- Defterdarlık heyetinin ziyaretinde konuşan Sarıahmetoğlu, Kastamonu’nun teşvikte 4. bölgede yer alıyor oluşunun ilin gelişimini olumsuz etkilediğini, 6. Bölgede yer alması gerektiğini belirtirken, “Biz istiyoruz ki, yüzde 65’i ormanlarla kaplı olan Kastamonu’da orman ürünleri ile ilgili, mobilya sektörü ile ilgili veya başka sektörle ilgili teşvikten fazla yararlansın. Buraya daha fazla sanayi kuruluşu gelsin ve açılsın istiyoruz. Sanayi yatırımı olmadıkça, daha fazla üretim olmadıkça sıkıntı yaşarız. Bunların acilen biz düzeltilmesini istiyoruz” dedi.
- Karamustafa da küçük esnafın büyük sıkıntı içinde olduğuna işaret etti ve “Üye sayımız 600’den 216’ya kadar düştü. Yeni AVM’lerin açılması, ticaret kültürünün değişmesi nedeni ile küçük esnaf eridi, her geçen gün de eriyor. TAŞIKO da öyle, buradan giden araçlarımız boş dönüyor, bu yüzden de masraflar artıyor, gelir düşüyor. Buna göre de masraflarımız ve giderlerimiz fazla. Pazarda da müşterilerimiz azaldı. Kastamonu gerekli yatırımlarını tam olarak alamıyor. Geri dönüşü az oluyor, buna da ilgili kişilerin, bürokratlarımızın, Kastamonulular olarak göz önüne alınmasını istiyoruz” diye konuştu.
CENGİZ MUHZİROĞLU
KATSO Başkanı Selçuk Arslan’ın ardından TAŞIKO Başkanı Ahmet Sarıahmetoğlu da Kastamonu’nun teşvikte 4. bölgede yer alıyor oluşunun ilin gelişimini olumsuz etkilediğini, 6. Bölgede yer alması gerektiğini belirtti.
Defterdar Vekili Ali Ateş ve kurmaylarının TAŞIKO’yu ziyaretleri sırasında görüşlerini dile getiren Sarıahmetoğlu, nakliyeci esnafının vergi borcundan dolayı araçlarının bağlanmasının, benzeri durumdaki işyerleri için böyle bir uygulamaya gidilmediği için adaletsiz bir durum ortaya çıkardığı yakınısında da bulundu.
Sarıahmetoğlu şunları söyledi:
“TAŞIKO olarak Defterdarlığımıza mükellef olarak kayıtlı 500’ün üzerinde üyemiz var. Hepsi de gece gündüz çalışan, yol boyunda günü gününe ödemelerini yapmaya çalışan arkadaşlarımız. İş durumu sebebiyle bazen borcunu ödeyemeyen arkadaşlarımız olabiliyor. Bizim istediğimiz, esnaflar arasında ayrımcılık yapılmasın. Bugün çarşıdaki bir işletmecimizin, kardeşimizin de borcu oluyor veya ödeyemedikleri zaman oluyor. Ama gidip hiç bir kimsenin işyeri kapatılmıyor. Maalesef bizim araçlarımıza, arkadaşlarımıza çok cüzi şeylerden dolayı haciz konuluyor. Bizim en büyük sıkıntımız da bu. Bu sorun sadece Kastamonu’nun sorunu da değil, Türkiye’nin sorunu. Bu sorunun giderilmesini, mağduriyetin ortadan kaldırılmasını Bakanlığımızdan ve ilgililerimizden istiyoruz. Bu konuda çalışanlarımıza kolaylıklar sağlanmasını ve dikkate alınmasını istiyoruz.Şoför esnafıyız ve çoğunluktayız. Bu sorunun düzeltilmesini istiyoruz. Araçlarımıza haciz konularak işinden edilmemesini, araçların bağlanmamasını istiyoruz. Şu anda kooperatifimizde böyle bir sıkıntımız yok, ama önlem de almak zorundayız.
Bir diğer sıkınıtımız, Kastamonumuzun da gündeminde olan ilimizin teşvik uygulamasında 4. bölge iller arasında yer alması, 6. bölgede olmaması… Bu durum sanayimizi genişletmiyor, yatırımlar az geliyor, bundan düşen pay da az oluyor. Biz kamyoncu esnafıyız, başka şehirlerde para kazanıyoruz, kazancımızı Kastamonu’ya getiriyoruz.
