3 Bin Yıl Önce Dünya Ticareti“ konulu serginin organizasyonu ve sergi kitabının editörlüğü şeklinde özetlenebilir.
Kastamonu Kent Müzesi sorumlusu arkeolog Dr. Murat Karasalihoğlu bilim günleri etkinliklerinin önemine dikkat çekerek, “Kastamonu önemli bir madencilik kenti. İlimizde halen aktif devam eden madencilik faaliyetleri olduğu gibi Anadolu Madencilik Tarihinde de hem bir nirengi noktası hem de en eski maden sahalarından biridir. O nedenle değerli hocamız Prof. Dr. Ünsal Yalçın’ın biz Kastamonulularla paylaşacağı bilgiler çok değerli olacaktır” dedi.
Kastamonu Kent Müzesi Bilim Günleri’nin üçüncüsü 28 Haziran Cuma günü, Kastamonu Ticaret ve Sanayi Odası Toplantı Salonunda saat 15.00’te başlayacak.
Kastamonu Kent Müzesi sorumlusu arkeolog Dr. Murat Karasalihoğlu “Bilim Günleri” etkinlikleri ile ilgili yaptığı açıklamada, amaçlarının Kastamonuluları güncel bilim gelişmeleri ile buluşturmak, Kastamonu’yu evrensel bilimle yan yana getirmek olduğunu söyledi.