Belediye Başkanı Tahsin Babaş, Kent Konseyi toplahtısında merak edilen soruları yanıtladı.
Kastamonu Üniversitesi’nin Kastamonu’yla birlikte gelişmesi gerektiğini söyleyen Başkan Babaş, “Özellikle altyapıda eksiklerimizi tamamlayalım. Yurtlarımız hizmete açıldı ve açılmaya devam ediyor. Bu konuda çok ciddi çalışmalar gerçekleştirdik. Son 1 ayda 15 bin metrekare yurt yeri oluşturup müteşebbislere sattık. Yurt yapımına hemen başlayacaklar. Şimdi de yaklaşık 70 bin metrekarelik bir alanı yurt alanına çeviriyoruz. Yine üniversitenin hemen yanında 10 bin metrekarelik bir araziyi yurt alanına çeviriyoruz. O bölgeye yurt dışında başka bir yapı yaptırmamız mümkün değil” dedi.
65 yaş ve üzeri vatandaşların halk otobüslerinden ücretsiz yararlanması konusuyla ilgili de açıklamada bulunan Başkan Babaş, “1 Şubat’tan itibaren pasoların dağıtımına başlıyoruz. Ücretsiz seyahat 1 Mart itibariyle başlayacak. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı otobüs başına aylık 600 TL ödeme yapacak. Benim bu zamana kadar halk otobüsü sahiplerine bunun tüm maliyetini üstlenin demem mümkün değildi, böyle bir yetkim de yoktu. Hükümet bazında ciddi temaslarımız oldu. İlletiğimiz sorunlar dikkate alındı ve beklenen karar çıktı” diye konuştu.
Trafik sorunu bir sihirli değnek yardımıyla çözmelerinin mümkün olmayacağını söyleyen Babaş, “Trafik sorununu çözebilmek için öncelikle ana caddedeki parklanmaya çözüm üretmemiz gerektiğine karar verdik. Eğer siz çözüm üretmeden park yasağı getirirseniz esnafı, şehir ekonomisini bitirirsiniz. Bu düşünceyle otopark yerleri belirledik. Belediye önünde 420 araç, Kışla Parkı’nda da 220 araçlık otoparklar Temmuz ayında bitecek. Hiç olmazsa Kışla Parkı’ndan Çengeller Köprüsü’ne kadar parklanmayı kaldıracağız. Somut projeler herkesin gözünün önünde devam ediyor” dedi.
Nüfus artışıyla ilgili de değerlendirmede bulunan Başkan Babaş, “Merkez nüfusumuzda her yıl ciddi bir artış oluyor. Geçen yıl 5 bin, bu yıl ise 7 bin arttı. Bu Kastamonu’nun geliştiğini gösteriyor. Şehirler 100 bin bandını geçtikten sonra 200 bin bandına çok çabuk ulaşırmış. Ben de Kastamonu’nun 200 bin nüfusu, 100 bin nüfusa ulaştığından çok daha kısa sürede yakalayacağına inanıyorum. Biz şimdi Güneykent’i yapıyoruz. Bu projeyi Havalimanı bölgesinde uygulayacağız. Tarım dışı 1300 hektar alanı mücavir alan içine aldık. Burada çok yüksek katlara izin vermeyeceğiz. Kent dokusunu ve kimliğini bozmayan bir imar uygulaması gerçekleştireceğiz. Arsa üretimi ile ilgili Maliye Bakanı, Çevre ve Şehircilik Bakanı ile Başbakanın onayı lazım. TOKİ bu konuda yazı yazmış durumda. Milletvekillerimiz ve ben konuyu yakından takip ediyoruz” dedi.
2016 yılının Kastamonu Belediyesi için projelerin net olarak sahada görülme yılı olacağını da söyleyen Başkan Babaş, “Özellikle benim vizyon projem dediğim Kastamonu’nun tarihi ve kültürel mirasının onarılması ve gelecek nesillere aktarılması projesi çok önemli. Bu proje bizim herşeyimiz, geleceğimiz. Bunu çok ihmal ettik, şimdi ise üzerinde duruyoruz. Belediye olarak 20’ye yakın konak satın aldık. Bunu özel sektörü ve müteşebbisleri teşvik etmek için yaptık. Bugün Şeyhoğlu Konağı bittiğinde tüm Kastamonu’nun gitmek istediği bir mekan olacak. Çünkü orada gerçek Kastamonu, gerçek tarih yatıyor. Şeyh Şaban-ı Veli Caddesi’nde sokak sağlıklaştırmasının yüzde 50’si tamamlandı. Kefeli ve eski belediye binasına kadar olan hat ile Şamlıoğlı ve Saylav sokaklarında da sağlıklaştırma çalışmalarına başladık. Bu projelerin Anıtlar Kurulu’ndan onayları çıktı” diye konuştu.
Kastamonu Üniversitesi Tıp Fakültesi konusunda da milletvekillerinin Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz ile görüştüğünü söyleyen Başkan Babaş, “Bakanımız Cevdet Yılmaz’ın da milletvekillerimize, ‘Ne kadar para gerekiyorsa verelim. Kısa sürede orayı bitirelim” dediğini biliyorum. Bu konuda gerekli adımlar kısa sürede net bir şekilde görülecektir” şeklinde konuştu.