Biz istiyoruz ki, yüzde 65’i ormanlarla kaplı olan Kastamonu’da orman ürünleri ile ilgili, mobilya sektörü ile ilgili veya başka sektörle ilgili teşvikten fazla yararlansın. Buraya daha fazla sanayi kuruluşu gelsin ve açılsın istiyoruz. Çünkü İnebolu Limanı özelleşiyor, yakında da açılacak diyoruz, ama fazla sanayi yatırımı olmadıkça, fazla üretim olmadıkça bu konuda da sıkıntı yaşarız. Bunların acilen biz düzeltilmesini istiyoruz.
Kastamonu vergisini düzenli ödeyen bir ilimiz. Bunu da göz önüne alarak, ilimize daha çok yatırım yapılmasını istiyoruz. hizmet ve yatırım bekliyoruz.”
“GECİKME OLMADIKÇA
YAKALAMALI HACİZ YAZMIYORUZ”
Sarıahmetoğlu’nun bu yakınmaları üzerine söz alan Vergi Dairesi Müdür Vekili Alaeddin Yılmaz, konuyla ilgili şu izahatlarda bulundu:
“Biz ticari araçlara ve mükekleflerimize kesinlikle yakalamalı haciz yazmıyoruz. Yakalamalı haciz yazdığımIzda yakalanır ve yediemine teslim edilir. Sadece borç ödeme gücünü aştıysa, borçlarını çok geciktirip biriktirdiyse o zaman zaten ticari kazancından dolayı bir takım yaptırımlarımız oluyor. Elektronik ortamda bankaya haciz gönderiyoruz, menkul mallarına tescilen haciz gönderiyoruz. Ama diğer gönderdiğimiz hacizler tedbir amaçlı oluyor ve bunlar da yakalamalı haciz olmuyor. Belirttiğimiz diğer durumlarda, bir kaç sene borcunu ödemeyen, ödemelerini çok fazla geciktirenlere ise yakalamalı haciz uygulaması yapıyoruz. Onun haricinde haciz olayı zaten olmuyor. Mükelleflerimiz bununla ilgili sorunlarında Defterdarlığımıza gelip gerekli bilgileri alabilirler; mükelleflerimize her konuda yardımcı oluruz.”
“ESNAF BÜYÜK SIKINTI İÇİNDE”
Ziyarette hazır bulunan Sebzeciler ve Meyveciler Odası Başkanı Muzaffer Karamustafa da, yaptığı konuşmada şunları söyledi:
“Defterdarlığımızın bu ziyaretleri hepimizi çok memnun ediyor ve busayede de bilgi alışverişi de oluyor varsa sorun ve sıkınıtılar da bu şekilde ilgili makamlara ulaştırılmış oluyor.
Şu anda küçük esnaflarımız büyük sıkıntı içinde. Sebzeciler ve Meyveciler Odası’na ilk başkan seçildiğimde 1992 yılında 600 civarında üyemiz vardı. O zamandan bu zamana yeni Alışveriş Merkezleri’nin (AVM) açılması nedeniyle bu sayı 216’ya kadar düştü. Yeni AVM’lerin açılması, ticaret kültürünün değişmesi nedeni ile küçük esnaf eridi, her geçen gün de eriyor. TAŞIKO da öyle, buradan giden araçlarımız boş dönüyor, bu yüzden de masraflar artıyor, gelir düşüyor. Buna göre de masraflarımız ve giderlerimiz fazla.
Pazarda da müşterilerimiz azaldı. Pazarlara bu AVM’ler yüzünden fazla gelen olmuyor, önceden vatandaşlarımız pazara gideceğiz derlerdi, artık bunu insanlar unuttular. İnsanlar şimdi AVM’ye, markete gidiyorum diyorlar. Ama biz yine de halkımıza, hemşehrilerimize çağrıda bulunuyoruz, en tazesi, en ucuzu, en güzeli ve en kalitelisi pazarlardan alınır diye uyarılarda bulunuyoruz. Kastamonu vergi tahsilatında olduğu gibi diğer görevlerini tam olarak yerine getiriyor. Her alanda önde, ama buna göre Kastamonu gerekli yatırımlarını tam olarak alamıyor. Geri dönüşü az oluyor, buna da ilgili kişilerin, bürokratlarımızın, Kastamonulular olarak göz önüne alınmasını istiyoruz.”
Cengiz MUHZİROĞLU