Ve geldik yılın son haftasının, son pazartesi gününe. Sizleri bilemem ama ben bu sefer yılın nasıl geçtiğini anlayamadım. Zamana yetişememekten ziyade, zamanın içinde akıp gitmekten oldu sanırım.
Kırsalda yaşamım bana insanoğlunun doğanın kendi akışı içinde nasıl uyum sağlayıp onun temposunda yaşamak gerektiğini öğretti. Doğada toprakla ilgili, hayvanlarla ilgili ya da benim gibi arılarla bir şeyler yapıyorsanız tüm rutinlerinizi doğa belirliyor. Sıcağı, soğuğu, yağmuru, karı. Gün ışığını tabiatın önermesine göre yaşamak zorundasındır. Tüm bu akış içinde bir şekilde okumak için önceki yaşamlarıma kıyasla bu yeni yaşamımda muazzam bir şekilde fazla zaman bulabildim. Sadece “şükür” demek istiyorum.
Bir önceki yazıda sözünü ettiğimde 52’de 52 listemi sizlerle de paylaşmak istiyordum ama tam listem veya elli iki kitaplık listem gazetede bana verilen alanı aşacağı içinsembolik olarak elli ikinin yarısını baz alıp listeyi yirmi altı kitaba kısalttım. Belki okuduklarınız vardır. Belki ilginizi çekecekler olabilir.
2021 yılı, Türk dili ve kültürünün en önemli figürlerinden Yunus Emre’nin ölümünün 700. yıl dönümü olması nedeniyle UNESCO tarafından anma ve kutlama yıl dönümleri arasına alınmış. Bu bağlamda da ülkemizde de “Yunus Emre ve Türkçe Yılı” adı altında etkinlikler düzenlenmiş. “miş” diyorum çünkü bu etkinlikler maalesef medyada doğru düzgün yer bile alamadı. Ve daha da maalesefi “Yunus Emre” gibi bir değer belli bir zümrenin egemenlik alanın altına sıkıştı. O yüzden de ben de kişisel etkinliklerimi yaptım ve bir miktar Yunus Emre okumaları yaptım. Ve böylece de listemize de bir giriş yapmış oluyoruz.
- Yunus Emre- Divan (Yunus Emre)
- Nasihatler Kitabı -Risaletün-Nushiyye (Yunus Emre)
- Güldeste (Yunus Emre / yayına hazırlayan Abdurrahman Güzel)
Yıllardır ilk okuduğumdan bu yana tekrar tekrar okuduğum bazı kitaplarım var. Bir şekilde yıl içinde onları en azından bir kez daha okurum. Neler mi?
- Nutuk (Mustafa Kemal Atatürk)
- Dune (Frank Herbert) (Hemen not açayım yaklaşık 25 yıldır bu kitabı okurum. Yani filmin gelmesi ile alakası yok) (Bu arada bu seri 6 kitaptır, başlamışken hepsini tekrar okudum bu yıl)
- Hobbit (J.R.R. Tolkien)
- Pardayanlar (MichelZevaco)(Normalde on ciltlik bir seridir ama ben ilk kitabı özellikle tekrar okurum)
- Sokak Kedisi Bob ve Bob’un Dünyası (James Bowen) (Aslında iki kitap ama ben tek kitap muamelesi yapıyorum)
- Dedem Korkudun Kitabı (Orhan Şaik Gökyay)
- Ayakkabı Gurusu (Phil Knight)(Elimden geldiğince çok biyografi okumaya çalışırım. Kişilerin kendi hikayeleri çok ilham veriyor insana)
- Macbeth, Coriolanus, Hamlet, Antonius ve Kleopatra (W. Shakespeare)(Diğer oyunlarını da ara ara okurum ama bunların yeri bir başkadır bende)
Elbette tüm zamanımı yeniden okumalarla geçirmiyorum. Yeni yeni kitaplarla da tanışmaya çalışıyorum. Kabul ediyorum bende bir eksiklik ama maalesef günümüz Türk Edebiyatını çok yakından takip edemiyorum. Keyifle okuduğum Türk yazarları mevcut ama bir biçimde popüler Türkçe edebiyata yakınlaşamadım. Yakın olduğum ve yeni tanıştığım kitaplarımın listesi de şu şekilde devam ediyor.
- Bir Bulut Kaynıyor (Bu Diyar Baştanbaşa 4) (Yaşar Kemal)
- Veba Geceleri (Orhan Pamuk)
- Balıkçı ve Oğlu (Zülfü Livaneli)
- Kayıp Tanrılar Ülkesi (Ahmet Ümit)
- İstanbul’un En Esrarengiz Hikayeleri: Cevri Çelebi (Yazan: Kolektif – İthaki Yayınları)
- Raskolnikov Sendromu (Hakan Doğan)
- Hayal (Ayşe Kulin)
Kitap okurken hiçbir şekilde tür ya da ideoloji ayırmam. Kendi sübjektif ölçülerimde iyi olduğunu düşündüğüm her kitabı okumaya çalışırım. Listemizde kalan son yirmi dört kitabı da öyle karışık kaset benzeri karışık kitaplar olarak yazmak istedim.
- Matematik ve Oyun (Ali Nesin)
- Arıların Hikayesi (Celal Al-i Ahmed)
- Arıların Bildikleri ve Dünyamızdaki Yaşam İçin Önemleri (ThorHanson)
- Çay ve Zen (OkakuraKakuzo)
- Kimsenin Bilemeyeceği Şeyler (Sinan Canan)
- Incognito (David Eagleman)
- Beyin: Senin Hikayen (David Eagleman)
- Okçu’nun Yolu (PauloCoelho)
2021 yılı da yaratıcı insanların büyük emeklerle yarattıklarına hayranlık duyarak. Zaman zaman nasıl yazdıklarına, nasıl ürettiklerine hayret ederek. Çoğunlukla hasedimden çatlayarak geçti. Yıllarca sayfalar dolusu senaryo yazdım. Şimdi yeniden yazmaya başladım ama roman, hikâye, araştırma kitabı yazan insanları şaşkınlık içinde takip ediyorum. Sabırlarına, yaratıcıklarına hayranım.
Bu arada sadece okuduklarımdan söz ettim çünkü hâlâ kendim de inanamıyorum ama 2021 yılında hiç dizi izlemedim. Hatta eğer küçük bir online sinema kulübümüz olmasaydı sanırım film de izlemeyecektim. Öyle özellikle yapmadım ama sanırım insanın yaşamını bir şekilde yenilemesi pek çok davranışını da yenilemesine sebebiyet veriyor.
Ve sevgili dostlar bugünkü yazımızın da sonuna böylece geldik. Çarşamba’ya görüşmek umudu ile. Esen kalın…
ZEKİ GÜRDAL KARAOĞLU