Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK) Kastamonu İl Koordinatörlüğü, IPARD-2 Programı 6. Başvuru Çağrı Dönemi’nde 25 proje ile sözleşme imzaladı. Çiftlik Faaliyetlerinin Çeşitlendirilmesi ve İş Geliştirme sektöründen başvuruları alınan bu projelerin uygun harcamalarına %55 oranında hibe destek verilecek. İlave olarak bu harcamalar KDV ve diğer vergilerden de muaf olacak. Projelerin toplam yatırım tutarı 16 milyon TL, uygun harcama tutarı ise 13,5 milyon TL. Yatırımlar gerçekleştiğinde faydalanıcılara 7,4 milyon TL hibe desteği sağlanacak.
Sözleşme imzalanan projelerin dağılımı ise şöyle: 15 adet tıbbi ve aromatik bitki yetiştiriciliği üretim projesi (11 sarımsak, 3 karabuğday, 1 aspir), 1 adet arıcılık projesi, 1 adet mantı üretim tesisi projesi, 2 adet ahşap işleme tesisi projesi, 1 adet pelet üretim tesisi projesi, 3 adet konaklama tesisi projesi ve 2 adet su ürünleri üretim tesisi projesi. 1 adet konaklama ve 1 adet tıbbi ve aromatik bitki yetiştiriciliği üretim projesi ile de önümüzdeki günlerde sözleşme imzalanacak.
TKDK Kastamonu İl Koordinatörlüğü ilimiz ekonomisine katkı sunmaya devam ediyor. IPARD programı kapsamında, bugüne kadar 282 projeyle ilimize 130 milyonu TL’yi aşkın yatırım ve üretimleri ile örnek gösterilecek birçok tesis kazandıran TKDK, büyük ve küçükbaş hayvancılık süt ve et üretimi, broiler tavuk yetiştiriciliği, süt, et, meyve ve sebze işleme, süt toplama, bitkisel üretim, arıcılık, makine parkları, kırsal turizm, yenilenebilir enerji gibi çok farklı sektörde projeleri destekledi. IPARD II programı kapsamında çeşitli sektörlere %40 ile %70 arasında hibeler verilmeye de devam ediliyor.
IPARD II programı 6.Başvuru Çağrı Dönemi’nde “Çiftlik Faaliyetlerinin Çeşitlendirilmesi ve İş Geliştirme (302)” sektöründe TKDK İl Koordinatörlüğü tarafından 25 proje ile daha sözleşme imzalandı.
Sözleşme imzalanan projelerin dağılımı ise şöyle: 15 adet tıbbi ve aromatik bitki yetiştiriciliği üretim projesi (11 sarımsak, 3 karabuğday, 1 aspir), 1 adet arıcılık projesi, 1 adet mantı üretim tesisi projesi, 2 adet ahşap işleme tesisi projesi, 1 adet pelet üretim tesisi projesi, 3 adet konaklama tesisi projesi ve 2 adet su ürünleri üretim tesisi projesi.
1 adet konaklama ve 1 adet tıbbi ve aromatik bitki yetiştiriciliği üretim projesi ile de önümüzdeki günlerde sözleşme imzalanacak.
Çiftlik Faaliyetlerinin Çeşitlendirilmesi ve İş Geliştirme sektöründen başvuruları alınan bu projelerin uygun harcamalarına %55 oranında hibe destek verilecek. İlave olarak bu harcamalar KDV ve diğer vergilerden de muaf olacak. Projelerin toplam yatırım tutarı 16 milyon TL, uygun harcama tutarı ise 13,5 milyon TL. Yatırımlar gerçekleştiğinde faydalanıcılara 7,4 milyon TL hibe desteği sağlanacak.
Öte yandan başvuru süreci tamamlanan 8. Başvuru Çağrı Dönemi kapsamında “Tarım ve Balıkçılık Ürünlerinin İşlenmesi ve Pazarlanması ile İlgili Fiziki Varlıklara Yönelik Yatırımlar” sektöründen İl Koordinatörlüğü’ne 5 süt işleme ve süt toplama, 1 et işleme, 5 meyve-sebze işleme ve paketleme konularında olmak üzere toplam 11 proje sunuldu. Hibe oranları % 40-50 arasında değişen, uygun harcamalar arasında soğutuculu araç alımları da bulunan ve uygun harcamaları KDV ve ÖTV’den muaf olan bu projelerin sözleşme öncesi değerlendirmeleri ise devam ediyor.
8.Çağrı’da başvuran projelerinin toplam yatırım tutarı 10 milyon TL, uygun harcama tutarı 8 milyon TL olup, yatırımlar gerçekleştiğinde ödenecek hibe tutarı 3.3 milyon TL’dir.
TKDK Kastamonu İl Koordinatörü Ahmet Kuyulu, “Sözleşme imzaladığımız projelerin ilimize hayırlı olmasını diliyorum. Yatırımcılarımızı, üreticilerimizi, kooperatif ve birliklerimizi yeni çıkacak olan çağrılarımızı takip etmeye, proje sunmaya ve hibelerden faydalanmaya davet ediyorum. Kurumumuzun destekleri hakkında daha fazla bilgi almak için TKDK resmi internet sitesi olan www.tkdk.gov.tr adresi ziyaret edilebilir. Ayrıca TKDK Kastamonu İl Koordinatörlüğü’ne ait 0366 214 0109 numaralı telefon ile 444 85 35 numaralı TKDK Yardım masası aranarak veya Topçuoğlu Mah. Vali Enis Paşa Cad. No:19 Kat:4 Merkez/Kastamonu adresi ziyaret ederek bilgi alınabilir” dedi.