Halil Yaşar Durak, Balkan Harbi’nden Kurtuluş Savaşı’na uzanan zorlu günlerde cepheden cepheye koşan rahmetli dedesi Piyade K. Üsteğmen İsmail Durak’ın İstiklâl Madalyası ve Gazilik Beratı’na uzun araştırma ve yoğun uğraş sonrası kavuşmuş olmanın mutluluğu ve gururunu yaşıyor.
Durak, Balkan Harbi’nden İstiklâl Harbi’ne tam 22 yıl 7 ay görev yapan dedesinin askerlik safahatını anlattı.
Halil Yaşar Durak, Balkan Harbi’nden Kurtuluş Savaşı’na uzanan zorlu günlerde cepheden cepheye koşan rahmetli dedesi Piyade K. Üsteğmen İsmail Durak’ın İstiklal Madalyası ve Gazilik Beratı’na uzun araştırma ve yoğun uğraş sonrası kavuşmuş olmanın mutluluğu ve gururunu yaşıyor.
Pattabanoğlu firmasında 44 yıl görev yapan, Abdurrahmanpaşa Lisesi ve İstanbul Hukuk Fakültesi mezunu Durak, kahramanlık mirasını taşıyor olmanın gururunu yaşadığı dedesi İsmail Durak’ın uzun askerlik yolculuğunu şöyle anlattı:
“Rahmetli dedem İsmail Durak, Ağlı’nın Sinan Mahallesinde 1879 yılında doğuyor.1902 yılında, İstanbul’da 5. Alay 2. Tabur 4. Bölüğünde askerliğe başlıyor. Ser çavuşluğa terfi ediyor. 6 Ağustos 1908’de Mülâzım-ı Sâni (Üsteğmen) rütbesiyle İnebolu Redif Taburu 1. Bölüğü’ne terfi ediyor.
14 Nisan 1912 tarihinden itibaren de İstanbul Yıldız Talimgahında üç ay bulunuyor.
Buradaki görevinin ardından Sındırgı Redif taburu, 2. Bölüğüyle Kırcaali cephesinde Balkan Harbi’ne Mehmet Yaver Paşa’nın kolordusuyla katılıyor.
Sonra Bulgar’a esir düşüyor. Sulhten sonra İstanbul’a geliyorlar. Çorlu’da 8.Fırka 23. Alay’ın 1. Bölüğündü bulunuyor.
Bu sefer Birinci Dünya Harbi başlıyor. 3. Kolordu, 3. Nakliye Kolunda görev yapıyor.
Daha sonra Çanakkale Harbi’nde Gelibolu cephesinde yedi düvelle çarpışıyor.
Ardından aynı nakliye koluyla Çapakçur (Bingöl) Elmalı cephesinde bulunuyor. Buradan Diyarbakır’a geliyorlar ve Mezkur Kol 2. Menzil emrine veriliyor.
Buradan İran cephesine gidiyorlar. Bu sefer Mezkur Kol lağvediliyor ve 1918 yılında 11. Fırka’ya naklediliyorlar
18. Alay’ın 3. Taburu 1. Bölüğüyle Bayazıt (Doğu Bayazıt) Sancağında görev yapıyor. İstiklâl Harbi ve Ermeni harplerinde bulunuyor. Kars, Ardahan, Sarıkamış mevkilerinde görev yapıyor.
Birçok vazife ve Büyük komutan Mustafa Kemal Atatürk’ümüzün kurduğu yeni Türkiye Cumhuriyeti’nde 2 yıl, toplamda 22 yıl, 7 ay, 2 gün vazife yaptıktan sonra 20 Mart 1925 tarihinde Piyade Kıdemli Üsteğmen rütbesiyle emekli olup Devrekani’ye yerleşiyor.
Aynı yıl, Mustafa Kemal Atatürk’ümüzün Devrekani’yi ziyaretlerinde, hoş geldiniz heyetiyle silah arkadaşı Büyük Komutan Mustafa Kemal Atatürk’le hasbihal ediyorlar.
Rahmetli dedem İsmai Durak, Gazilik Beratı ve İstiklal Madalyasıyla taltif ediliyor.
Ailenin en büyük erkek torunu olarak, dedemin mirasına sahip çıkmayı kendime vazife bildim ve tatlı bir araştırma ve uğraştan sonra dedemin İstiklal Madalyası ve Beratını almaya hak kazandım
Bu şerefli madalyayı ailemi temsilen sağ göğsümde onurla, gururla taşıyacağım.
Bu madalya ve beratı üstün gayret göstererek bana kazandıran Kastamonu Askerlik Şubesi’nin asker ve sivil personeline en içten kalbi şükranlarımı sunarım.”