Pınarbaşılı iş insanı Mustafa Mertcan, sahibi olduğu DOF Robotics ile 80 ülkeye ihracat gerçekleştirdiklerini, üretimlerinin yüzde 95’ini dış pazara sunduklarını kaydetti.
Başta eğlence olmak üzere savunma, sağlık ve yeme-içme teknolojilerine özel simülatörler geliştiren DOF Robotics, 80 ülkeye ihracat gerçekleştiriyor. Yıllık cirosu 10 milyon dolar olan şirket üretiminin yüzde 95’ini dış pazara sunuyor.
Doğru insanları bir araya getirerek ve kaynakları verimli kullanarak eğlence endüstrisinde dünyadaki en büyük üç firma arasına girdiklerine dikkat çeken DOF Robotics’in Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Mertcan, 5 yıl içinde unicorn ve dünya markası olmayı hedeflediklerini belirtti. Pınarbaşılı iş insanı Mustafa Mertcan, İstanbul İhtisas Serbest Bölgesi’nde 2 milyon dolar yatırımla hayata geçirdikleri fabrikada, sanayi ve üniversite iş birliğini artıracaklarını da kaydetti.
DOF Robotics Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Mertcan, 80’den fazla ülkeye teknoloji ihraç ettiklerini bildirerek faaliyetleriyle ilgili şunları söyledi: “Satılabilir ilk ürünümüzü 2010 yıllında ortaya çıkardık ve bu ürünümüzü aynı yıl içerisinde Azerbaycan’a ihraç ettik. Bugün ise 80’den fazla ülkeye teknoloji ihracatı gerçekleştiriyoruz. Yoğunluğumuz eğlence dünyası olmasına rağmen savunma ve eğitim teknolojilerinde de önemli projelere imza atıyoruz. Şu sıralar otonom cihazlar üzerine yoğunlaştık. Geliştirdiğimiz otonom cihazlar; tarım, sağlık ve yeme-içme teknolojilerinde kullanılıyor. Dünyanın sayılı üreticileri arasına girdiğimiz eğlence teknolojileri üretiminde yıllık 10 milyon dolar ciroya ulaşıyoruz. Toplam üretimimizin yüzde 95’ini ihraç ediyoruz. Güçlü olduğumuz ABD ve Çin pazarlarının yanı sıra Avrupa, Asya, Orta Doğu ve Kuzey Afrika (MENA) bölgesine de ihracat gerçekleştiriyoruz. Marvel Studios ve Universal Studios gibi küresel markalara partnerlik yapıyoruz.”
ABD’de perakendede markalaşıyor
Üretimin yanı sıra ABD’de eğlence işletmeleri de bulunan DOF Robotics’in, Türkiye’de 70, ABD’de ise 40 kişiye istihdam sağladığını bildiren Mertcan, New York ve Miami’de, eğlence merkezi işletmeciliğine yoğunlaştıklarını dile getirerek “İki şehirde faaliyet gösteren 10 işletmemizle hem ürünlerimize dair geri dönüşleri topluyoruz hem de işin perakende tarafında markalaşıyoruz. Ayrıca Türkiye’ye döviz girişi sağlıyoruz.” dedi.
Sanayi üniversite iş birliği artacak
İstanbul İhtisas Serbest Bölgesi’nde 2 milyon dolar yatırımla hayata geçen fabrikada, sanayi ve üniversite iş birliğini artıracaklarını kaydeden Mustafa Mertcan, “Dünya ile rekabet edebilmek için yazılım mühendisleri yetiştirmemiz bunun için de nitelikli bir yazılım eğitimi oluşturmamız gerekiyor. Özellikle büyük üniversitelerimiz bu konuda kendine bir misyon edinmeli. Gerekirse başka ülkelerden hoca getirmeliyiz. Yeni fabrikamızda Dofuture adını verdiğimiz Ar-Ge ve eğitim merkezimizi oluşturduk. Burada mühendis adaylarını çok hızlı şekilde iş dünyası ile tanıştıracağız ve sanayiye entegre edeceğiz. Bununla birlikte ülkemizde, ara eleman problemini de çözmemiz gerekiyor. Ara eleman yetiştirme konusunda da ülkece yeni bir yol haritasına ihtiyacımız var.” ifadelerini kullandı. (İstamonu)