Taşköprü’de 17 yıl sonra ekimi yapılan kendir hasadına başlandı. İlçeye bağlı Yazıhamit köyünde yaklaşık 20 dekar alanda ekimi yapılan kendir, düzenlenen törenin ardından hasat edildi.
Belediye Başkanı Çatal, Taşköprü’nün geçmişte olduğu gibi yeniden kendirin merkezi olacağını söyledi. Kendir ekimi yapan Gürkan Coşkun ise “Tekrar Taşköprü’de bu ürünün yetiştirilmesi için çaba sarf ediyoruz” dedi.
Yatırımcıları ilçeye davet eden İlçe Tarım Müdürü Mesut Şallı da “Taşköprü yeniden kendir ile buluştu. Taşköprü bu işi biliyor. Bu işte tecrübeli yatırımcıları Taşköprü’de yatırım yapmaya bekliyoruz” diye konuştu.
Taşköprü’de 17 yıl aranın ardından yeniden kendir hasadı yapıldı. Yaklaşık 20 dekar alana ekimi yapılan endüstriyel kendir, tohumu ve lifi için hasat edilmeye başlandı.
Taşköprü Yazıhamit köyünde hasadına başlanılan kendir geçmişte Taşköprü’nün en büyük geçim kaynaklarındandı.
Geçmiş dönemde ilçede bulunan iki büyük fabrikada kendir işlenip ilçe ekonomisine büyük katkı sağlanırken, kendirin ekili olduğu tarım arazilerinde ise Taşköprü sarımsağının daha verimli olduğu belirtiliyor.
Taşköprü Belediye Başkanı Abdullah Çatal, “Taşköprü, 17 yıl önce kaybettiği kendiri tekrardan Yazıhamit köyünde ekmeye başladı. İnşallah önce ki senelerdeki gibi Taşköprü kendirin merkezi olacak, ülkemize ve ilimize hayırlı uğurlu olsun” dedi.
Cumhuriyet Halk Partisi 22. Dönem Kastamonu Milletvekili Mehmet Yıldırım da, “Yıllar öncesinden ben Kendir ve Sarımsak için Meclis’te büyük mücadeleler verdim. Allah şimdi nasip etti ve Taşköprü Yazıhamit köyünde tekrardan kendir hasadına başlanıldı. Kendirin Vezirköprü’de ekimini yapmaları ve Narlı’da ekimine başlamaları Samsun Üniversitesi’nin desteğiyle önemli bir yol almıştır. Ama biz Taşköprü olarak Türkiye’de bir numarayız. Kastamonu Üniversitesi’ne çağrı yapıyorum. Lütfen Samsun 19 Mayıs Üniversitesi ile Kastamonu Üniversite olarak Kastamonu’nun topraklarına ve zirai ürünlerine sahip çıkmaya davet ediyorum” dedi.
Yatırımcı Gürkan Çoşkun ise “Yaklaşık 2 yıldır kenevir ile çalışıyoruz. Bu konuyla ilgili araştırırken aslında Taşköprü topraklarına ait bir ürün olduğunu öğrendim. Tekrar Taşköprü’de bu ürünün yetiştirilmesi için çaba sarf ediyoruz” şeklinde konuştu.
Taşköprü Tarım İlçe Müdürü Mesut Şallı da “17 yıl aradan sonra endüstriyel kendiri Taşköprü’de tekrardan yetiştirmenin mutluluğunu yaşıyoruz. Bugün burada 20 dekar alanda kenevir hasadı yapıyoruz. 17 yıl aradan sonra Taşköprü yeniden kendir ile buluştu. Şunu diyebiliriz ki Taşköprü bu işi biliyor. Bu işte tecrübeli yatırımcıları Taşköprü’de yatırım yapmaya bekliyoruz” dedi.
19 Mayıs Üniversitesi Kenevir Araştırma Endüstrisi’nden Prof. Dr. Selim Aytaç da “Biz Samsun’da kenevir araştırmasına 2013 yılında başladık. Çalışmalarımız arasında kenevirin maliyetini ve özellikle mekanizasyon kullanmak suretiyle azaltmaya çalışıyoruz. Özellikle kenevirin ülke çapında yaygınlaşması için Arge çalışmaları yapıyoruz” diye konuştu.
Hamza Sefa YILMAZ