Slow Food’tan “Toprak Ana Günü” ikramı
Slow Food Kastamonu Birliği’nin, Terra Madre Günü (Toprak Ana Günü) kapsamında Turizm Fakültesi ile birlikte düzenlediği etkinliğin ikinci ayağı bugün dün Nasrullah Meydanı’nda tarhana çorbası ikramı olarak gerçekleştirildi.
Üniversite’de düzenlenen “Topraktan Sofraya Kadim Besin Tarhana” konulu panelde Türk sofralarının vazgeçilmez lezzeti tarhananın önemine dikkat çekildi. Slow Food’un kurucularından gıda ve gastronomi uzmanı, mimar Aylin Öney Tan, “Tarhana tüm dünyaya duyurabileceğimiz güzel bir ürün” dedi.
Slow Food (Yavaş Gıda) Kastamonu Birliği’nin, Terra Madre Günü (Toprak Ana Günü) kapsamında Turizm Fakültesi ile birlikte düzenlediği etkinlik dün Nasrullah Meydanı’nda tarhana ikramıyla final yaptı.
Birlik Başkanı Gülsen Kırbaş, etkinlikle ilgili şunları söyledi:
“İki yıldır gıda konusunda doğru ve bilinçli beslenmek, temiz beslenme konusunda bilinçlendirme yaratıyoruz. Bununla ilgili etkinlikler, toplantılar yapıyoruz. Saha etkinlikleri yapıyoruz. Çocuklara yönelik bio çeşitlilik, iyi tarım konusunda eğitici etkinlikler yapıyoruz. 10 Aralık bütün dünyada Terra Madra bu İtalyanca kökenli bir kelime çünkü Slow Food kuruluşu ve yeri İtalya’da. Bundan dolayı “Toprak Ana” anlamına geliyor. 10 Aralık “Toprak Ana Günü” Slow Food günü olduğu için bütün dünyada kutlanıyor ve etkinlikler yapılıyor. Biz de hem 10 Aralık Günü bizim Kastamonu Kadın Mitingi Günü, ondan iki gün sonra aynı güne çakışmasın diye böyle bir bilinçlendirme etkinliği yaptık. Aynı zamanda bu hafta Yerli Malı Haftası, dolayısıyla bizim öz, temiz ataklık tohumlarla üretilmiş eski geleneksel yöntemlerle hazırlanmış gıdalarımızın yemeklerimizin kıymetini, değerini insanlara anlatmak için, benimsetmek için öz gıdamız olan tarhanayı ele alalım, bunu tanıtalım dedik. Dün bu konuda bir panel yaptık. Ankara’dan gelen Executive Şef Uğur Gömeç ve Gıda ve Gastronomi Uzmanı, Mimar Alin Öney Tan panelimize katılarak katılımcıları bilgilendirdi.
Bugün de bu panelin akabinde Nasrullah Meydanı’nda Üniversite öğrencisi gençlerimizle kendi üyelerimizin hazırladığı tarhanayı pişirdik ve insanlara dağıtıyoruz. Büyük de ilgi gördü, herkes de seve seve alıyor ve içiyor. İçinde ne olduğunu bilmediğimiz, pek çok kimyasal barındıran, pek çok kansorejen madde barındıran, market raflarında satılan hazır paketlenmiş gıda ürünleri ve hazır çorbalar yerine anneannenizin, babaannenizin evde yaptığı usullerle hazırladığınız tarhanayı ve diğer besinleri tüm herkes üretmeli ve tüketmeli” dedi. Cengiz MUHZİROĞLU
PANEL
Üniversitede önceki gün düzenlenen “Topraktan Sofraya Kadim Besin Tarhana” konulu panelde programda tarhananın mutfaklardaki önemine vurgu yapıldı. Kastamonu Üniversitesi Turizm Fakültesi’nde düzenlenen programa Ankara ve Kastamonu Slow Food Kurucu Birliği’nin liderleri, öğretim görevlileri ve öğrenciler katıldı. Programda tarhana hakkında bilgiler verilerek, Türk mutfağındaki önemine vurgu yapıldı. Programa konuşmacı olarak katılan Slow Food Ankara Birliği Kurucu Lideri ve yemek yazarı Aylin Öney Tan, Slow Food Kastamonu Birliği Kurucu Lideri Gülşen Kırbaş, Kastamonu Üniversitesi Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölüm Başkanı Doç. Dr. Alev Sökmen, yönetici şef Uğur Gömeç, tarhana ve tarhananın mutfaktaki yeri ile ilgili sunum yaptı.
Programın ardından İHA muhabirine konuşan Aylin Öney Tan, tarhananın dünyaya duyurulması gereken bir besin olduğuna dikkat çekerek, “Terra Madre Günü, Kastamonu’da tarhana için düzenlenmiş bir gün oldu. Bu programımızın konusu tarhana ayı. Slow Food hareketinin başlangıcının yıl dönümü seçilmiş tüm dünyada, 10 Aralık’ta kutlanıyor. Her zaman o bölgenin, o yörenin ürünlerini özellikle ön plana çıkaran, toprak ananın bize sunduğu ürünleri ön plana çıkaran bir kutlama yapılıyor. Programlarda bir ürün sunuluyor, tadılıyor ve bir araya gelip toprak ananın nimetlerinin kutsandığı bir gün olarak anılıyor. Kastamonu’da tarhana çorbası içmek bugüne uygun bir etkinlik. Dolayısıyla Slow Food grubunun yaptığı bu etkinlikte tarhana ekseninde bir araya geldik. Hem Kastamonu tarhanasını hem de Türkiye’nin önemli bir ürünü olan tarhana çeşitlerini anlatma fırsatı oldu. Tarhana tüm dünyaya duyurabileceğimiz güzel bir ürün. Anadolu’da çok çeşitleri var, dolayısıyla Terra Medra’nın tarhanayla kutlanması çok anlamlı” dedi. İHA