Belediye Başkanı Tahsin Babaş, Kastamonu’nun arsa değer artışında ilk beşte olduğunu açıklarken, çok kata yılbaşından itibaren sınırlama getireceklerini, 15 kattan yüksek projelere izin verilmeyeceğini söyledi.
Hepkebirler Mahallesi’ne yönelik “Çay Sohbeti” toplantısında konuşan Babaş, “Hazinenin yaptığı açıklamaya göre Kastamonu arsa değer artışında ilk 5’e girmiş. Demek ki Kastamonu’da bir şeyler yapılıyor ki değeri artıyor. Bir şeyler yapılmasa değeri artmaz. Bu da arz-talep dengesi. Talep var ki arz artıyor” dedi.
Belediye Başkanı Tahsin Babaş, “mahallelerin ihtiyaçlarını hızla karşılamak ve hizmet kalitesini en üst seviyeye çıkartabilmek” adına düzenlemeye başladıkları “Başkan ile Çay Sohbetleri” toplantılarını Hepkebirler Mahallesi’ye yönelik olarak sürdürdü.
Mahalle sakinleyle cuma akşamı Münire Medresesi’nde bir araya gelen Babaş, çalışmaların son durumu ve yapacakları hakkında bilgi verip, mahallelerden gelen talepleri dinledi.
Babaş, toplantıda yaptığı açıklamada, Kastamonu’nun arsa değer artışında ilk beşteki kentler arasında yer aldığına işaret ederken, “Hazinenin yaptığı açıklamaya göre Kastamonu arsa değer artışında ilk 5’e girmiş. Demek ki Kastamonu’da bir şeyler yapılıyor ki değeri artıyor. Bir şeyler yapılmasa değeri artmaz. Bu da arz-talep dengesi. Talep var ki arz artıyor. Basit dedikoduları etmeyin. Memleketimiz her yönden hızlı ilerliyor. Bu ilerlemeyi durdurmayın. Ciddi ivme kazandı, bu ivmeyi sürdürelim”diye konuştu.
“Çok kata sınırlama getireceğiz”
İmar konusunda da konuşan Babaş, “Güneykent’i imara açıyoruz. Planlama yapacağız. Orada da niyetim çok yüksek katlı binalar yapmamak. Emsal ne olursa olsun, mecliste karar alacağız, 15 katı geçmek istemiyoruz. Biz ileriye bakıyoruz, bunun önünü açmayacağız. Belki birkaç tane geriye yönelik, mecburen eskiden kalma verilmiş olanlara bir şey demiyorum, ama sene başından itibaren 15 kat sınırlaması getireceğiz. Bu da böyle biline”dedi.
Nasrullah Meydanı
Münire Medresesi Bahçesi estetiğini, imajını, doğallığını ve özelliğini bozmadan daha iyi konuma getirilmesi için ilgili yerler ile görüşüleceğini söyleyerek konuşmasına başlayan konuşan Belediye Başkanı Tahsin Babaş Nasrullah Meydanı’ndaki çalışmalar ilşe ilgili de şunları söyledi:
“Nasrullah Meydanı projesinde yüzde 50’yi geçtik. İnşallah orayı da tahmin ediyorum ki sene başını geçmeden bitirmiş olacağız. Camimizi de yaptık. Yalnız orada içimizde hala uhde var. Kastamonulu gözüyle bakın, oradaki meydanın daha büyük olması projemizdi. Tabi orada dükkanların kaldırılarak oranın daha büyük bir meydan halini almasıydı projemiz. Orası Türkiye’de sayılı meydanlar arasında olacaktı. Askıya aldık. Oradaki esnaf kardeşlerimizin sözleşmelerini bekleyeceğiz. Mevzuat neyi uygun görüyorsa onu yaparız ama bir Kastamonulu olarak orayı gözümde canlandırıyorum da uykularım kaçıyor. O kadar çok üzülüyorum. Orada tam bir meydan, Türkiye’deki ve dünyadaki sayılı meydanlardan olacak. Tabi şimdi orada giriş çıkış biraz bozuldu ama biz işi kuralına göre oynayacağız. Kimseyi mağdur etmek istemiyoruz. Orada arkadaşlara da sözümüz vardı; Site İş Hanı’nı yapıp oraya taşıyacağız demiştik. Benim elimde olmayan nedenlerden dolayı o proje biraz askıya alındı. Şimdi ihale edilecek ama… Tabi belediyenin direk kendi işi olmayınca; işin içine Özel İdare, Valilik girdiği zaman proje bir süre uzadı. Uzadığı için de daha ihalesi yeni hazırlandı. Bizim orada tek eksiğimiz, buradaki kardeşlerimize orada dükkan yapıp dükkan verilecek dedik, onun sözünü tutamadık. O da o zamana kadar biter diye düşünüyorum. Her şey karşılıklı iyi niyetlerle, meydan problemini de çözeriz. Site İş Hanı bittiği zaman takdir kendilerinin, geçerler. Geçmezlerse de sözleşme süresini bekler, ondan sonra da bu projeyi yaparız. Bu süre zarfında kimsenin ticaretiyle, ekmeğiyle oynamayız.”
