Ortaokuldan liseye geçiş sürecinin sil baştan düzenlenmesiyle maarif hayatımıza iki kavram daha girmiş oldu; “nitelikli okul” ve “niteliksiz okul”…
Bakanlığın yeni hesabına göre şehrimizdeki liselerden 3’ü “nitelikli”, geri kalanı “niteliksiz”.
2018 Yılı Bütçesi Plan ve Bütçe Komisyonunda konuşan Milli Eğitim Bakanı Yılmaz, bir öncesinde Milli Savunma Bakanı olmanın verdiği birikimle yeni sistemi “Nitelikli okullar, sınavla öğrenci alan okullar. Niteliği, sınavla öğrenci almak. Birisine çok iyisin dediğinde geri kalan kötü, birisine yakışıklı dediğinde diğeri çirkin anlamına gelmez” şeklinde savundu…
Vah vah.
Hayatın birbirinin zıttı kavramlardan meydana geldiği…
Bakan’ın fikri dünyasında olmasın varsın.
Şehrimizde sınavla öğrenci alacak olan “nitelikli” liseler Fen Lisesi, Saime İnal Savi Sosyal Bilgiler Lisesi ve Kastamonu Anadolu İmam Hatip Lisesi Fen ve Sosyal Bilimler Proje Okulu olarak belirlendi…
Misal, yüzde 10 barajına girmeyi başaran öğrenciler, puanlarına göre sırasıyla bu okullara yerleşecekler. Yüzde 10 dilime giremeyen veya bu ilk 3 okuldan birine kaydolmayı istemeyen öğrenciler ise adreslerine göre bölgelerindeki liseye gitmek zorunda kalacaklar.
Sınavsız öğrenci alacak olan liselerde her düzey öğrenci olacak, misal, yüzde 9 seviyesinde olup “nitelikli” liseye gitmeyen öğrenci ile yüzde 99 seviyesindeki öğrenci aynı sırada oturacak, hangisinin algısına göre ders anlatacak öğretmen peki?…
Gerçi bu okullarda özel sınıflar açılması da gündeme gelecektir muhakkak.
Bu eğitim-öğretim sezonunda umduğunu bulamayan proje okulları, umarım önümüzdeki yıl yüksek puanlı öğrencilerle dolup taşar!…
Aksi halde yeni bir sistem daha kapıda.
“Proje okulları” demişken…
Bu okulların müdürlerini il milli eğitim müdürlükleri teklif ediyor, bakanlık doğrudan atıyor. Okul müdürü istediği okul ve ilçeden öğretmen seçme hakkına sahip. İlin en kıdemli ve başarılı öğretmenlerini okulunda toplayabiliyor. Bakanlık, proje okullarına böyle bir avantaj sağlamış durumda. Diğer okullar ise “prosedür” kapsamında.
İlimizde ortaokul son sınıfta dört bin 500 öğrenci var yaklaşık…
450’si “nitelikli” okullara gidecek, dört bin küsuru ise geride kalan liselere.
Veliler çoktan adres değişikliği için harekete geçtiler…
Bilmiyorlar ki ne yaparlarsa yapsınlar yaralarına derman olmayacak.
Şehrimizin “tarihi” liseleri “nitelikli” addedilmediler ya…
Bir diğer hüznüm de ondan.
- ••
Not:
Eğitim-öğretim yılı başlarken ilgili kurumlar bir araya geldiler, okul ve öğrenci güvenliğini enine başına masaya yatırdılar…
Önlemlerin aciliyetle alınacağı ifade edildi.
Aytaç Eruz Anadolu Lisesi öğrenci ve araç girişinin bitişiğinden belediye yerleşkesi başta olmak üzere sanayiye uzanan ara yol vızır vızır, dün sabah misal, bir yandan öğrenciler okula girerken, bir yandan da belediye kamyonları çıkıyordu…
O ara yolu araç trafiğine kapatmak çok mu zor?
Merkez Ortaokulu’nun geçici yeni binasının önü tam bir trafik kazası tuzağı…
Önlem var mı?
Şehir sıkış tepiş bir yapılaşmanın kucağında olduğu için…
Okullara bitişik büfe ve kahvehanelere söz etmiyorum, zamanında ruhsatı veren vermiş, çık denecek hali yok.
Zaman zaman kız öğrenci yurtlarının mekan ve güvenliğine dair şikayetler geliyor gelmesine de, var olan devlet yurtları baş üstüne bin kere…
Ülkemizin başına bela ne özel öğrenci yurtları gördükten sonra.