Lise son sınıf öğrencilerinin dün başlarından savdıkları Yüksek Öğretime Geçiş sınavı dolayısıyla ilimizin orta öğretimdeki halini vaktini bir soralım istedim…
Üniversiteye yerleştirme dalında ülkemizin 5’inci sırasındayız da niçin puan ortalamasında 40’lı basamaklardayız yahut lise çeşitliliğinde ve pansiyon varlığında neden pek zayıfız?
Liseden mezun olan öğrencilerin başlarını bir yüksek öğrenim programına sokmaları baz alınarak hesaplanan “yerleştirme” puanında 76 vilayetin önündeyiz…
Meslek ve teknik lise ağırlıklı bir iliz çünkü, bu okullardan mezun olan öğrenciler sınavsız geçiş hakkı ile MYO’ya kayıt yaptırabiliyorlar.
Her meslek ve teknik liseli MYO’lu olunca…
Sahaya ilk 5’te çıkmamız sürpriz olmuyor.
Meslek ve teknik liseli oranının yüksek olduğu bir formül, üniversite sınavlarında bir diğer değerlendirme dalı olan “puan ortalaması” klasmanındaki sonucu da doğrudan etkiliyor…
40’lı sıralar da olmak da sürpriz değil, bile bile lades hatta.
Meslek ve teknik lise oranımız arttıkça yerleştirme sıralamasında yükselirken, puan ortalaması dalında ise düşüşümüzü sürdüreceğiz…
Tercih ve yatırım meselesi sonuçta.
Asıl üzerinde düşünülmesi gereken mevzu başka…
İki tane meslek lisesi olan şehrimizde niçin kalifiye ve nitelikli işgücü eksiği çekiliyor? Meslek liseli mezunlar ile işveren kesimini niye buluşturamıyoruz?
Gelelim lise çeşitliliğimizin ve pansiyon varlığımızın güdüklüğüne…
Meslek liselerimiz var, spor lisemiz yok, turizm lisemiz yok, sadece iki bölümlü güzel sanatlar lisemiz var binası yok, sosyal bilimler lisemizin tabelası çakılırken Anadolu lisemizin tabelası indi.
Üniversitemizin spor bölümü varken vilayet merkezimizde Spor lisemiz yok…
Karabük’ün birkaç bin nüfuzlu Ovacık ilçesinde Spor Lisesi var.
Derslik yapmakla iş bitmiyor gerçi…
Pansiyon olmadıktan sonra okul olsa kaç yazar?
Pansiyon namına birkaç misal vereyim de ilimizin orta öğretimdeki kanayan yarasını bir kez daha görelim…
Güzel Sanatlar lisemizin erkek ve kız pansiyonu yok. Ticaret lisemizin kız ve erkek pansiyonu yok. Kuzeykent lisemizin erkek pansiyonu yok, kız pansiyonu var. Abdurrahmanpaşa lisemizin erkek pansiyonu var, kız pansiyonu yok. Sosyal Bilimler lisemizin erkek ve kız pansiyonu yok, öğrencileri Fen lisemizin pansiyonunda kalıyorlar. Göl Anadolu lisemizin kız pansiyonu var, erkek pansiyonu yok, öğrencileri iki okulun pansiyonlarına dağıtılmış durumda.
İlçelerdeki öğrencilere lise öğrenimlerinde seçenek sunamıyoruz, hem lise çeşitliliğimiz hem de pansiyon sayımız yetersiz çünkü…
Pansiyonu olan meslek ve teknik liseler sağ olsun.
•••
Not: İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü Kastamonu Kalesi’ni anlatıyor internet sayfasında, “Kalenin şehirden yaklaşık 120 metre yüksekte oluşu, ulaşım yönünden oldukça kolay olması Kastamonu’yu panaromik açıdan izlenebilecek en iyi yer konumunda bulunmasını sağlar. Kale içerisinde sarnıçlar, zindan, kaçış tünelleri ile ‘Bayraklı Sultan’ olarak anılan türbe bulunmaktadır”…
Kelimesi kelimesine hepsi doğru, “macera” tarafı eksik sadece.
Hafta sonu bir konuğumuzla çıktık Kale’ye, sınav arifesi olmanın da etkisiyle genci yaşlısıyla pek kalabalıktı maşallah…
Yetkili yok, korkuluk yok, uyarıcı tabela yok, önlem yok, çöp var, risk var, uçurum var, arkeolojik sit var; dokunun ve kimsenin burnu kanamaz inşallah.