Kastamonulular Dayanışma Derneği’nin (KAS-DER) ev sahipliğinde bu yıl 11’ncisi gerçekleştirilecek olan İstanbul’da Kastamonu Günleri programının adresi Yenikapı oldu. 22-26 Kasım tarihleri arasında düzenlenecek olan Kastamonu Günleri programının tanıtım toplantısı dün KATSO salonunda yapıldı.
Yenikapı’da 3 bin metrekaresi kapalı olmak üzere toplam 25 bin metrekaralik alan üzerinde yapılacak olan etkinliğin stant ve nakliye giderlerini Kastamonu Valiliği, Kastamonu Belediyesi, Kastamonu Ticaret ve Sanayi Odası ile KAS-DER karşılayacak.
Geçtiğimiz yıl Maltepe’de 1 milyon 322 bin kişinin ziyaret ettiği İstanbul Kastamonu Günleri’ne bu yıl ise 3 milyon ziyaretçi çekilmesi hedefleniyor.
ORHAN GÜMÜŞ
Bu yıl Kastamonu ürünleri dışında ürün satılmasına çok daha ciddi önlemler alarak izin vermeyeceklerini belirten KAS-DER Genel Başkanı Orhan Gümüş, “Biz bu etkiliğe ticaret gözüyle bakmıyoruz. Biz Kastamonu’nun tanıtımı olarak bakıyoruz. Kastamonu’yu ilçeleriyle önce İstanbul’a sonra Türkiye’ye daha sonrada tüm dünyaya tanıtmayı amaçlıyoruz. 22 ila 26 Kasım tarihleri arasında gerçekleştireceğimiz etkinlikte sadece Kastamonu ürünlerinin satışı yapılır, başka illere ait ürünlerin satışının yapılmasını önlersek hiç bir sıkıntı çekmeyiz. Bu noktada geçen yıl yüzde 70 oranında başarılı olduk. Bu sene yüzde 90 oranında başarılı olmayı hedefliyoruz” dedi.
Geçen yılki etkinlikte Kastamonu’dan stant alan ancak etkinliğe gelmeyip stantıdını İstanbul’daki herhangi birine para karşılığı satan esnaf olduğunu tespit ettiklerini belirten KASDER Genel Başkanı Orhan Gümüş, bu sene bu esnafa stant vermeyeceklerinin altını çizdi.
TAHSİN BABAŞ
Kastamonu’nun tanıtımını çok önemsediğini ve bunun yanında Kastamonu esnafının kazanmasını da ön planda tuttuğunu söyleyen Belediye Başkanı Tahsin Babaş, “İstanbul’da Kastamonu Günleri’nde sistemi bozmuyoruz. Stant ve nakliye ücretsiz olacak. Bu giderleri Kastamonu Valiliği, Kastamonu Belediyesi, KATSO ve KAS-DER olarak üstleniyoruz. Konaklama konusunda da esnafımızın uygun fiyatlardan konaklama sorununu çözmesi içinde çalışmalar sürüyor. Katılımın yüksek olmasını bekliyoruz. Özellikle de etkinlik boyuncu stantlarda Kastamonu ürünlerinin yer almasını istiyoruz. Az olsun ama Kastamonu malı olsun. Üretim yeri Kastamonu olsun. Her tereyağının, her peynirin, her pastırmanın, her sarımsağın Kastamonu’ya ait olmadığını biliyoruz. Ziyaret edenlerde görüyor ve anlıyor. Bunu mutlaka önleyelim. Eğer Kastamonu üretimi olmayan bir ürün satılırsa görevlilere bildireceksiniz hemen o kişiyi oradan çıkartacağız. Bizim amacımızın Kastamonu ürünlerinin sergilenmesidir. İstanbul’da iyi bir tanıtım yapacağız. Tanıtımın iyisi kötüsü olmaz. Bazen ‘şu fuara neden katılıyoruz?’ eleştirileri alıyoruz. Bu eleştiriyi yapan o fuara gidip gitmemekte özgürdür. Ama gidenede engel olmamalıdır. Kimse bizi durduğumuz yerde bir yere taşımaz, ismimizi duyurmaz” şeklinde konuştu.
