Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi Mimarlık ve Tasarım Fakültesi Bölüm Başkanı Prof. Dr. Suphi Saatçi, İlim Hikmet Sofrası etkinliği kapsamında “Mimar Sinan ve Türk mimarisine Etkileri”, Türk Ocakları Derneği’nde de “Oradoğu’da Değişen Dengeler” konulu iki konferans verdi.
Hz. Pir Şeyh Şaban-ı Veli Kültür Vakfı tarafından geçen yıl başlatılan İlim Hikmet Sofrası’ın bu ayki ilk konuşmacısı Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi Mimarlık ve Tasarım Fakültesi Bölüm Başkanı Prof. Dr. Suphi Saatçi oldu.
Vakfın, daha çok katılım olabilmesi adına Halk Eğitim merkezi salonuna aldığı sohbet toplantısı öncesi Kastamonu’nun tarihi ve mimari eserlerini gezen ve konferansın sponsorluğunu yapan İhsangazi Belediye Başkanı Zühtü Danacı tarafından İhsangazi’de ağırlanan Suphi Saatçi, kendi alanı ile ilgili ekibi ile birlikte bölgeye destekte bulunabileceklerini belirtti.
Halk Eğitim Salonu’ndaki konferansında, Mimar Sinan’ı anlamak için önce Osmanlı’nın anlanması gerektiğini belirten Saatçi, “Osmanlı’nın her alanda zirveleri yakaladığı gibi, mimari alanda da en üst noktaya Sinan ile ulaşmıştır” dedi.
Mimar Sinan uzmanı olan Saatçi, Sinan’ın bir daha gelmesi mümkün olmayan mimari bir deha olduğunu, yaklaşık 100 yıllık ömrüne 3 kıtada 300’den fazla cami, köprü, hamam vb. birçok eser kazandırarak ulaşılması güç bir rekor kırdığını belirtirken, gelmiş geçmiş bütün mimarların aksine o güne kadar kullanılan ve kubbeleri ayakta tutmaya destek olan fil ayaklarını kaldırdığını ve tam daire kubbeler yaptığını hatırlatıp, Mimar Sinan’ı “Kubbeler mimarı” ya da “Kubbelerin efendisi” olarak tanımladı.
Kerkük doğumlu ve ülkemizdeki Türkmen kanaat önderlerinden olan Saatçi, Konuşmasında geçmişte ve günümüz de de bölgedeki sıkıntılar hakkında özet bilgiler aktardı, daha sonra daKastamonu Türk Ocağında da “Ortadoğu’da Değişen Dengeler” (Irak ve Suriye Türkmenleri) konu ile ilgili bir sohbet toplantısı düzenledi.
Cengiz MUHZİROĞLU – Mustafa GÖKMUHAREMOĞLU