Gurur Kaynağımız Kastamonulular adlı 10 ciltlik biyografi ansiklopedimizden sonra keşfettiğimiz ünlü Kastamonuluları köşemizde tanıtma çabamızı sürdürüyoruz. Gazi Üniversitesi Gazi Eğitim Fakültesi Resim Bölümü Öğretim Üyesi, değerli hemşehrimiz Prof. Dr. Meliha Yılmaz, bugünlerde Kastamonu’da resim sanatı ve Kastamonulu ressamlar üzerine bir araştırma yapıyor. Bir makale ardından da bir kitap yazacak. O, bir kaynakta görmüş. Sevineceğimizi bildiğinden haber verdi. Türk resim sanatının önemli ressamlarından, ünü yurt dışına taşmış Yüksel Arslan’dan söz ediyoruz.
Daday’dan İstanbul’a göç etmiş bir ailenin çocuğu olarak 22 Temmuz 1933 tarihinde Eyüp’te doğdu. Babası Haliç kıyısındaki bir kontrplak fabrikasında işçiydi.
İstanbul Erkek Lisesinde orta öğrenimini tamamladı. Resim çalışmalarına bu lisede başladı. İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Sanat Tarihi Bölümünde öğrenim görüp (1953 – 1954), 1961 yılında davet üzerine Paris’e gitti. Türkiye’de iken resim yeteneği ortaya çıkmış, 1955 yılında 22 yaşında İstanbul’da Maya Galerisi’de bütün eserlerinin satıldığı ilk sergisini açmıştı. Paris, dünya resminin başkentiydi. Ünlü olmak, sanatını dünyaya kabul ettirmek isteyen ressamlar Paris’e gidiyordu. Öldüğü 20 Nisan 2017 tarihine kadar Paris’te yaşadı.
Kendisine özgü bir resim tekniği geliştirdi. Mağara resimlerindeki gibi toprak, kaya, bal, yumurta akı, sabun, ot, çay, tütün, kemik iliği, kan ve sidik gibi malzemeleri karıştırarak ürettiği boyalarla resim yaptı. Resimlerine ayrı adlar vermek yerine “arture” diyerek sergiledi. 1967’de Ankara ve İstanbul’da açtığı iki sergiden sonra bir daha Türkiye’ye dönmedi. Çünkü bazı resimleri müstehcen bulunup sorgulanmıştı.
1980 yılında Etkiler dizisine başladı. 126 artureden oluşan bu diziyi dört yılda tamamladı. Etkiler dizisi 1986’da Fransada kitap olarak da yayımlandı. Bir diğer dizisi Kapital (1969 – 1975) ve kendi hayatını resmettiği dizi de Autoartureadlarını taşımaktadır. 1986 – 2000 yılları arasında ise İnsan dizisini ortaya koydu, Yeni Etkiler dizisine başladı. İnsan dizisindeki resimler üç cilt hâlide Fransa’da basıldı (1990, 1995, 1999).
Aldığı ödüller içinde en önemlileri şunlardır:
1981 Sedat Simavi Görsel Sanatlar Ödülü (İlhan Koman’la)
1982 HumourNoirGrandvilleKaramizah Ödülü (Fransa)
Lidy Hanım’la evliliğinden doğan ilk çocukları da Artur adını taşımaktadır.
Yüksel Arslan, 20 Nisan 2017 tarihinde Paris’te tedavi gördüğü Croix Saint-Simon Hastanesinde 84 yaşında hayata gözlerini yumdu. Cenazesi Paris’te toprağa verildi. Dünyaca ünlü Kastamonulu bir ressama sahip olmakla gurur duyuyoruz. Ölümünü ve Daday kökenli olduğunu geç öğrendiğimiz için de üzgünüz. Ruhu şad olsun!