Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Merkezi, sağlık kurumu olup hastalarına tedavi sunmakla kalmıyor, meslek öğretip kollarına altın bilezik de takıyor .
Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Merkezi, hasta ve yakınlarına sağlık hizmeti sunmanın yanında örnek teşkil edecek eğitim ve tedavi amaçlı açtığı kilim dokuma kursu hasta ve refakatci yakınları tarafından büyük bir ilgi görüyor.
Hastaların tedavisine yardımcı olmak ve boş vakitlerini değerlendirebilmek ve felçli hastaların elini hareket ettirebilmeleri için seçilen kilim dokuma kursu Kastamonu Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Merkezi ile Halk Eğitim Merkezi işbirliğinde geçtiğimiz yıllarda hayata geçirildi. Felçli ve fizik tedavi ihtiyacı bulunan hastaların tedavi gördüğü ve ülkemizin değişik illerinden gelen hastalara şifa dağıtan hastanede, iş terapi amaçlı başlatılan kilim dokuma kursları hakkında Hastane Yönetimi şu bilgileri verdi.
“Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Merkezi uzun süreden beri hastanede fizik tedavisi gören hastalarına yönelik olarak başlattığı iş terapi kursları hiç aksatılmadan sürüyor. Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğü ile ortaklaşa açılan kursun öğretmenliğini Serpil Aycıoğlu yapıyor.
Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon hastalarının uzun süreli fizik tedavilerin de boş vakitlerini değerlendirmek ve tedavi amaçlı açılan ve doktorlarında tavsiye ettiği kilim dokuma kursunun önemine dikkat çeken hastane yönetimi “Hastalarımız kilim dokuma mesleğini kurs hocalarımız tarafından kısa bir sürede öğreniyorlar. Bu zamana kadar bir birinden güzel desenlere bezeli elimizde bir sergi açacak kadar dokunmuş kilim var. Tedavi özelliği olan kilim dokuma kursu özellikle ellerini yeterince kullanamayan hastalarımıza çok iyi geliyor. Birşeyler ürettikleri içinde hastalarımızın moral motivasyonlarıda daima yükseliyor. Günde ortalama 2 saat süren fizik tedavilerinin ardından gün boyu boş kalan hastalarımız açılan kursumuzun sayesinde vakitlerini üreterek değerlendirmiş oluyorlar. Hastalarımızda bu kurslardan çok memnunlar.
Hastane koridorlarında dokuma tezgahları
Fizik Tedavi ve Rehebilitasyon Merkezi Yönetimi yataklı hasta koridorlarına koyduğu dört adet kilim dokuma tezgahı hiç boş kalmıyor. Hazıralan zengin resimli motifler üzerine dokunan bir birinden güzel rengarenk kilimleri, şark köşesi gibi oluşturulmuş hastaların bekleme salonunda ayrıca sergileniyor. Kilim dokuma kursuna katılıp tezgah başında kilim dokumasını öğrenen analar sağlıklarına kavuşup birde kollarına mesleki altın bilezik takarak taburcu olmanın mutluluğunu yaşayan hastalar yaşadıkları duygularını şöyle dile getiriyorlar.
Aynur Özbay
“Ben aslen Araçlıyım. Daday’a gelin gittim. 40 senedir de Daday ilçesinde yaşıyorum. Bel fıtığım olduğu için hastaneye geldim. Fizik tedavi alıyorum. Hastanenin koridorunda kilim dokuma tezgahını görünce şaşırdım. Tezgahın başındaki kurs öğretmenin yanına gidip bende kilim dokumayı öğrenmek istiyorum dedim. Kursa katılıp mesleği kolayca öğrendim. Kilim dokumayı öğrenince çok mutlu oldum. Sanki hastanede değil de kendimi evimde rahat iş yapar gibiyim. Koluma altın bileziği hastanede taktım.”
Nemane Kocali
“81 yaşındayım. Trabzon Sürmeneliyim. Birşeye canım sıkıldı. Canım sıkılınca elime felç geldi. Ailem beni Kastamonu da bu güzel hastaneye getirdi. Sağolsunlar hastanede bana çok iyi bakıyorlar. Bana dedular ki sende kilim dokursan ellerin daha iyi hareket eder diyip, bu yaşımda kilim dokumayı öğrettiler. Allah razı olsun. Kilim dokumaya başlayınca ellerim eskisinden daha iyi hareket etmeye başladı. Şu yalan dünyada en önemli şey sağlıkmış. Söyleyeceğim tek şey sağlık başka bir şey söylemiyorum. Herkes sağlığının kıymetini iyi bilsin.”