- Başören, son 15 yılda aynı bölgede yangın felaketi yaşayan dördüncü köy oldu. 2007’de İbrahimli, 2016’da Kirenli, 2020’de de Tepeharman köyleri çıkan yangınlarda küle döndü.
- Dört olayın da felakete dönüşmesinin sebebi, yangınlara zamanında müdahale edilme imkânının olmayışı. Şehirden itfaiye ulaşımının 2 saati bulduğu bölge için bir planlama şart.
- En azından, orman yangınları sezonunda Akkaya’da konuşlandırılan OBM itfaiyesinin yılın 12 ayı bölgede tutulması bugüne kadar ders alınmayan konuda önemli bir adım olacak.
Akkaya Başören Köyü’nde çıkan ve 15 hanenin kül olmasıyla sonuçlanan yangın, bu bölgenin ortak ve acı bir kadere sahip olduğunuhatırlattı.
Başören köyünün komşuları, İbrahimli, Kirenli ve Tepeharman köylerinin de son 15 yıl içinde benzer felaketleri yaşadığı ve neredeyse tamamen yandıkları ortaya çıktı.
Başören köyüne 10 kilometre uzaklıkta bulunan İbrahimli köyünde 9 Eylül 2007’de çıkan yangında köydeki 40 haneden 14’ü ve 7 samanlık küle dönmüştü.
Bölgedeki ikinci büyük yangın felaketi ise Kirenli Köyü Varıslı Mahallesi’nde 20 Eylül 2016’da meydana gelmiş, Başören köyüne 10 kilometre uzaklıkta olan köyde, çıkan yangında 20 hanenin 16’sı küle dönmüştü. Bir kişinin hayatını kaybettiğiyangında ayrıca 4 büyükbaş ve 23 küçükbaş hayvan da telef olmuştu.
Hafızalardaki tazeliğinikoruyan bir diğer yangın ise Tepeharman Köyü’nde 7 Kasım 2020 tarihinde çıkmış, Başören’e 14 kilometre uzaklıktaki köyün14 hanesinden 10’u ve camisi kül olmuştu…
“Yangın vadisi”ndeki son felaketi ise geçen haftayaşandı. 16 Şubat günü Başören Köyü’nde çıkan yangında 40 haneden 15’i yanarak kül olurken, 3 küçükbaş hayvan da telef oldu.
YANGIN KADER OLMAMALI
Konum ve ulaşım anlamında ilimizin zor bir coğrafyası olan Akkaya bölgesinde son 15 yıl içerisinde çıkan yangınlar incelendiğinde, ortaya şu acı sonucu çıkardı: Şayet zamanında müdahale edilebilmiş olsa bu yangınlar felakete dönüşmeyecekti.
İhbar sonrası şehirden bu bölgeye itfaiyelerin ulaşımının çok zaman alması ve müdahalenin bu nedenle gecikmesi çok daha hafif atlatılabilecek yangınları ne yazık ki felaket boyutuna taşıdı.
Yangının çıktığı bölgede oluşabilecek en ufak bir yangına itfaiye ekiplerinin en erken müdahalesi ulaşımdaki zorluklar nedeniyle 2 saati buluyor. Bu durum yangının büyümesine ve daha büyük felaketlere yol açıyor.
Orman yangınları sezonunda Akkaya bölgesinde konuşlu bulundurulan ve çıkacak bir yangına en geç yarım saat içerisinde müdahale edebilecekolan OBMitfaiye ekibinin yılın 12 ayı sabit bekletilmesi bu nedenle bölge halkının öncelikle talepleri arasında bulunuyor.
Önceki yangınlardan hiç mi hiç ders alınmadığının Başören yangınıyla görüldüğü konuda hiç değilse bundan sonrası için Özel İdare’nin de içerisinde bulunacağı bir planlamaya gidilmesi bekleniyor.