Aşirefendi Hanı
Babaş, tarihi-kültürel dokuyu canlandırmak adına yapılan projeler hakkında da şunları söyledi:
“Aşir Efendi Hanı’nın şu anda projesi hazır. Önümüzdeki yıl ona başlayacağız. Burada belediyenin hiçbir şeyi yok. Belediye oraya fon bulup, oradaki tarihi güzelliği turizmle buluşturuyor hem de oradaki esnafımızın daha konforlu bir mekanda ticaretini yapmasını sağlıyor. Yanık Han’a da el atacağız. Hepsi üzerinde çalışmalarımız var. Bakırcılar Çarşısı’na başladık, Kefeli’ye başladık. Acem Hanı’nı da aldık. Proje bitiyor, Kalkınma Bakanlığı da burayı fonlayacak ve iş geliştirme merkezi yapacağız. Kastamonu yöresine ait sanatsal zanaatlarda orada faaliyetlerini sürdürecek. Geçmişi geleceğe taşıma ve turizm açısından katkı sağlayacağına inanıyorum.”
“Türk Dünyası Kültür Başkenti olacağız”
Kastamonu’nun Türk Dünyası Kültür Başkenti olmasının önemine de değinen Babaş; “Kültür Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı geldi. Buraları gezmiş. 2018 yılında Kastamonu, Türk Dünyası başkenti olacak. Bunun teklifini yapacak Bakan bey. Bakan bey geçtiğimiz haftalarda özellikle beni aradı. 2018 yılında Türk Dünyası Başkenti olarak Kastamonu’yu ilan edelim dedi. Bu esnaf için müthiş bir olay. Herkesin ekmeği katlana katlana büyüyecek. Turizmden yeterli payı alacağız. Esnafımızın yüzü gülecek. Kastamonu’yu ciddi manada tanıtmış olacağız. Bu konuda tüm esnaflarımızı duyarlı olmaya ve bizi desteklemeye davet ediyorum. Salı günü bakanlıkta toplantısı olacak” ifadelerini kullandı.
“Örnek esnafımıza teşekkür ediyorum”
Geçtiğimiz günlerde kendisini 5’ini Jandarma Alay Komutanının teşekkür etmek için aradığını belirten Babaş, “Alay Komutanının arama sebebinin ise geçtiğimiz günlerde bir asker ailesine bir esnafın indirim yaptığı ve ailenin bundan duyduğu memnuniyet olduğunu dile getirdi. Babaş konuyla ilgili olarak: “Bu esnafımızı araştırıyorum. Plaket de vereceğim. Tüm Kastamonu halkı adına teşekkür ediyorum. Öyle müthiş bir olay ki.Artık esnafımız askere, turiste o kadar iyi davranıyor ki, örneğini görmüş olduk. Tüm esnaflarımıza teşekkür ediyorum. Bizim için halkın ve gelen turistin memnuniyeti çok önemli.”dedi.
“16 Kasım’da ödülümüzü alacağız”
Kastamanonu Kalesi’nin restarasyonu hakkında da açıklama yapan Tahsin Babaş, “Kastamonu’nun hem kalbi hem geleceğini etkileyen projeler bunlar. Kastamonu Belediyesi olarak, Tarihi Kentler Birliği’nin sürdürülebilirlik ödülünü aldık. 16’sında ödülü alacağız. Meclis üyelerimizle beraber o ödülümüzü de alacağız. O ödülü almaktan mutlu ve gururlu olacağız. Kastamonu’ya bu ödülü getireceğiz” şeklinde konuştu.
