Kastamonu Üniversitesi Eğitim Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Veysi Erken, farklı tür ve renkteki 52 tespihinden her hafta birini kullanıyor.
Erken’in lise yıllarındaki tespih merakı, üniversitede döneminde tutkuya dönüştü. Zamanla pek çok tespih edinen Erken, her hafta farklı bir tespih kullanmaya karar vererek, koleksiyonundaki sayıyı 52’ye sabitledi.
Farklı tür ve renkte tespih kullanan Erken, yeni birini aldığında ya da hediye geldiğinde içlerinden birini hediye ediyor.
Erken, AA muhabirine yaptığı açıklamada, lise yıllarında birkaç tespih edindiğini, üniversite döneminde ise daha fazla kullanmaya başladığını söyledi.
Zamanla tespih sayısını artırdığını belirten Erken, “Tespih çekmeyi çok seviyorum. Bu alışkanlığımın temel bir sebebi de var. Yaptığım eylemin bir anlamı, hedefi olmalı. Eğitimin bir de terbiye boyutu var. Tespihi eğitimin terbiye boyutu ile ilişkilendirip araç olarak kullanabileceğimi fark ettim.” dedi.
Bunun üzerine tespihle daha şuurlu şekilde ilgilenmeye başladığını dile getiren Erken, bunu yaptıkça kendisine soru soranlar vasıtasıyla mesajını daha fazla insana anlatma fırsatı yakaladığını vurguladı.
Tespihin insana Allah’ı hatırlattığına işaret eden Erken, şunları kaydetti:
“İnsan boşlukta olabiliyor. Bir insan inancıyla bağını kuramamışsa bu kendisinde boşluklar oluşturabiliyor. Öğrenciler ya da bir başkası, elimdeki farklı farklı tespihleri görüp ‘Neden her hafta farklı tespih kullanıyorsunuz?’ dediğinde ben bu mesajı öğrencilere anlatıyorum. Biz, Allah’ı ne kadar çok hatırlarsak onun Hazreti Peygamber aracılığıyla bize ilettikleri ile yaşarız. Çocuğa nasıl bilgiyi, beceriyi bir araçla daha kolay veriyorsanız, tespih aracılığıyla öğrenciye ya da bir başka kişiye Allah düşüncesini daha rahat anlatıyoruz.”
Her hafta bir tespih kullandığını anlatan Erken, “Yılda 52 hafta var, bende de 52 tespih var. Her hafta farklı bir tespih kullanıyorum. Daha güzel bir tespih geldiğinde elimdeki tespihlerden birini çıkartıyorum. Her hafta farklı bir tespih, karşındaki insanın dikkatini daha çok çekiyor. Bu da soruları artırıyor ve tespihin anlamını sorgulatıyor.” ifadelerini kullandı. AA