Mine Akçakoca Özgür
2014 yılında kurulan Şehr-i Dilara Türk Müziği Korosu, Kastamonu Belediyesi Nikah Salonu’nda gerçekleştirdiği konserde 23 eseri seslendirdi.
TRT konserleri kalitesinde icra edilen eserler, solistlerin gönülden okuyuşlarıyla yüreklere dokundu. Konserde; Nihat Bahçecioğlu, Salim Fazıl Tiftik, Aslı Darçın, Nermin Barut, İrfan Kalafatoğlu, Zeynep Yaprak, Berna Kapucuoğlu, Edanur Toplu, Sevgi Çevik, Zümrüt Değer, Ayşe Nur Yılmaz, Vildan Ünal, Aylin Öntemel solo şarkılarla yer alırlarken, Bilgenur Şüküroğlu ve Erdem Aslan düet ile geceye renk kattılar.
Gökhan Yıldır Klarnet, Abdi Altınbaş Kanun, Güray Soğancı Ud, Samet Çetiner Keman, Sefa Karamehmet Kaval, Onur Vergili Klavye, Aygün Altınbaş Ritm saz ile eşlik etiler. Konseri Seçil Tozan sunarken, tonmaister olarak da Sedat Uçan yer aldı.
Şef Yusuf Koçak, sazları tek tek tanıtıp, “Çalınması zor eserler seçtik. Sazlar çok başarılılar, teşekkürler. Ayrıca sesimizi ileten Sedat Hoca’ya da teşekkür ediyorum” dedi.
Bayati makamı ile başlayıp, Muhayyer Kürdi makamındaki eserlerle devam eden konserde seslendirilen bestelerin farklı çağrışımları bulunan makamları derin izler bıraktı.
Mühendis, müzisyen, öğretim elemanı, Koro Şefi Yusuf Koçak, “Benzemez Kimse Sana, Tavrına Hayran Olayım” adlı eseri, Rüştü Şardağ’ın, güzelliği kadar zarif tavrından çok etkilendiği bir kadına yazmış olduğundan söz etti.
Bunun yanı sıra “Veda Busesi”ni, Orhan Seyfi Orhon’un ağır hasta olan kızı için yazdığını ifade ederken, “Unutmadım Seni Ben” şarkısı için de “Bir ayrılık, bu kadar güzel, bu denli zarif anlatılır ancak” dedi.
Kastamonu’ya yabancı olmayan, 1970’li yılların başında mühendis olarak Eti Maden’in görevlendirmesiyle Kastamonu Küre’de çalışmış olan Yusuf Koçak, 10 yıldır, her hafta Ankara’dan Kastamonu’ya gelerek, koroyu çalıştırıyor.
“Hocalarımızın, ‘bildiğini anlat’ şeklindeki vasiyetine uyarak, Hacı Bayram Veli Üniversitesi Türk Müziği Devlet Konservatuarı’nın da arzusuyla, öğretmenlik görevimi sürdürüyorum” diyen Şef Yusuf Koçak, konserde bir eserin icrası sırasında görevini Zeynep Yaprak’a bırakırken, nedenini şöyle açıkladı:
“Ben olmadığımda Güray Soğancı ud, Zeynep Yaprak şan çalışmalarını yürütüyorlar. Bu çok önemli. Ben giderken arkamda birçok yetişmiş kişi bırakmak istiyorum. Kültürlü, bilgili, sanatla ilgilenen insanlar yetiştirmeyi çok önemsiyorum. Koromuzu yönetecek birçok kişi yetişmesini istiyorum.”
Şef Yusuf Koçak’ın yönetimindeki Şehr-i Dilara Türk Müziği Korosu, harika ses uyumu ile belleklerde yer etti. Seslendirdikleri solo eserlerde de birbirinden güzel sesler, yetenekli saz üstatlarıyla buluşup, dinleyicilere doyumsuz bir program sundular.
“Gönül alan, gönül okşayan Şehir” anlamını taşıyan “Şehr-i Dilara”nın, izleyicilerin de zaman zaman eşlik ettiği konseri büyük alkış aldı.
Konser sonunda Kastamonu Belediyesi Başkan Vekili Hasan Fehmi Taş, Şef Yusuf Koçak’a çiçek takdim etti.
Kastamonu Üniversitesi Güzel Sanatlar ve Tasarım Fakültesi Müzikoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Sıtkı Akarsu Zeynep Yaprak’a ve Kastamonu Sosyal Güvenlik İl Müdürü Emin Şahin Güray Koçak’a çiçek verdiler.