İl genelinde son aylarda yaşanan kuraklık nedeniyle yapılan kuraklık kriz yönetim toplantısına başkanlık eden Vali Yardımcısı Vekili İbrahim Çenet, ” Yılda en az bir defa bir araya gelerek, bulunduğumuz coğrafyada toprak yönetimi, su yönetimi ve zirai ilaçların kullanılmasında yol haritası belirliyoruz.” dedi.
Toplantıda bir sunum gerçekleştiren Ziraat Mühendisi Ali Ortaakarsu ise, son 4 aydır Kastamonu’da kuraklık yaşandığını belirtti ve ‘Kastamonu uzun yıllar yağış ortalaması 480-490 milimetredir, bu değerin altındaki yüzde 30’luk düşüş tarımsal kuraklığı meydana getirir. En yakın ise 1994 yılında yaşandı”oeoi.
İl genelinde son aylarda yaşanan kuraklık nedeniyle Vali Yardımcısı Vekili İbrahim Çenet başkanlığındaki kuraklık kriz yönetim toplantısı, Tarım ve Orman İl Müdürlüğü Güray Koçak Toplantı Salonu’nda yapıldı.
İbrahim Çenet
Çenet, burada yaptığı konuşmada, 2019 yılının kurak geçtiğini belirterekşanları söyledi:
“Küresel ısınmayla dünya ölçeğinde önemli bir kuraklık yaşandı. Yılda en az bir defa bir araya gelerek, bulunduğumuz coğrafyada toprak yönetimi, su yönetimi ve zirai ilaçların kullanılmasında yol haritası belirliyoruz.” dedi.
Tarım ve Orman Müdürü Fatih Önlem ise kuraklığın çeşitli nedenleri bulunduğuna işaret ederek, “İçinde bulunduğumuz yüzyılda sanayideki gelişmeler, nüfus artışı, fosil yakıtlarda fazla kullanımı gibi birçok etkenden atmosferimiz olumsuz etkilenmiş, değişik yağışlar hava olaylarına neden olmuştur. Bu hava olayları tarımsal ürünlerimizi olumsuz etkilemiş, ürünlerimizde tamamen zarara veya çok önemli verim kayıplarına neden olmuştur.” diye konuştu.
Fatih Önlem
“Su azalan bir kaynaktır, tükenmeyen bir kaynak değildir”
Toplantının açılış konuşmasını gerçekleştiren Tarım ve Orman Müdürü Fatih Önlem, “Bugün burada Kuraklıkla Mücadele Eylem Planı kapsamında oluşturduğumuz İl Kriz Yönetimi Toplantısı’nın yapmak için bir araya geldik. İçinde bulunduğumuz yüzyılda sanayideki gelişmeler, nüfus artışı, fosil yakıtlarda fazla kullanımı gibi birçok etkenden, atmosferimiz olumsuz etkilenmiş ve çeşitli değişik yağışlar ile hava olaylarına neden olmuştur. Bu hava olayları da tarımsal ürünlerimizi olumsuz etkilemiş, ürünlerimizde tamamen zarara veya çok önemli verim kayıplarına neden olmuştur. Bilindiği gibi tarımsal üretimde suyun olmadığı herhangi bir alanından söz etmek mümkün değildir. Suyun önemi her geçen gün artmaktadır. Bildiğiniz gibi su azalan bir kaynaktır, tükenmeyen bir kaynak değildir. Bu yüzden hepimizin üzerine çok önemli sorumluluklar düşmektedir” dedi.
Ali Ortaakarsu: “Son 4 aydır bir kuraklık yaşıyoruz”
Ziraat Mühendisi Ali Ortaakarsu, sunumunda kuraklıkla ilgili bilgi verirken şunları söyledi:
“Malumunuz son 4 aydır bir kuraklık yaşıyoruz. Bakanlığımızın bu konudaki duyarlılığı nedeniyle, özellikle illerde il kriz merkezlerinin oluşturulması, bu konudaki sonuçların Bakanlığımıza bildirilmesi istendi. Bu toplantıda olağan olarak bir araya geldik ama olağanüstü bir durumda söz konusu. Geçtiğimiz 4 aydır bir kuraklık yaşıyoruz. Umarım önümüzdeki bahar aylarında yağacak yağmurlarla bu kuraklık son bulur ve çiftçimiz bol yağmurlarla tarımını yapar. Kuraklık olumsuz iklim değişikliği nedeniyle yağmur ya da kar sularındaki düşüklükler nedeniyle, yer üstü sularında azalmalara neden olur. Bitkisel üretimde azalmalar ve verim düşüklükleri bu bitkiseldeki düşüklükler ise sosyo-ekonomik olarak çiftçilerimizin işletmelerinin ekonomik olarak zayıflamasına yol açar. Ürünlerdeki fiyat artışları ve girdiler olumsuz etkilenir. Tarımsal kuraklıkta ise toprak ve bitki faktörü karşımıza çıkar. Kastamonu uzun yıllar yağış ortalaması 480-490 milimetredir, bu değerin altındaki yüzde 30’luk düşüş tarımsal kuraklığı meydana getirir. En yakın ise 1994 yılında yaşandı.”
Bu konuşmaların ardından Ziraat Mühendisi Ali Ortaakarsu ve Meteoroloji Müdürü Salih Yıldım sunumlarının gerçekleştirdiler.
Toplantıya Belediye Başkan Yardımcısı Mehmet Yurt, kaymakamlar ve ilçe belediye başkanları ile sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri katıldı.
CENGİZ MUHZİROĞLU