- Tarihi yarışlar beş yıllık aradan sonra yeniden yapılırken büyük heyecan ve coşkuya sahne oldu. Yarışmacıların saatte 100 kilometreyi bulan hatta geçen hıza ulaştıkları yarışların şampiyonluğunu Feraiz Kömürcü kazandı.
Çolak: “Bu kayık yarışmalarının kendi yörelerine ait olduğunu iddia eden başka ilçelerimiz olsa da biz de şöyle söylüyoruz: Adrenalin, hız, macera, heyecan dorukta / 600 yıldır devam eder dedede, oğulda, torunda /Gerçek kayık yarışları Ağlı Sinan yolunda.”
Çınar: “600 yıllık bir gelenek burada yeni yetişen gençlerimize değerli Ağlı halkımıza, İstanbul’dan ve diğer illerden gelenlere tanıtıldı ve bu gelenek başarılı bir şekilde Ağlı ilçemizde yaşatılmaya devam ediyor.”
Vidinlioğlu: “Allah Kastamonu’muza çok sayıda güzelliği bir arada vermiş.”
Çakır: “Ağlılılar, Batı Karadeniz’de de ciddi bir yeri olan geleneksel kızak yarışlarına hep birlikte sahip çıkmış, bugünlere getirmiş. İnşallah bu geleneği gelecek nesillere güçlü şekilde aktaracaklar. Ağlılıları kutluyorum.”
Ağlı’da geleneksel olarak düzenlenen geçmişi 600 yıla dayanan Kayık Yarışları; Valilik, Ağlı Belediyesi, Kaymakamlık ve Kastamonu Üniversitesi Turizm Fakültesinin katkılarıyla yeniden organize edilerek Sinan Mahallesi’nde bulunan yarış pistinde cumartesi günü yapıldı.
300 metre uzunluğundaki kızak pistinde her yıl şubat ayında düzenlenen yarışlar, pandemi ve yeterli kar yağışı olmaması nedeniyle 2017 yılından bu yana 5 yıldır yapılamıyordu. Tarihi yarışlar, bu yıl kar yağışının bolluğuyla festival havasında yeniden gerçekleştirildi. Katılımcılar tarafından da büyük ilgi gören ve yarışmacıların saatte 100 kilometreyi bulan hatta geçen hızla bitiş çizgisine ulaşmaya çalıştığı yarışlar yine büyük heyecana sahne oldu. Erik ağacından yapılan, uzunluğu 1,5 metre, genişliği sadece 25 santimetre olan kızaklar adeta bir ok gibi kar üzerinde uçup gitti.
Etkinliğe gelenlerin soğuktan üşümemesi için variller içinde ateşler yakıldı. Beste Organizasyon’un organizesinde gerçekleşen etkinlik Ağlı Belediye Başkanı Şahin Çolak, MHP İl Başkanı Emin Çınar ve Kastamonu Belediye Başkanı Galip Vidinlioğlu’nun yaptığı konuşmalarla başladı.
Ardından da 2022 yılı Tarihi Ağlı Kayık Yarışları açılışı Ağlı Kaymakamı Elif Yazıcıoğlu Kazanasmaz, Şenpazar Kaymakamı Emre Kazanasmaz, MHP İl Başkanı Emin Çınar ve Kastamonu Belediye Başkanı Galip Vidinlioğlu, İl Kültür ve Turizm Müdürü Fahrettin Şenoğlu, Kastamonu Belediye Başkan Yardımcısı Hamdi Öz, Taşköprü Belediye Başkanı Abdullah Çatal, Ağlı Belediye Başkanı Şahin Çolak, Seydiler Belediye Başkanı Mehmet Erdoğan, Şenpazar Belediye Başkanı Cem Çınar, İhsangazi Belediye Başkanı Hayati Sağlık, Kastamonu Sanat Kurulu Başkanı ve KAS-DER Genel Başkan Yardımcısı Yılmaz Cesur tarafından yapıldı.
