- Türkiye Sakatlar Derneği, bugün kutlanan Dünya Engelliler Günü’nde hiçbir etkinlik düzenlemeyeceğini ve düzenlenecek hiçbir etkinliğe katılmayacağını yaptığı basın duyurusuyla açıkladı.
- Derneğin Kastamonu Şubesi tarafından paylaşılan duyuruda, “Engelliler Günü elbette bizim için sorunlarımızı dile getirdiğimiz en önemli alan ve bu alanda yıllar boyunca durumumuzun anlaşılması için defaten farkındalık çalışmaları yürüttük.Ancak gördük ki verilen tüm sözler diğer 3 Aralık’ta tekrardan söz verilmek üzere erteleniyor.Bu durumda en azından bu yıl hiçbir kimse bizden her şey yolundaymış gibi davranmamızı beklemesin” denildi veprotesto boykotunun Kastamonu boyutundaki gerekçeleri 8 madde halinde sıralandı.
Bugün 3 Aralık Dünya Engelliler Günü. Türkiye Sakatlar Derneği protesto boykotuna giderek güne damgasını vurdu.
Dernek, 3 Aralıklarda verilen sözlerin unutulmasını protesto amacıyla aldığı bu kararı bir basın duyurusu yapıp kamuoyuyla paylaştı.
“Yıllar boyunca durumumuzun anlaşılması için defaten farkındalık çalışmaları yürüttük ancak gördük ki verilen tüm sözler diğer 3 Aralık’ta tekrardan söz verilmek üzere erteleniyor. Bu durumda en azından bu yıl hiçbir kimse bizden her şey yolundaymış gibi davranmamızı beklemesin” diyenDerneğin Kastamonu Şubesi tarafından da paylaşılan ve alınan kararın gerekçelerinin de sıralandığı duyurusu şöyle:
“Türkiye Sakatlar Konfederasyonu ve ülkemizin tüm illerinde faaliyet gösteren Türkiye Sakatlar Derneği Camiasıolarak 3 Aralık Dünya Engelliler gününde herhangibir etkinlik yapmama ve yapılacak etkinlikler olursa katılamama kararı aldık.
Bizi bu karara iten gerekçelerimiz aşağıdaki gibidir:
Derneklerimizin kurulduğu yıllardan beri birçok etkinlik düzenledik. Üyelerimiz, Diğer Sivil Toplum Kuruluşları, Siyasiler, Bürokratlar bu etkinliklerin birçoğuna katılım sağladılar. Bizlere manevi olarak verdikleri tüm destekler için, teşekkür ederiz.
Engelli bireylerin hayatlarını zorlaştıran, düzelmesi için, yazılı, sözlü, birçok sıkıntıyı gerekli tüm mercilere ilettik, iletiyoruz. Yalnız bu sıkıntıların çözümü, engellilere özel günlerde konuşulmaktan öte maalesef geçemedi. Birincigün sözler alıyoruz, bir gün herkes yanımızda oluyor ve sonrasında diğer 3 Aralığa kadar görmezden geliniyoruz. Engelliler Günü elbette bizim için sorunlarımızı dile getirdiğimiz en önemli alan ve bu alanda yıllar boyunca durumumuzun anlaşılması için defaten farkındalık çalışmaları yürüttük ancak gördük ki verilen tüm sözler diğer 3 Aralık’ta tekrardan söz verilmek üzere erteleniyor. Bu durumda en azından bu yıl hiçbir kimse bizden herşey yolundaymış gibi davranmamızı beklemesin. Beklememeli. Bu yıl yürüyüş yapmıyoruz. Bu yıl eğlence tertiplemiyoruz. Bu yıl fotoğraf karelerinde bulunamıyoruz. Bu İnsani tepkimizin bir farkındalık çalışması olarak görülmesini de beklemekteyiz.
