Lafa gelince Beylikler döneminden Osmanlı’ya, Cumhuriyet’ten günümüze kadar eğitim şehriyiz, icraatta ise 60 yaşındaki okulu hala kendi mülkü olan bi binaya oturtamamışız…
Taa yarım asır önce yapılan binada “tahsiste” oturan Kastamonu Üniversitesi Eğitim Fakültesi’nden söz ediyorum.
Akıl mantık alacak iş değil…
1956 yılında “Kız İlköğretmen Okulu” adı altında eğitim-öğretim hayatına başladı. Ortaokul mezunlarından sınavla öğrenci alıp, 3 yılda mezun veriyordu. Milli Eğitim Bakanlığı 1970 yılında Kışla Parkı karşısında 3 bloktan oluşan şimdi binalarını tamamladığında, taşındı.
1975 yılında iki yıllık Eğitim Enstitüsü’ne dönüştürüldü, lise ve dengi okullardan öğrenci aldı, “kızlı-erkekli” eğitime geçti. 1982 yılında “Eğitim Yüksekokulu” oldu. YÖK kurulup da ülkemizin yüksek öğretim sistemi sil baştan yeni bir düzenlemeye tabi tutulunca Milli Eğitim Bakanlığı’ndan alınıp YÖK’e bağlandı ve Gazi Üniversitesi Gazi Eğitim Fakültesi bünyesine katıldı. İlkokullara sınıf öğretmeni yetiştirmeye başladı. 1989-1990 Eğitim-Öğretim sezonunda, aynı isim altında, öğretim süreci dört yıla çıkartıldı. Fakülte olmuştu artık. 2006 yılında kurulan Kastamonu Üniversitesi’nin ilk fakültelerinden biri oldu.
E, 50 yılda hiç ödenek gelmedi mi Eğitim Fakültesi’ne?
Devlet Bakanı Kastamonu Milletvekili Nurhan Tekinel, bina sorununu çözmek için Plan Bütçe Komisyonu’ndan 3 defa yatırım ödeneği çıkardı; 8, 12, 12 milyonluk dilimler halinde. Fakültenin bağlı olduğu Gazi Üniversitesi Rektörlüğü’nün, Kastamonu Eğitim Fakültesi’ne harcaması gereken toplam 32 milyon liralık bu bütçeyi üniversitenin Ankara’daki hastanesine harcadığı iddia ediliyor.
Eğitim Fakültesi’nin şu an kullandığı arazi ve binaların sahibi Milli Eğitim Bakanlığı. Bakanlık fakülteye “tahsis” etmiş durumda…
Birkaç yıl önce fakülte kısa süreliğini “Kuzeykent Külliyesi”ne taşınmış, arazi ve binalar İl Milli Eğitim Müdürlüğü’ne geri verilmiş, 3 bloğa 3 okul yerleştirmek için İl Milli Eğitim tatlı bir hayale kapılmış, üniversite yönetiminin değişmesiyle birlikte İl Milli Eğitim yetkililerini üniversitenin bekçileri dış kapıdan içeri sokulmamış, açılan mahkeme sonunda süreç geri dönmüş, Eğitim Fakültesi kaldığı aynı binalarda kaldığı yerden eğitime devam etmişti hatırlarsanız.
Eğitim Fakültesi namına Kuzeykent Külliyesi’nde bir bina var oysa…
Mimarlık ve Mühendislik, İletişim, İlahiyat fakültelerine verilmiş durumda ne var ki.
Asırların eğitim-öğretim-kültür vilayetinin 2015 görüntüsü bu işte…
Yarım asırlık yükseköğrenim okulunu hâlâ yerli yerine yerleştirmemişken bol keseden konuş babam konuşuyoruz.
- ••
Not 1: Eğitim Fakültesi alanının içindeki spor salonunun hemen arkasında epeyce büyük boş bir alan var…
Sosyal ve spor etkinliklerde kullanılıyormuş.
Beri tarafta ise İl Milli Eğitim Müdürlüğü aynı bölgede yana yana okul alanı arıyor ama bir türlü bulamıyor…
Mevcut ilkokul binaları ihtiyaca cevap veremez halde çünkü, sınıflar tıkış tıkış.
Sevaptır…
Bomboş duran alana okul yapılması.