2017-2018 öğretim yılı edebî ürünü Çantamdakilerde yazma yeteneği bulunan öğrencileri keşfetme ve yazmayı özendirme amacına yönelik bir kitap. Kastamonu Merkez Darende Ortaokulu Türkçe öğretmenleri Türkan Çil ve Arzu Bıyıklı tarafından baskıya hazırlanmış, Truva Baskı Teknolojileri şirketince 2018 yılında yayımlanmış. Metin Boyacıoğlu dostumuzun gönderdiği kargodan çıktı. 92 sayfalık bir kitap. Ancak ISBN numarası almamış, İçindekiler konmamış, sayfa numarası bile verilmemiş. Anlaşılan, bir kitap olarak değil de bir eğitim materyali olarak düşünülmüş.
Okul müdürü Kenan Özdemir’in “Başlangıç”, Türkçe öğretmeni Türkan Çil’in “Ön Söz” yazılarındaki bir çarpıcı cümle kitabın yayımlanma amacını dört dörtlük açıklıyor: “Evet, okumak gereklidir ancak yazmanın dünyanın en güzel işi olduğunu fark ettik.” (s.4)
İki bölümden oluşan kitabın ilk bölümünde Deneme, Masal, Hikâye ve Mektup türünde yazılara yer verilmiş. İçlerinden gelecekte birkaç ünlü yazarın çıkmasını beklediğim öğrencilerin adlarını saymaktan mutluluk duyuyorum.
Deneme/Masal/Hikâye/Mektup: Nagehan Kösem, Alperen Bayram Şişman, Efekan Kaya, Hümeyra Tokalaç, Batuhan Karagöz, Şevval Sena Şekeroğlu, Gamze Sude Şahin, Aybüke Atay, Azra Kumdalı, Betül Bedia Yiğit, Esma Doğan, Sümeyye Altunkaya, Zeynep Batu, Nazlı Akoğlu, İrem Nur Akıllı, Veysel Ünal, Kevser Şen, Saliha Sözcü, Elif Demir, Esma Kırcaoğlu, Tuba Şeker, Duygu Üzümcü, Mehmet Can Bulut, Özlem Kesimoğlu, Azra Zişan Kara.
İkinci bölüm şiirlere ayrılmış. Türkçe öğretmeni Arzu Bıyıklı bölümün özelliğini şöyle açıklıyor: “Bu kitapta şiirleri olan öğrencilerimiz, öncelikle usta şairlerimizi tanımaya çalışıp ardından şiir türlerini ve bu türlerde yazılan şiirleri inceleyerek ortaya özgün eserler koydular.” Doğru bir tespit. İyi şiirleri okumadan, incelemeden ancak kötü, adına şiir denmeyecek karalamalar yapılabilir.
Kitapta şiirleri bulunan Derende Ortaokulu öğrencileri ise şunlardır: Nagehan Kösem, Efekan Kaya, Ayşegül Ünsal, Derya Çankıroğlu, Şevval Sena Şekeroğlu, Esma Doğan, Zeynep Batu, Duygu Üzümcü, Veysel Ünal, Feyza Acar, Eda Yıldızoğlu, Yağmur Naz Düzgün, Ceyda Kuruderviş, Eda Yıldızoğlu, Hilal Şebnem Çırpan, Kerem Karagöz, Umut Yasin Erenmert, Habibe Nur Aydın, Sıla Naz Atıcı, Simge Bostanoğlu, Zeynep Sude Kuruderviş, Şeyma Nur Bulut, Sude Naz Aydemir, Ahsen Zeynep Sözen, Hatice Selen Yılmaz, Gaye Şahin, Nurcan Bacıroğlu, Nisa Reçber, Rumeysa Kaya.
Tecrübeli bir Türkçe, edebiyat öğretmeni olarak bu ortaokul öğrencilerinin yazma seviyesini, Kuzyaka Ortaokulu öğrencilerine göre daha iyi bulduğumu söyleyebilirim.Tabi,öğretmenlerin düzeltmelerini dikkate alarak. Diğer taraftan Türk Dil Kurumunun eski bir mensubu, yazarı olarak Yazım Kılavuzu’ndaki kurallara önemli ölçüde uyulmuş olması memnuniyetimi daha da artırdı. Her kitapta olduğu gibi bu kitapta da gözden kaçmış yazım hataları yok değil. Gözler, yanlışları doğru görür bir süre sonra. Onun için tekrar tekrar okumak gerekir.
Hepsinin ötesinde, beni en çok memnun eden husus her iki bölümde de kız öğrencilerin %75-80 gibi çok yüksek oranda yer almalarıdır. Bu arada Şevval Sena Şekeroğlu’nun “Etekleri Zil Çalmak” deyimine uydurduğu hikâyedeki çelişkiler Türkçe öğretmenlerinin dikkatini çekmeliydi diye düşünüyorum. Milletvekilinin taşradan Ankara’ya tayinini anlamış değilim. Öğrenciler, hata yapabilir, herşeyi bilmeyebilir. Öğretmenler bunun için vardır. “Belediyeden milletvekili tayini yazısı!”
Derende Ortaokulunun Çantamdakiler kitabı önemli ve değerli bir hizmet. Başta Okul Müdürü Kenan Özdemir, Türkçe öğretmenleri Türkan Çil ve Arzu Bıyıklı olmak üzere, bütün öğrenci yazar ve şair adaylarını tebrik ediyor, başarılarının sürekli olmasını diliyoruz…