Ağlı Yarış Ağası ve uzun yılların yarışçısı 78 yaşındaki Ali Osman Dikmen’in ilk kayışı yaparak başlattığı ve 34 ismin katıldığı yarışlarda birinciliği Feraiz Kömürcü kazanırken Behzat Kömürcü ikinci, Muhammet Sever de üçüncü oldu. Ödül olarak yarışmanın şampiyonuna boğa, madalya, kupa ve hediye; ikincisine koç, madalya, kupa ve hediye; üçüncüsüne de hindi, madalya, kupa ve hediyeleri Vali Avni Çakır, Belediye Başkanı Galip Vidinlioğlu, Ağlı Kaymakamı Elif Yazıcıoğlu Kazanasmaz, MHP MYK Üyesi Yüksel Aydın, MHP İl Başkanı Emin Çınar, Ağlı Belediye Başkanı Şahin Çolak tarafından verildi. Ergüven Otomotiv sahibi Mehmet Caferoğlu da yarışmacılara hediye verdi.
Kızak yarışması sonrasında diğer yarışmalar başladı. Halat Çekme Yarışması birincisi olan Vedat Bal ve ekibine 750 TL; kütük kesme birincisi olan Volkan Kuzucu ve Hakan Yılmaz’a, kartopu ile hedef vurma birincisi Engin Değirmenci’ye, çuvalla koşu yarışı birincisi Abdullah Özel’e, hedef vurma gençler grubu birincisi Engin Değirmenci ve Çocuklar grubunda da birinci Kerem Yılmaz’a da 250’şer TL para ödülü verildi.
Yarışma sonunda Cesur Yılmaz, Ağlı Kızak Yarışları etkinliği için bestelediği şarkıları seslendirdi. Büyük alkış alan Cesur Yılmaz’ın şarkıları çok beğenildi. Vali Avni Çakır ve diğer katılımcılar tarafından sanatçı tebrik edildi. Davulcu Cüneyt ekibinin gösterisinden sonra vatandaşların serbest kızak binme ve eğlencesi devam etti. Aileler, çocuklar bidonla, bazıları poşetle, bazıları da kızaklarla kayarak etkinliğin keyfini çıkardı. Etkinliğe gelen belediye başkanları ve protokol üyeleri de kayığa binerek günün keyfini çıkardılar.
Ağlı Belediye Başkanı Şahin Çolak Vali Avni Çakır’a, Belediye Başkanı Rahmi Galip Vidinlioğlu’na, MHP MYK Üyesi Yüksel Aydın, MHP İl Başkanı Emin Çınar’a yarış kayığı hediye etti. Programda emeği ve katkısı geçenlere de plaket ve diğer hediyeleri katılımcı protokol tarafından verildi.
Yarışma alanında Kızılay Kastamonu Şubesi Mobil mutfak aracından çorba dağıtımı yaptı, Doğa Sporları Dernek Başkan ve Yönetiminin yaptığı kardan ev ve mağara da büyük ilgi çekti. Cırık tatlısı, tarihi Ağli kızakları ve hediyelik eşyaların satış yapıldı. Ağlı Belediyesi ve bazı kişiler tarafından da katılımcılara ikramlarda bulunuldu.
Ağlı Kızak Yarışmaları etkinliğine, yukarıda isimleri geçen protokol dışında, İlçe Kaymakamları, İlçe Belediye Başkanları, Yargıtay Genel Sekreter Yardımcısı Mehmet Karagöz, Turizm Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Alptekin Sökmen ve Öğretim Üyeleri, Siyasiler, Kurum ve Kuruluş Müdürleri, STK Başkan ve Yöneticileri, İşadamı ve Esnaflar, Dernekler Federasyonu, Ağlı Derneği başta olmak üzere Mahalle ve Köy Dernekleri başkan ve yöneticileri, İstanbul, Ankara başta olmak üzere il dışından gelen çok sayıda kişi katıldı.
