“56 bin ton şeker üretilecek”
Fabrika Müdürü İrfan Kantürk, 58. kampanyada ilimizde üretilen 260 bin tonun yanı sıra Ankara’dan 135 Çarşamba’dan 45 bin ton olmak üzere 420 bin ton pancar işlenerek, 56 bin ton kristal şeker, 18 bin ton melas, 105 bin ton yaş pancar posası üretileceğini açıkladı.
“23 milyon TL avans ödendi”
Müdür Kantürk; 128 köyde, 53 bin 540 dekar alanda pancar ekim yapan 2 bin 266 Kastamonulu çiftçiye tahmini olarak elde edecekleri toplam 260 bin ton pancara karşılık ayni ve nakdi avans olarak bugüne kadar 23 milyon TL ödeme yapıldığını da belirtti.
“Hep birlikte sahip çıkalım”
Şeker-İş İl Temsilcisi Ali Çufadaroğlu ise, “Bu fabrika bu memlekete lazım. Bu fabrikanın bacası, inşallah dünya durdukça tütsün. Kastamonu’da çiftçiyi, memleketi ilgilendiren kamuya ait bir tane şeker fabrikası kaldı. Buna da hep birlikte sahip çıkalım” diye konuştu.
Kastamonu Şeker Fabrikası’nda 58. kampanya dönemi dün düzenlenen tören ve ilk pancarların satın alınmasıyla başladı.
Koronavirüspandemisi nedeniyle sınırlı sayıda katılıma izin verilen, protokolün ise yer almadığı törende konuşan Fabrika Müdürü İrfan Kantürk şunları söyledi:
“Kastamonu Şeker Fabrikamızın 2020-2021 kampanya dönemi 58. işletme yılı pancar alımına bugün yapacağımız törenle birlikte başlıyoruz.
Bu sene dünyada ve ülkemizde yaşanan koronavirüs salgını nedeniyle kendi içimizde az katılımlı küçük bir açılış ile kampanyamızı başlatıyoruz. Çiftçimizin yoğun emek sarf ederek bakıp büyüttüğü şeker pancarının bu sene de hasat zamanı geldi. Çiftçimizin yetiştirdiği pancar, işçimizin ellerinde şekere dönüşerek soframızı tatlandıracak. Sözlerime başlarken, öncelikle en temel gıda maddelerinden olan şeker üretimi hakkında kısa bilgi sunmak gerekirse;
Dünyada şeker çok çeşitli şekilde üretilmekte olup, dünya şeker arzı büyük oranda şeker kamışı ve şeker pancarından sağlanmaktadır. Yaklaşık 180 milyon ton olan dünya şeker Geçtiğimiz yıl, yani 2019/2020 üretim döneminde Kastamonu Şeker Fabrikası olarak fabrikamıza bağlı 4 Ziraat Bölge Şefliğimizde 102 köyde, 1.759 çiftçimiz ile 38.300 Dekarda pancar ekimi yapılmış ve, 187.070 Ton Bedeli Ödenen Pancar teslim alınarak, pancar bedeli olarak üreticilerimize 63 Milyon TL ödeme gerçekleştirilmiştir.
Kastamonu Şeker Fabrikası olarak bu sene 4 Ziraat Bölge Şefliğimizde 128 köyde, 2 bin 266 çiftçimiz ile 53 bin 540 dekar alanda pancar ekimi yapılmıştır. Bu ekimden tahmini olarak 260.000 ton bedeli ödenen pancar tesellüm edilecektir. Ayrıca bu sene Ankara Şeker Fabrikasından 135 bin ton, Çarşamba Şeker Fabrikasından 45 bin ton bedeli ödenen pancar gelecektir. 420 bin ton pancar işlenerek, 56 bin ton kristal şeker, 18 bin ton melas, 105 bin ton yaş pancar posası üretimi gerçekleştirilecektir. 2020/2021 döneminde bugüne kadar çiftçilerimize pancar bedeline karşılık ayni ve nakdi avans olarak 23 milyon TL ödeme yapılmıştır.
Bugün pancar tesellümünü başlatacağımız ve yaklaşık 120 gün sürecek olan 2020/2021 kampanya dönemimizin tüm çalışanlarımıza kazasız, belasız, yüzlerin güldüğü bir kampanya olmasını, çiftçimize, sanayimize ve ülkemize hayırlı, uğurlu olmasını diliyor hepinize saygılarımı sunuyorum.”
“Fabrikamıza sahip çıkalım”
2010 yılından beri Kastamonu Şeker Fabrikası için ‘satılacak’ söylemlerinin olduğunu belirten Şeker İş Sendikası Kastamonu İl Temsilcisi Ali Çufadaroğlu ise, konuşmasında şunları söyledi:
“Satılma sözlerinden uzak bir şekilde bu yıl açılışımızı yapıyoruz. Pandemiden dolayı da kalabalık olmadan mütevazı bir tören düzenlendi. Kendi aramızda açılışımızı yapıyoruz. Bu fabrika bu memlekete lazım. Bu fabrikanın bacası, inşallah dünya durdukça tütsün. Çiftçilerimizden de özellikle rica ediyoruz, fabrikamıza sahip çıksınlar. Kastamonu’da, çiftçiyi, memleketi ilgilendiren kamuya ait bir tane şeker fabrikası kaldı. Buna da hep birlikte sahip çıkalım.”
Kastamonu Pancar Ekicileri Kooperatifi (Pancar Koop) Başkanı Burhan Tuzsuz ise, kampanya döneminin hem çiftçilere hem de şeker fabrikasına hayırlı olması temennisinde bulundu.
Konuşmaların ardından fabrikaya sezonun ilk mahsul ürünlerini getiren şeker pancarı üreticileri Hacıyusuf Köyünden Halil Karanlık’a, Ersil Köyü’nden Hasan Er’e, Bük Köyü’nden Mehmet Akgül’e, Bük Köyü’nden Mustafa Cingü’ye, Bük Köyü’nden Saim Pazarlı’ya hediyeleri Pankobirlik Başkanı Burhan Tuzsuz, Şeker Fabrikası Müdürü İrfan Kantürk, Şeker İş Sendikası Kastamonu İl Temsilcisi Ali Çufadaroğlu, Pankobirlik Müdürü Ufuk Can, Şeker Fabrikası Ziraat Müdürü İbrahim Ömer Reisoğlu tarafından verildi.
Hüseyin Koca’nın yaptığı dua eşliğinde kurdelenin kesilmesinin ardından pancar alımı başlatıldı.
Cengiz MUHZİROĞLU