“Yapılan çalışmalar gözükmeyebilir ama ileride yekun teşkil edecek”
Mahallelerde yapılan projeler hakkında da konuşan Babaş, “Çalışmalar belki şimdi gözükmeyebilir ama birleştirildiği zaman yekun teşkil edecektir. 1’inci Etap, 2’nci Etap diyoruz; birinci etapta Beyçelebi Mahallesi’ndeki evleri restore ettik. İkinci etapta Şeyh Şaban-ı Veli’den Atabey, Kefeli, Yakupağa’nın önünden eski belediyeye kadar olan tüm binaların restorasyonunu yapıyoruz. Bakırcılar Çarşısı’nın restoresini yapıyoruz. 3, 4 ve 5’inci etaplar var. Bunların hepsi bittiği zaman Kastamonu’da turizm alt yapısını kültürel açıdan yapmış olacağız. Şeyhoğlu Konağı’nı Şeyh Şaban-ı Veli ve Kastamonu Evliyaları Kültür Merkezi yapıyoruz. Burada, Şeyh Şaban-ı Veli ve Kastamonu evliyalarını tanımış olacağız. Çoğunu bilmeyiz. Şeyh Şaban-ı Veli’yi de ciddi manada hem Kastamonu’ya hem de tüm dünyaya anlatmış olacağız. Bu konularda eksiklerimiz vardı. Sivil toplum kuruluşlarımızı da yanımıza alarak faaliyetlerimizi sürdürmeye devam edeceğiz” dedi.
“Kentsel dönüşümde sit alanlarını koruyacağız”
Babaş, Hisarardı Mahallesi Muhtarı Ramis Küçüktarakçı’nın bölgedeki kentsel dönüşümle ilgili sorusuna ise şöyle cevapladı:
“Hisarardı, Akmescit, Atabey, İsmailbey, Hepkebirler, Topçuoğlu, İsfandiyar, Cebrail’in bir kısmı sit alanında. Sit alanındaki kentsel dönüşümü anlatmakta zorlanıyoruz. Yani istediğimiz gibi hareket edemiyoruz. Vatandaşımız Kuzeykent’te, Mehmet Akif’te, Candaroğulları’nda yapılıyor da Saraçlar’da neden yapılmıyor diyor. Biz burada tarihi ve kültürel dokuya sahibiz. Sit alanı içerisinde yer alan mahallelerde böyle bir şey yapsak bile belli bir projeyi belli bir katı kesinlikle geçemeyiz. Mümkün değil. Ama biz yine de İsfendiyar Kaybılar’dan Saat Kulesi’nin arkasına doğru proje çalışması yapıyoruz. Bu proje çalışması beğenilirse halkımızla paylaşacağız, şu anda onu hazırlıyoruz. Eski İmam Hatip’in olduğu yoldan giderek kuzeyinde olan bölge sit alanı olmasına rağmen herhangi bir tescilli bina yok. Orada bir çalışma yapıyoruz. Oradaki çalışmamız vatandaşlarımız tarafından ilgi görür ve kabullenilirse, pahaya dökebilirsek, Anıtlar Kurulu’nun da onaylamasıyla bu çalışma yapılabilir. Benim kentsel dönüşümden anladığımla sizin anladığınız benim gördüğüm kadarıyla farklı. Evlerimiz hemen yıkılsın yerine yeni betonarme evler yapılsın. Yüksek katlı. Planlamamızı yapıyoruz. Ne şartta olursa olsun Kastamonu’nun bu bölgedeki kültürünü ve kimliğini bozmamamız lazım. Özellikle bu bölgeleri korumak için çok ciddi imarlaşma yaptık. Kuzeykent’te kentsel dönüşüm yapıyoruz, Mehmet Akif öyle, Tosya yolunda mükemmel bir şehirleşme var. Oralarda modern şehirleşme var. Hepkebirler tarihin yatağı. Elimizden geldiği kadar konakları alıp restore ediyoruz. Oradaki tüm binaları onarmak lazım. Bu şekilde bir iyileşme Kastamonu’ya ve sizlere daha yararlı olur düşüncesindeyim. Buralara turizm alt yapısını yapmamız, fonksiyon yüklememiz lazım” ifadelerini kullandı.
Başkan Babaş’ın bilgilendirme konuşmasının ardından Hepkebirler Mahallesi sakinleri taleplerini Başkan Babaş’a iletti. Bu arada toplantı sonunda Münire Medresesi esnafı Babaş’a gerçekleştirdiği çalışmalar ve esnafa olan destekleri için teşekkür edip bir de armağan sundu.