Şahin Çolak
Ağlı Belediye Başkanı Şahin Çolak yaptığı açılış konuşmasında şunları söyledi:
“İlçemizde asıl başlangıç tarihi bilinmemekle birlikte 600 yılı aşkın devam eden kayık yarışları etkinliği yoğun katılım ile gerçekleştirdik. Atalarımızın uzun ve meşakkatli süren bu kış aylarında yöremize özgü bu kayık yarışları ile nesilden nesle ve günümüze kadar devam eden bu sporun gelecek kuşaklara aktarmanın gururunu ve kıvancını yaşıyoruz.
Yöremizde yapılma tarihleri bile bilinemeyen, halihazırda evlerde özel yerlerde dikkatli saklı tutulan kayıklarımızı, binicileri ve yarışlarını bugün gerçekleştirdik. Özellikle erik ağacından yapılan 1.5metre uzunluğunda,, 25 cm genişliğinde havluların ve battaniyelerin içinde saklanan eski kayıkların yapım tarihleri bile belli değildir. Yarış pisti çarık denilen ayakkabı ile yapılmakta, iniş ve yokuştan oluşmakta olup yaklaşık 300 metre uzunluğundadır. İnişte süratlenen kayıklar daha yükseğe tırmanma imkanına sahip olabilmektedir. Yokuşta en ileriye giden yarışmacılar 1. 2. ve 3. olarak derecelendirilerek atalarımızdan gelen geleneği bozmadan birinciye boğa, ikinciye koç ve üçüncüye de hindi verilmektedir.
Yöremizdeki her kayığın bir ismi ve hikâyesi vardır. Bazılarının isimleri şöyle olup Fermansız, Hacıesat, Canluca, Karayılan, Yanımalaklı, Sarıkayık, İmparator, Cinibiz, Üzümlü, Rüzgâr ve Yıldırım gibidir. Mesela bunlardan Yanımalaklı isimli büyük bir manda ve yanında malağı da verilerek takasa edilmiş ve kayığın adı da Yanımalaklı olmuştur. Yine bunun gibi diğerlerinin de hikayeleri vardır dedi ve Başkan Çolak konuşmasını, “Bu kayık yarışmalarının kendi yörelerine ait olduğunu iddia eden başka ilçelerimiz olsa da biz de şöyle söylüyoruz. Adrenalin, hız, macera, heyecan dorukta. 600 yıldır devam eder dedede, oğulda, torunda. Gerçek kayık yarışları Ağlı Sinan yolunda, diyerek tamamladı ve Sinan Mahallemizde asırlardır süren geleneğimizi canlandırarak çevremize ve gençliğimize aktarabileceğimiz bu ata sporu kayık yarışlarımıza ve etkinliğimize katılan, katkısı ve desteği olan tüm herkese de teşekkür ediyorum.”
Emin Çınar
Çolak’ın ardından söz alan MHP İl Başkanı Emin Çınar, şöyle konuştu:
“Böylesine güzel bir günde 600 yıllık bir geleneği Ağlı ilçemizde yaşatmanın halklı gururunu yaşayan değerli belediye başkanımı ve onun değerli ekibini, bugün burada güzel bir program sunacak olan kıymetli yarışmacılarımızın her birisini saygılarımla selamlıyorum. Değerli belediye başkanımızın ifadeleriyle 600 yıllık bir gelenek burada yeni yetişen gençlerimize değerli Ağlı halkımıza, İstanbul’dan federasyonlardan gelen kıymetli hemşehrilerimize burada görsel olarak bir tanıtım sunulmakta. Bu gelenek başarılı bir şekilde yaşatılmaya devam ediyor.
