- Havaların soğumasıyla birlikte özellikle çocuklarda geçmeyen öksürük, uzun süren yüksek ateş, kusma, ishal, baş ve boğaz ağrısı şikayetleri hastanelerin acil servislerine yansıdı. Özel Kastamonu Anadolu Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Işıl Topaçoğlu, “COVİD-19’un yanı sıra influenza A-B, RSV, rinovirüs, adenovirüs gibi virüsleri birbirinden sadece klinik bulguları ile ayırt etmek kolay değil. Uygun tanı ve tedavi için vakit kaybetmeden bir sağlık kuruluşuna başvurulmalıdır” dedi.
Pandemiden sonra güçlenerek gelen grup vakaları okul çağındaki çocukların adeta kabusu oldu. Uzun süren ateş, geçmeyen öksürük, ishal, kusma, baş ve boğaz ağrısı gibi şikayetlerle hastanelerin acilleri çocuklarla doldu. Salgın virüsler nedeniyle öğrenciler okullara gidemezken, sınıfların neredeyse yarısı boş kaldı.
Özel Kastamonu Anadolu Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Işıl Topaçoğlu, çocukların virüs ile temasının az olması ve pandemiden sonra güçlenerek gelen gribin çocukları etkilediğini belirtti.
Dr. Topaçoğlu, “Son günlerde insanların kalabalık, kötü havalandırma koşullarına sahip mekanlarda bir araya gelmesi ve okullarda çocukların arkadaşları ile yakın temasta bulunması solunum yolu ile bulaşan bakteri – virüs enfeksiyonlarını arttırmakta. Maske kullanımının azalması da bu enfeksiyon hastalıklarının artmasında rol oynamaktadır” dedi.
“VİRÜSLERİ BİRBİRİNDEN AYIRT ETMEK KOLAY DEĞİLDİR”
Virüslerin geniş kitlelere yayılımını azaltmak için kişilerin uygun tanı ve tedavi için vakit kaybetmeden bir sağlık kuruluşuna başvurmaları gerektiği uyarısında bulunan Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Işıl Topaçoğlu, “Sağlık Bakanlığımızın belirttiği gibi COVİD-19’un yanı sıra influenza A-B, RSV, rinovirüs, adenovirüs gibi virüslerin yaptığı klinik tablolar büyük küçük hepimizi etkiliyor. Acil servis ve polikliniklerimize ateş, öksürük, boğaz ağrısı, baş ağrısı, yaygın kas ve eklem ağrısı, kusma gibi şikayetlerle yapılan başvurularda artış görmekteyiz. Bu hastalıkları birbirinden sadece klinik bulguları ile ayırt etmek kolay değildir. Uygun tanı ve tedavi için vakit kaybetmeden bir sağlık kuruluşuna başvurulmalıdır.
“MASKE KULLANIMI BULAŞ RİSKİNİ ENGELLER”
Viral enfeksiyonlardan korunmak için, özellikle hastalanan çocuklarda bulaşıcılığın en yoğun olduğu hastalığın ilk 48-72 saatlik döneminde okula gönderilmemesi gerekir. Kalabalık ve kapalı mekanlarda, toplu taşıma araçlarında, okullarda maske takılması enfeksiyona neden olan virüslerin bulaşmasını engeller. Virüslerden korunmak için varsa influenza (grip), corona (covid) aşısı olmalı ve kişisel temizlik kurallarına uyulmalıdır. Çocuklar dengeli ve doğru beslenmeli özellikle sigara dumanına maruz bırakılmamalıdır” ifadelerini kullandı.
Mustafa Balcı
Foto: Uzm. Dr. Işıl Topaçoğlu + hastalık