YAŞAR KARADENİZ
İstanbul’da Kastamonu Günleri için kendisine tahsis edilen stantı başka birine para karşılığı satanın memleketine ihanet ettiğini belirten Vali Yaşar Karadeniz ise şunları söyledi:
“Bu etkinlikler önceden Feshane’de yapılırdı ve oranın sabit bir esnafı vardı. Orada her hafta başka bir etkinlik yapılır ama o esnaf her hafta başka bir memleketin ürününü satardı. Kişi aynı, sattığı mal aynı olurdu. Bu anlamda orada insanlara ciddi bir rahatsızlık veren, hijyen açısından da sorgulanması gereken durumlar ortaya çıkıyordu. Trafik gibi konularda tepki çekince Büyükşehir Belediyesi artık bu tip “hemşeri programlarının” Avrupa Yakası’nda Yenikapı’da, Anadolu Yakası’nda da Maltepe’de yapılması konusunda bir prensip kararı aldı. Feshane’yi de artık bu tip etkinliklere kapattı. Havalar iyi giderse katılım iyi olacaktır diye düşünüyorum. Tabii bu faaliyete daha çok Kastamonu’nun tanıtımı olarak bakıyoruz. Ancak; İstanbulda’ki Kastamonulular açısından da çok büyük bir faydası olduğunu unutmayalım. Orada bulunan akrabalarınız, kardeşleriniz, hemşerileriniz o gün, orada memleketlerini yaşayacaklar, özlemlerini giderecekler. Belki buradan temin edemedikleri Kastamonu ürünlerini temin etme imkanı bulacaklar. Gurbette yaşayan insanlar için bunun ne demek olduğunu sanırım onlarla konuştuğunuzda sizler de duymuşsunuzdur. Dolayısıyla bunun iki yönlü bir etkileşimi var. Aynı zamanda bu etkileşim, Kastamonu ile İstanbul arasında da ciddi bir köprü kurmak anlamına geliyor. Bu etkinliğin, amacına uygun gerçekleşmesi önemli. Kastamonu ürünlerinin orada sergilenmesi önemli. Ben, orada birçok hemşeri programına katıldım. Şunu söylemeliyim; İstanbul’da, benim katıldıklarım içinde Hatay programı çok hoşuma gitmişti. Çünkü orada gerçekten Hatay ürünleri vardı. Karar almışlar, Hatay ürünü dışında bir ürün satmadılar. İki hafta sonra Sivaslıların programına gittim. Az önce bahsettiğim, Feshane’deki görüntünün bir başka fotoğrafı orada oluşmuştu. Arada ki farkı hemen anlıyorsunuz, sonuçta orayı ziyaret eden hemşerilerinizde bunu eminim ki anlayacaktır. Standı ticarete çevirmek, sayıları azda olsa memleketine ihanet ediyor demektir. Bunu açık ve net şekilde söylüyorum. Orada ki etkinliği, amacından saptırarak sabote ediyor demektir.Bunların mutlaka listesi alınmalı ve bu tip davranışta bulunanlara orada stand vermek yerine, Kastamonu için orada ürünlerini sergilemeyi amaçlayan, Kastamonu’yu düşünen esnaflarımızın ve iş adamlarımızın önünü açmalıyız. Program tam olarak netleştiğinde umarım hepimiz Kasım ayında Yenikapı’da olacağız ve hep birlikte Kastamonu’yu hem İstanbul’a tanıtmış olacağız hem de İstanbul’daki Kastamonuluları birkaç günlüğüne olsa da burayı yaşatmış olacağız.”
KATSO’da yapılan toplantıya Vali Yaşar Karadeniz, Belediye Başkanı Tahsin Babaş ve KAS-DER Genel Başkanı Orhan Gümüş’ün yanı sıra KATSO Başkanı Sekçuk Arslan, KESOB Başkanı Dursun Ergin, ilçe belediye başkanları ve kaymakamları ile etkinlikte stant açmayı planlayan esnaflar katıldı.