Ülkemizin dört bucağında, “Ağrı, Bayburt, Iğdır, Yozgat, Çorum, Sinop…” misali illerde olan “Sporcu Eğitim Merkezi” Kastamonu’da yok, 2021 yılı itibarıyla “46” ilde “49” merkezden payımıza düşen yok…
Kastamonu’da ağacın yaşken eğilme ihtimali var mı?
(Sabreyleyelim…
81 ilde de “mecburen” kurulduğunda payımıza düşer.
En geride koşuyoruz…
Taş olsa çatlar.)
“Sporcu Eğitim Merkezi” (SEM) nedir?…
“Spor dallarına göre spora başlama yaşında bulunan çocukların eğitim ve öğretimlerini aksatmadan üst düzey sporcu olarak yetiştirilmelerini sağlamak için kurulmuştur. Sporcu Eğitim Merkezleri 46 ilde bulunan 49 merkezde faaliyetlerini sürdürmektedir. Atıcılık, atletizm, badminton, boks, cimnastik, dağcılık, eskrim, güreş, halter, judo, kano, kayak, kürek, tenis, yelken ve yüzme olmak üzere toplamda 16 branşta hizmet vermektedir.”
İzah edeyim…
Gençlik ve Spor Bakanlığı ilk öğretim çağındaki öğrencilere yetenek taraması yapıyor, spor yeteneği ve iştahı ve illaki ailesinin hevesi ve ekonomik imkanı olan çocuklar gelişim gösterebilecekleri branşlara ayrılıyorlar ve antrenmanlara başlıyorlar, tespihin ikinci tanesi “sporcu eğitim merkezleri”, performans yapabileceği öngörülen çocuklar branşlarına göre bu merkezlere alınarak gelişimleri katlanıyor, bir sonraki aşama ise “olimpiyat hazırlık merkezi”.
Kastamonu’da “yetenek taraması” var, önümüzdeki dönemde Kadıdağı’ndaki “olimpiyat hazırlık merkezi” de devreye alınacak, aradaki tespih tanesi ise yok…
Performansa niyet eden sporcu ancak göç edecek SEM olan şehre.
46 ildeki 49 SEM branşlara ayrılmış durumda…
Sinop SEM “kürek ve yelken”, Çorum SEM “güreş”, Bolu SEM “atletizm ve jimnastik” alanında misal.
İki komşumuz “Sinop” ve “Çankırı” illerine SEM kurulurken…
Bizim aklımız neredeydi acep?
Acı gerçekler bunlar…
Yazık.
Kadıdağı’nda hayata geçecek Olimpiyat Hazırlık Merkezi’nin kapısından içeri Kastamonulu çocuklar giremeyecekse ilimize ne faydası var?…
Başka illerin ve hatta haritada yerini gösteremediğimiz ülkelerin sporcularını avuçlarımız patlayana kadar alkışlamaktan bıkmadık mı?
Not: TÜBİTAK’ın “Yerel Yönetimler Bilim Merkezleri Destek Programı” kapsamında destekleyeceği 7 bilim merkezinin daha protokolleri geçtiğimiz hafta imzalandı, İstanbul’un “5”, Erzurum’un “2” belediyesi aldıkları destekle bilim merkezlerini hayata geçirecekler…
Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank’ın refakatinde, TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal ile Fatih, Sancaktepe, Arnavutköy, Beyoğlu, Gaziosmanpaşa, Yakutiye ve Yunusemre belediye başkanları tarafından imzalar atıldı.
Destek miktarı “2” milyon TL” idi halihazırda, Bakan Varank, “Program kapsamında ilçe belediyelerimizin kuracakları bilim merkezlerine bundan sonra 4 milyon lira destek vereceğiz” dedi…
“4003 Bilim Merkezi Kurulması Destek Programı” ile “Bilim ve Teknoloji Yüksek Kurulu’nun, Bilim Merkezlerinin 2023 yılı itibariyle tüm illerde kurulmasına yönelik çalışmaların yerel yönetimlerle işbirliği halinde gerçekleştirilmesine ilişkin kararı doğrultusunda, ilk aşamada büyükşehirlerdeki, ikinci aşamada da diğer illerdeki bilim merkezi projelerinin desteklenmesi amaçlanmaktadır.”
Sevindirici bir cümle ilimiz adına yukarıdaki metin…
81 ilde kurulacağına göre 2023’ten itibaren, “Kastamonu Bilim Merkezi” de yolda demektir, “mecburen” kurulacak 81 ilde, Kastamonu’da da “bilim merkezi” özlemi sona erecek bu sayede.
MUSTAFA AFACAN