MİNE AKÇAKOCA ÖZGÜR
İhsan Ozanoğlu ve Yorgansız Hakkı Çavuş için düzenlenen anma programı, ailelerinin yanı sıra bürokratlar ve halkın katılımı ile gerçekleşti.
Duruçay Köyü’nde İhsan Ozanoğlu’nun kabrini ziyaret ve Kuran’ı Kerim Tilaveti’nin ardından Kastamonu Valiliği İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü tarafından düzenlenen panel ile program devam etti.
Kastamonu Valisi Meftun Dallı, İl Kültür Müdürü Fahrettin Şenoğlu, Günay Ozanoğlu, Can Ozanoğlu, Kültür Müdürlüğü şube müdürleri, öğrenciler ve halkın katılımıyla Rıfat Ilgaz Kültür Merkezi’nde gerçekleşen program ise saygı Duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başladı.
Prof. Dr. Abdullah Aydın, İhsan Ozanoğlu Divan’ını irdelediği konuşmasına, “Divan Şairi kimdir?” diyerek başladı. Divan Şairi’nin, yazdığı şiirlerle aynı zamanda döneminin bilgi ihtiyacını karşıladığından söz ederek, şu görüşlere yer verdi:
“Divan şairleri sadece kendi çapında, kimsenin anlamayacağı ya da ilgilenmediği şiirler yazmış kişiler değil, aynı zamanda halka bilgi verenlerdir. Şimdinin oto tanıtım programları yerine, o dönemin atlarla ilgili yazılmış şiirleri var. Örneğin Sadrazam’ın atı nasıl diye insanlar merak ediyorlarsa, özelliği de varsa, onunla ilgili şiirler yazar, toplumu bilgilendirirlerdi. Günümüzde de devam eden divan şairleri az sayıda da olsa vardır. İhsan Ozanoğlu, Divan Şiiri’nin 20. Asırda Kastamonu’daki temsilcisidir.”
Fatih Haydaroğlu, Ozanoğlu’nun şiirleri hakkında şunları söyledi:
“İhsan Ozanoğlu Divanı dini ve tasavvufi unsurlar taşıyor. Bunun yanı sıra milli, inkılap, eğitim, konularına da yer vermektedir. Aldığı din eğitiminin etkileri şiirlerinde ortaya çıkmaktadır. Dünya’nın faniliğine değindiği şiirler, nasihatleri ve rint kişiliğini görebiliriz.”
Panelist Haydaroğlu anlattıklarına örnek şiirleri de seslendirerek sürdürdüğü konuşmasında, İhsan Ozanoğlu’nun şiirlerinde Ayet ve Hadislerden iktibaslara yer verdiğini yine örneklerle ifade etti. Her Divan şairi gibi, Ozanoğlu’nun da divanını Dua ile noktalamış olduğuna dikkat çekti.
Kamil Serhoşoğlu, İhsan Ozanoğlu’nun derlemeci yönünden söz ederken, anılarına da yer verdi.
“İhsan Ozanoğlu’nun sadece Kastamonu Halk Kütüphanesi’nde 465 eseri bulunuyor. Mahalle, sokak, kahvehane, köy gibi çeşitli yerlerde derlemelerini yapmıştır. Evine çağırdığı kişilerle sohbet edip, not aldığı derlemeler de vardır.
Ozanoğlu, öğretmenlik yıllarında ve Kastamonu Cezaevi’ndeki görevi sırasında bol malzeme topladığını ifade etmektedir. Evlenme ve sünnet düğünleri ile cenazelerde toplananlardan derlemeler yapmıştır.”
Köy derlemelerinde İhsan Ozanoğlu’nun eşinin de yardımcı olduğunu anlatan Kamil Serhoşoğlu, konuşmasında renkli anılarına da yer verdi.
Doç. Dr. Zeki Gürel, Âşık Yorgansız Hakkı Çavuş ile ilgili konuşmasını şiirler ile süsledi. Doç. Dr.Gürel şu konulara dikkat çekti;
“Yorgansız Hakkı Çavuş’un mezarını 2 gün aradım. Kitaplarda farklı yerler yazıyor, Zambaklarda buldum. Size selamını getirdim. Yorgansız Hakkı Çavuş Aşık Zikri’nin torunudur. Ayrıca annesi de oğluna şiir yazmıştır.
İnsan ölümlüdür ama âşıklar ölmez. İhsan Ozanoğlu’nu, Yorgansız Hakkı Çavuş’u da öldüremezsiniz. Hasete, kıskançlığa gerek yok. Onlar hepimizin sesidir, kamu malıdır. Anlatılmalıdır, öğretilmelidir, paylaşılmalıdır. TRT arşivinde en çok eseri bulunan aşık, TRT’tede eserleri çalındıkça yaşamaya devam edecektir.
Türk’ün kaidesi Kastamonu’dur. Aşıklık geleneği çok eskilere dayanmaktadır. Kızmayın darılmayın ama Kastamonu’nun kent arşivinin olmaması büyük eksiklik. Elele verip kurulmalıdır.”
Doç. Dr. Zeki Gürel, Ata Erdoğdu’dan almış olduğu Yorgansız Hakkı Çavuş’un vefatı üzerine İhsan Ozanoğlu’nun konuşmasını içeren ses kaydını da konuklarla paylaştı.
Kastamonu âşıklık geleneğinin önemli temsilcilerini anma programında Kastamonu Türküleri Dinletisi de gerçekleşti.
Hüseyin Erdem Aslan Çanakkale Türküsü’nü, Emrah Yaşarsoy Mapushane Çeşmesi’ni, Mihrican Depişgen Toprakköprü, Ali’m Gitme Pazara, Kapıdan Girdim Şamdan adlı türküleri söylerken, Kahraman Yakup Çulha Sivastopol Önünde Yatan Gemiler ve Turan Tiryaki Benden Selam Olsun Bolu Beyine türkülerini seslendirdiler.
Bu güzel ezgilere, gitarda Afşin Özdağ, bağlamada Kahraman Yakup Çulha ve ritmde Erol Çekirge eşlik ettiler
Sunuculuğunu Kültür Müdürlüğü personeli Nagehan Yüce’nin yaptığı program, Vali Meftun Dallı’nın panelistlere plaket ve müzik icra edenlere çiçek sunumu ile son buldu.