Engelsiz Yaşam Merkezi:
İlimizde engelsiz yaşam merkezi konusunun 8 yılı aşkın süredir gündemde olması ve bu alanda hizmet alamamamız en büyük sıkıntılarımızdan biridir. Özel durumu olan çocuğu olan ailelerin evlatlarını emanet edebileceği bir kurum, kuruluş maalesef yoktur. Bu hizmet çevremizdeki tüm illerde olmasına rağmen, tüm mücadelemize rağmen Kastamonu’ya getirilememiştir. İlimizde bedensel, zihinsel yada ruhsal, yada kendi başına hareket edemeyecek özel durumu olan bireylerin aileleri maalesef yalnız kalmış, bırakılmış durumdadır. Birçoğu psikolojik destek almaktadır. Ailelerin tahammülü kalmamıştır.
İstihdam:
Kamu ve Özel sektörde kanun ile destekli olmasına rağmen, çalışması mümkün olan özel durumu olan bireylerin istihdamı maalesef yeterince sağlanmamaktadır. Bu kişilerin iş bekleyişi sürmektedir.İlan edilen engelli kadrolarının artık gerçekten doldurulmasını bekliyoruz. Yüksek lisans çağrısı yapıp başvuran olmadı diye kaçılmamalı. Lise mezunu alın, ortaokul mezunu alın, ama bir şekilde ilan edilen kadroları gerçekten doldurun.
Erişilebilirlik:
Erişilebilirlik konusunda iyileştirmeler olsada, maalesef engelli rampalarına bazı alanlarda arazi taşıtı bile çıkmakta zorlanmaktadır. Bu alanlarda bırakın tekerlekli sandalye ile çıkmayı, normal sağlıklı bir birey bile inip çıkamamaktadır. Sadece yasal zorunluluğu yerine getirmiş olmak için bu çalışmaların yapılması yeterli değildir; bakış açısı değişmelidir. Trafik lambalarında görme engelliler için sesli ikaz sistemleri bulunmamaktadır, görme engellilerin sarı çizgili yolları yeterli değildir. Şehir içi taşımada,şehir içi dolmuşlarda ve duraklarda sesli ikaz sistemleri yoktur. Şehir içi otobüslerde engelliler kartlı sistemlere geçiş yapıldı fakat özel durumu olan ve refakatli seyahat edeceklerde sıkıntı yaşanmaktadır.
Heyet Raporu:
Zihinsel, ruhsal psikolojik sorunu olan genç bireylerin rapor sürelerinin bir yıl, iki yıl gibi kısa tutulması nedeniyle, hastanelerde uzun süren süreçleri sık sık yaşamak zorunda kalıyoruz. Bakımı normalde zor olan bu bireylerle hastanelerde kapı kapı doktor gezmek, aileler için çok zor geçen bir süreçtir. Bu raporların süresinin uzatılması yada engelli raporu içingelenlerin raporlarını ayrı kolay bir yöntemle alabilmeleri gerekmektedir.
ÖTV muafiyetli araç alımı:
Araç fiyatlarının son dönemde hızla yükselmesi nedeniyle ÖTV muafiyetisınırı düşük kaldığı için bu hizmetde son dönemde sıkıntı yaşanmaktadır.
SGK hizmetleri:
Özel Durumu olan erkek bireyler, 18 yaşına geldiğinde Anne yada Babanın sigortasından faydalanamıyor.
Evde Bakım Ve Sosyal Destekler:
Evde bakım hizmetinin yaygınlaştırılması gerekmektedir. Bakım maaşı alma hakkı olanların, ve engelli maaşı alma hakkı olanların gelir düzeyine bakılmadan bu maaşlarının bağlanması gerekmektedir. Bu ücretlerin işleme alınması sürecinde 10-12 kurumdan imza dolaştırma işlemi hali hazırda özel bireylerini bırakacak yeri olmayan aileler için fazlasıyla yorucu bir süreçtir. Evinde engellisi olan ailelere sosyal destekler artırılmalıdır.
Eğitim:
Haftalık özel eğitim merkezlerinde sağlanan eğitimin saati yükseltilmedir. Kaynaştırma eğitimi alan öğrenciler için, yardımcı personel görevlendirilmesi gerekmektedir.
Ağır Otizm vb rahatsızlığı olan bireyler için ömür boyu eğitim gereksinimi vardır. Yalnız 18 yaşından sonra bu bireyler eğitim alamıyor evlerinde hapsolmaktadır.
Kamu oyuna saygıyla sunulur.”