- Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK), 11 Mayıs’ta çağrı ilanına çıktığı 1,2 milyar TL hibe bütçesini kullanacak yatırımcı arıyor.
- TKDK Kastamonu İl Koordinatörü Ahmet Kuylu, yaptığı açıklamada, “Yatırımcılara geri ödemesiz hibe veriyoruz. Yatırımlar Kastamonu’nun da içinde olduğu 42 ilde desteklenecektir. Amacımız bu bütçeden mümkün olduğunca daha fazla hibeyi İlimize kazandırabilmek. Hibelerden yararlanmak isteyen bütün çiftçilerimizi, yatırımcılarımızı, şirketleri, kooperatif ve birliklerimizi TKDK Kastamonu İl Koordinatörlüğüne bekliyoruz. Üretim sizden, destek bizden. Çağrı dönemimizin Kastamonu için hayırlı olmasını diliyorum” dedi.
Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK), 11 Mayıs’ta çağrı ilanına çıktığı 1,2 milyar TL hibe bütçesini kullanacak yatırımcı arıyor.
TKDK Kastamonu İl Koordinatörü Ahmet Kuylu,söz konusu hibelerle ilgili başvuruların alınmaya başlandığıyla ilgili yaptığı açıklamada, “Yatırımcılara geri ödemesiz hibe veriyoruz. Yatırımlar Kastamonu’nun da içinde olduğu 42 ilde desteklenecektir. Amacımız bu bütçeden mümkün olduğunca daha fazla hibeyi İlimize kazandırabilmek” dedi.
Kuylu, başvurularının alınmaya başlandığı desteklenecek projelerle ilgili şu bilgileri paylaştı:
“Bu çağrıda;
– 101 “Tarımsal İşletmelerin Fiziki Varlıklarına Yönelik Yatırımlar” sektöründe sunulacak projelerle;
İnek, sığır, koyun, keçi ve manda yetiştiriciliği yapan et veya süt üreten hayvancılık işletmeleri ile kaz, hindi üretimi yapan işletmeleri, yeni kurulabilecekleri gibi eski ahır, ağıl veya kümeslerini büyütebilecek veya modernize edebileceklerdir.
Açık, yarı açık, kapalı hatta çadır tipi ahır ve ağıllar desteklenebilmektedir. Bugüne kadar hayata geçirilen 45 adet hayvancılık projesi ile AB standartlarında hayvan refahına uygun ahırlar ve ağılların yapılması sağlanmıştır. Verdiğimiz desteklerle İlimizde 1276 süt ineği (işletmelerin toplam hayvan sayısı 3190 Büyük baş), 2144 besi sığırı, 580 koyun üretim kapasitesi oluşturulmuştur.
Bu işletmelerde daha az işgücü ile daha çok hayvan beslenebildiği gibi daha verimli, daha karlı bir üretim söz konusudur.
Broiler (et tavuğu) ve yumurta tavuğu işletmelerindeise sadece mevcut kapasitesini artırmayan işletmeler desteklenecektir.
Hayvancılıkta hibeler % 50’den başlayıp % 70’e kadar çıkmakta olup, uygun harcamalar da tüm vergilerden muaftır. Kastamonu için çok önemli olan hayvancılığı yeni projelerle daha da geliştirmek istiyoruz.
