Kastamonu Üniversitesi; patent, faydalı model ve tasarım çalışmalarını aralıksız devam ederken; patent,faydalı model ve tasarım olarak toplam 69 başvuru gerçekleştirdi.
Bilimsel araştırma ve geliştirme faaliyetlerinde başarı çıtasını her geçen gün yükselten ve bu noktada hedeflerine emin adımlarla ilerleyen Kastamonu Üniversitesi hak sahipliğinde 2019-2023 döneminde; patent, faydalı model ve tasarım olarak toplam 69 başvurusu gerçekleştirildi. Bu başvurulardan 53 tanesi patent ve faydalı model iken, 16 tanesi ise tasarım başvurusu olarak yapıldı.
Yıllara göre; 2020 yılında 6 patent 1 faydalı model, 2021 yılında 9 patent 2 faydalı model ve 5 PCT müracaatı yapıldı. 2022 yılında 14 patent 6 faydalı model ve 2 PCT müracaatı yapıldı. 2023 yılı ikinci çeyrek itibariyle ise 7 patent 1 faydalı model müracaatı ise Kastamonu Üniversitesinin hak sahipliğinde gerçekleştirildi.
Başvurusu yapılan patent ve faydalı modellerden 3 tanesi 2022 yılında Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından tescillendi. 2023 yılında ise 2 patent ve 1 faydalı modele ait tescil süreci tamamlandı.
Kastamonu Üniversitesi, patent ve faydalı model çalışmalarının yanında endüstriyel tasarım çalışmalarına da son yıllarda önemli bir ağırlık verdi. 2021 yılında 3 başvuru, 2022 yılında 8 ve 2023 yılında ise 5 adet endüstriyel tasarım başvurusu gerçekleştirildi. Başvurusu yapılan tasarımlardan 3 tanesi 2022 yılında 7 tanesi 2023 yılında olmak üzere toplam 10 tanesi Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından tescillendi. 3 tasarım başvurusu yayımda yer alırken, 3 tasarıma ait tescil süreci ise devam ediyor.
Kastamonu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Hamdi Topal, Kastamonu Üniversitesi’nin yakalamış olduğu bu ivmede emeği geçen tüm akademik ve idari personeli elde edilen başarıları için teşekkür etti.
Rektör Topal, üniversitelerde patent farkındalığının artırılması ve Türkiye’nin teknolojik gelişmesinde önemli yer tutan buluş faaliyetlerini sürekli teşvik eden ve ülkemizde fikri, sınai mülkiyet haklarının gelişimi için üniversitelere verdikleri desteklerden ötürü Türk Patent ve Marka Kurumu’na teşekkür ederek, üniversitelerde patent farkındalığının ve teknolojik gelişmenin önemine vurgu yaptı.
Rektör Topal, aynı zamanda üniversitelerde Ar-Ge ve patent çalışmalarına vurgu yapan, teşvik edip destekleyen Yükseköğretim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar ve YÖK üyelerine şükranlarını sundu.
İHA