İstanbul Bakırköy’de 1992 yılında “halk kültürümüzü korumak, yaşatmak ve bu yolla çağdaş kültüre/evrensel kültüre ulaşmak amacıyla kurulan Troya Folklor Araştırmaları Derneği, 25 Ocak 2018 Perşembe günü 25. Troya Kültür Sanat Ödüllerini kazanan bilim insanı, sanatçı ve kurumları bir basın toplantısıyla açıkladı.
Troya Folklor Araştırmaları Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Erdoğan Ünlü ve Ödül Komitesi Başkanı A. İlhan Gülek’in yaptığı açıklamaya göre 2017 yılı ödüllerine layık görülen kişi ve kuruluşlar şunlardır:
Atatürkçülük: Sinan Meydan
Edebiyat: İhsan Oktay Anar
Şiir: Egemen Berköz
Prof. Dr. Pertev Naili Boratav Halk Bilimi Ödülü: Nail Tan
Halk Müziği: Ekrem Çelebi
Çağdaş Halk Müziği: Nurettin Rençber
Halk Oyunları: Adnan Baydili
Plastik Sanatlar: Muhsin Kut
Fotoğraf: Şevket Şahintaş
Tiyatro: Gülriz Süruri
Sinema: Gülse Birsel
Troya Özel Ödülü: Yeşil Artvin Derneği
Bakırköy Belediye Başkanlığının destek ve katkılarıyla düzenlenen ödül töreni, 17 Şubat 2018 Cumartesi günü saat 19:00’da Bakırköy Belediyesi Leyla Gencer Salonu’nda yapılacaktır. Ödül törenini tiyatro sanatçıları Gülsen Tuncer ve Ender Yiğit sunacaktır. Tören öncesinde A. İlhan Gülek’in hazırladığı Madenin Türküsü adlı özel gösteri seyirciye sergilenecektir.
Allah’tan bir kaza bela gelmez, sağlığımız bozulmazsa ödül törenine katılıp fazlasıyla hak ettiğimiz bu ödülü de alacağız. 1998 yılında kaybettiğimiz Prof. Dr. Pertev Naili Boratav, Türk halk biliminin en önemli araştırmacılarından biriydi. Orhan Şaik Gökyay’ın İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesinden sınıf arkadaşıydı. Üniversitede, DTCF’de halk bilimi, halk edebiyatı derslerini 1938 yılında o başlatmıştı (1938-1948). Bugün Türkiye’deki bütün üniversitelerde halk bilimi/halk edebiyatı dersleri verilmekte olup beş üniversitemizde de Türk Halk Bilimi Bölümü vardır. Dernek, bu sebeple halk bilimi ödülünü onun adına vermektedir. 1975 yılında İstanbul’da I. Uluslararası Türk Folklor Kongresini düzenlediğimiz zaman Beyoğlu’nda bir pastanede buluşup görüşmüştük. Siyasi sebeplerle kongreye katılması engellenmişti. Bana dedi ki: “Evladım, senin hiçbir kusurun yok. Eski hesaplaşmalar bunlar. Sen, bu kongreyi toplayarak bizim hayalimizi gerçekleştirdin. Her devlette folklor kongresi düzenleniyor, biz sadece katılıyorduk. Artık, Türk folkloru uluslararası bilim arenasına çıkmıştır. Sağ ol!”
Yaş 77 olunca, takdir edilmenin güzelliği, önemi daha da artıyor… Bu ödülü Kastamonulu halk bilimciler adına da alacağım. Konuşma fırsatını yakalarsam, bunu da söyleyeceğim…