– 302 “Çiftlik Faaliyetlerinin Çeşitlendirilmesi ve İş Geliştirme” sektöründe;
Süs bitkileri ve çiçek soğanı üretimi; mantar ve misel üretimi; fide ve fidan yetiştiriciliği; sarımsak, defne, aspir, çemen, kimyon, kırmızı biber, nane, kekik, lavanta vb. tıbbi ve aromatik bitkilerin, işlenmesi ve paketlenmesi,açık alanda veya seralarda üretimi,
Her türlü arıcılık faaliyetleri, bal, polen, propolis, arı sütü gibi arı ürünlerinin üretimi, işlenmesi ve paketlenmesi,
Ahşap İşi, Metal İşi, Dokumacılık, Dekoratif Taş İşi, Sepet Dokuma, Kilimcilik, Yorgancılık, Dikişçilik, Nakış İşleme, gibi her türlü zanaatkârlık faaliyetleri,
Et İşleme, Süt İşleme, Meyve ve Sebze İşleme, Sofralık Zeytin ve Zeytin Mamulleri, Boza, Salep, Mısır Kurutma, Kurutulmuş Meyve ve Sebzelerin İmalatı, Bakliyat İşleme ve Paketleme, Yerel Yiyecekler, Unlu mamuller, Baharat, Kaya Tuzu, Bitki Çayları ve Aromatik Kahveler, Pamuk Yağı, Defne Yağı, Susam Yağı, Soslar ve Kemik Suyu üretimi, Sabun, Pelet, Briket, Prina, Gülsuyu üretimigibi katma değerli ürünler
Kırsal turizm kapsamında 25 odaya kadar otel, pansiyon, apart, bungalov, butik otel gibi konaklama tesisleri, lokanta, kafeterya, pastane, restoran gibi yeme-içme tesisleri,
İç sularda kültür balıkçılığı yapan alabalık, sazan vb. su ürünlerinin üretileceği tesisler ve bu su ürünlerinin satışına yönelik restoranlar,
Kırsal alanda faaliyet gösteren her türlü mikro veya küçük ölçekli işletmelerin (yeni-mevcut) öz tüketimine yönelik olmak üzere 5 MW’a kadar fotovoltaik ve konsantre güneş enerjisi sistemleri, rüzgar enerji sistemleri, jeotermal, biyokütle, mikrokojenerasyon yenilenebilir enerji yatırımları desteklenecektir.
Yeni işletmeler başvurabileceği gibi mevcut işletmelerde modernizasyon veya kapasite artırımı, yenileme yapabileceklerdir.
302 sektöründe hibe desteği şahıs ve şirketler için %55 üretici örgütleri için 65dir, ayrıca tüm vergilerden muaftır. Tüm sektörlerde yatırımlar kapsamında inşaat işleri, makine-ekipman alımı, hizmet alımı (proje çizimi, danışmanlık vb.) ve görünürlük harcamalarına hibe desteği verilecektir.
Uygun harcama tutarı broiler ve hindi yetiştiriciliğinde 5.000-250.000 Avro arasında, Kaz yetiştiriciliğinde 5.000-125.000 Avro, diğer tüm sektörlerde 5.000-500.000 Avro arasında olmalıdır.
Başvurular 1 Haziran 2020 tarihinde başlamış olup, online başvuru 302 sektöründe 23 Haziran 2020 tarihinde 101 sektöründe 30 Haziran 2020 tarihinde kapatılacaktır. Başvuru evraklarının TKDK Kastamonu İl Koordinatörlüğü’ne son teslim tarihi 302 sektöründe 26 Haziran 2020, 101 sektöründe 03 Temmuz 2020‘dir.
Sektörlere göre başvuru şartlarımız değişmektedir. Detaylı bilgiler Kurumumuzun internet adresinden (www.tkdk.gov.tr) öğrenilebileceği gibi Kurumumuzu ziyaret ederek ya da 0366 214 0109 ve 444 8535 numaralı telefonlardan da bilgi alınabilir.
TKDK olarak hayvancılıktan kırsal turizme, sarımsak yetiştiriciliğinden zanaatkarlığa, siyez bulguru, çekme helva gibi katma değerli ürünlerden yenilenebilir enerji yatırımlarına kadar farklı sektörü desteklemekte, projelere hibe vermekteyiz. Hibelerden yararlanmak isteyen bütün çiftçilerimizi, yatırımcılarımızı, şirketleri, kooperatif ve birliklerimizi TKDK Kastamonu İl Koordinatörlüğüne bekliyoruz. Üretim sizden destek bizden. Çağrı dönemimizin Kastamonu için hayırlı olmasını diliyorum.”