Çankırı’ya yapılacak ancak sağlayacağı tarımsal sulama ile vilayetimize hayat katacak olan Kızlaryolu barajını Tosyalı çiftçiler yarım asırdır dört gözle bekliyorlar…
Bakalım bu yılın yatırım programına girecek mi?
Tamı tamına 57 yıl…
Kızlaryolu Barajı için ilk girişimi 1959 yılında zamanın Başbakanı Adnan Menderes yaptı.
Üzerinden seneler seneler geçti…
Bu kez 1983 yılında çiçeği burnunda başbakan Turgut Özal’ın Kızlaryolu barajını yatırım programına alacağı rivayeti ilçeyi heyecanlandırdı.
1995 yılında dönemin Devlet Bakanı hemşerimiz Nurhan Tekinel yatırım programına aldırdı…
2000 yılı rakamları ile 168 milyar lira keşif bedelli proje kağıt üzerinde kaldı ne var ki, DPT’den, T.B.M.M Bütçe Plan Komisyonu’ndan geçmesine rağmen, 2001 yılında gerisin geriye programdan çıkarıldı.
Kastamonu Milletvekili Mehmet Serdaroğlu 25 Aralık 2007 tarihinde Meclis’te sordu Kızlaryolu barajının akıbetini…
Dönemin Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu verdiği cevapta, “Kızlaryolu Barajı şu anda yatırım programında değil. Ancak konuyu Kastamonu’ya giderek yerinde inceleyeceğim. Verimli olması halinde belki ileriki yıllarda bütçe imkanları dahilinde değerlendireceğiz” dedi.
Eroğlu yerinde incelemiş olacak ki, gazetelere yansıyan haberlere göre, her ne kadar ben rastlayamasam da, 2010 yılı yatırım programına alındığı kaydedildi…
Çankırı’nın Kurşunlu ve Ilgaz, ilimizin Tosya, Çorum’un Kargı ilçesini kapsamına alacak, 112 bin 500 milyon metreküp su toplayacak, 79 metre yüksekliğe sahip, toplamda 15 bin 869 hektar arazi sulayacak barajın programa alınması bölgede bayram havası yarattı.
Barajın faaliyet göstereceği yerleşimlerde kaymakamlıklar tarafından halkı bilgilendirme toplantıları düzenlendi…
Kamulaştırma ve atık sistemleri hakkında geniş çaplı bilgi verildi.
Geldik 2016’ya…
Önümüzdeki günlerde yatırım programı açıklanacak, ilk bakacağım ayrıntı, Kızlaryolu barajının yatırım programında olup olmadığı?
- ••
Not: Mahalli İdareler Eğitim Merkezi’nin (MİEM) Gençlik ve Spor Bakanlığı’na devrinin üzerinden yaklaşık 9 ay geçti…
Mevcuttaki 200 yatak kapasitesi ve eklenmesi mümkün yeni üniteleriyle ilimize pek çok açıdan katkı sağlaması beklenen tesiste Bakanlık artık bir adım atsa diyorum.
MİEM’in işlevi ile ilgili o kadar çok hayal var ki…
Ülkemizin yekun dallardaki milli takımları için kamp merkezi olabilir mi olabilir, olimpiyatlara hazırlık merkezi deseniz hayli hayli, bakanlık tarafından eğitim merkezi olarak kullanılamaz mı pek ala kullanılır.
Ancak bekle bekle nereye kadar?…
Bakanlığın bir an önce harekete geçmesi lazım.
••
Not 2: 2016-2018 Dönemi Yatırım Programı Hazırlıkları ile İlgili Kalkınma Bakanlığı Genelgesi Resmi Gazete’de yayımlandı…
Der ki Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz: “2016 Yılı Yatırım Programı hazırlıklarında sektörel bazda eğitim, sağlık, bilim teknoloji, ulaştırma, sulama, içme suyu ve kanalizasyon yatırımlarına; bölgesel bazda ise Günaydoğu Anadolu Projesi, Doğu Anadolu Projesi, Konya Ovası Projesi ve Doğu Karadeniz Projesi kapsamındaki yatırımlar başta olmak üzere, ekonomik ve sosyal altyapı projelerine öncelik verilecektir.”
Henüz bir kalkınma bölgesi projesi kapsamına giremeyen ilimize…
Hayırlı olsun 2016 yılı yatırım programı.