Özellikle bu yarışlara katkı sağlayan değerli katılımcılara şimdiden başarılar diliyorum. Burada uzun yıllar yarışlara katılan ve temsil eden 78 yaşındaki Ali Osman Dikmenli abimiz burada da bugün yarışlara katılıp güzel bir geleneği bizlere yaşattığı için kendilerine de ayrıca teşekkür ediyorum. İnşallah belasız, kazasız ve eğlenceli bir güzel programı hep birlikte gerçekleştireceğiz. Burada bu etkinliği düzenleyen başta belediye başkanımız Şahin Çolak’a ve dğerli belediye personelimize ve tüm yarışmacılarımıza şükranlarımı sunuyor, başarışlar diliyor, etkinliğimizin de hayırlara vesile olmasını diliyorum”
Galip Vidinlioğlu
Kastamonu Belediye Başkanı Galip Vidinlioğlu da, etkinlikle ilgili düşüncelerini şöyle dile getirdi:
“600 yıllık bir gelenek olan kayık yarışları Ağlı ilçemizde yaşatılmaya devam ediyor. “Kastamonu kış memleketi. Kışı en çetin geçiren yerlerden bir tanesi de Ağlı ilçemiz. Bu geleneği yaşatmak için bir aradayız. Kastamonu hemen hemen her ilçesi ile ayrı bir güzellik. Geçtiğimiz hafta İstanbul’da EMİTT Fuarında yer aldık. Dünyanın sayılı fuarlarından bir tanesi oluyor. Dünyada 4. Ve 5. büyüklükte bir fuarımız. Biz, Kastamonulu olarak çok fazla potansiyelimizin farkında değiliz. Ama fuara gelenlerin Kastamonu standına uğramadan gitmediklerini görseydiniz eminim sizde aynı şeyleri düşünürdünüz. Muhteşem doğal güzellik. Cenab-ı Allah her bölgeye ayrı bir güzellik elbette veriyor. Fakat Kastamonu’muza bütün güzellikleri birden vermiş. Bütün güzellikler Kastamonu’da bir arada, kanyonlar bölgesi ayrı, yaylalarımız ayrı, doğası ayrı güzel. Dolayısıyla bu potansiyeli değerlendirmek üzere mutlaka planlar ve programlar yapmamız lazım. İnşallah Kastamonu’muzu hak ettiği yere taşıyacağız. İşte burada kayak yapıyoruz, yarışlarımız var, birkaç ay sonra denizin kenarında festival yapacağız. Bir başka gün yaylamızda bir festival olacak, Mayıs ayının içersinde Hz. Pir Şeyh Şaban-ı Veli ve diğer evliyalarımızın anma haftası olacak, yani demek istiyorum ki bütün güzellikler Kastamonu’da bir arada. Kanyonlar bölgemiz ayrı, yaylalar bölgemiz ayrı, dolayısıyla bunları mutlaka ve mutlaka potansiyeli değerlendirmek üzere planlar programlar yapmamız lazım . İnşallah bu konuda dün yine toplantı halinde idik. Burada Üniversitemizden öğretim üyelerimiz de var. Şehrin bütün sac ayaklarında birlikte inşallah Kastamonu’muzu hak ettiği yere taşıyacağız. Burada da çok sayıda yarışmacımız var. Yarışmacılarımıza başarılar diliyorum, emeği ve katkısı geçenleri de kutluyorum. ”
Avni Çakır
Yarışma sonrası ödül töreninde konuşan Vali Avni Çakır ise, şunları söyledi:
“Ağlı ilçemizde 600 yıllık geleneğin yaşatılmasından dolayı mutluluk duyuyoruz. Ağlılılar 600 yıllık ata sporu geleneklerine sahip çıkıyorlar. Sıralamaya giren kardeşlerimizin yaptığı yarışlarında da aynı dereceleri yaptığını görünce demek ki gerçekten hak etmişler kürsüyü. Onları tekrardan tebrik ediyorum. Böylesine geleneksel yarışmalar, örfler, adetler bizlerin geçmişlerimizden üzerimize devraldığımız ve de gelecek nesillere aktarmak zorunda kaldığımız bir durumdur. Ne mutlu ki Ağlılların bölgelerinde nam salmış, Batı Karadeniz’de de ciddi bir yeri olan geleneksel kızak yarışlarına hep beraber sahip çıkmış, bugünlere getirmişler. İnşallah bu geleneği hep beraber bu destekle gelecek nesillere güçlü bir şekilde aktaracaklar. Bu organizasyonun gerçekleştirmekte katkı sunan herkese en işten saygı ve sevgilerimi sunuyorum, yarışmaya katılan ödül alan kardeşlerimi yürekten tebrik ediyorum”
Cengiz MUHZİROĞLU