Ankara’daki KASDERFED/Kastamonu Dernekler Federasyonu öncülüğünde 11-14 Kasım 2021 tarihleri arasında Altınpark Fuar Alanı’nda düzenlenen “Başkentte Kastamonu Günleri/16” etkinliği sırasında Kastamonu Valiliği standında İl Kültür ve Turizm Müdür V. Fahrettin Şenoğlu’nun verdiği kitaplardan biri dikkatimizi çekti. Tabii diğerlerini de göz ardı etmeyeceğiz. Ancak, güncelliği dolayısıyla, tam kapasiteyle hizmete geçmesinin 100. yılını da hesaba katarak bu kitaba öncülük verdik.
Meryem Kocaoğlu, İstiklal Yolu Kültür Rotası, Kastamonu 2021, 84 s. Kastamonu Ticaret ve Sanayi Odası Yayını.
Kitap, hâlen Kastamonu şehir merkezindeki iş yerinde peyzaj mimarlığı projeleri hazırlayan İÜ Peyzaj Mimarlığı Bölümü mezunu (2010) Kastamonulu kızımız (d.1987) Peyzaj Yüksek Mimarı Meryem Kocaoğlu’nun 2018 yılında Kastamonu Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsünde Doç.Dr. Nur Belkayalı danışmanlığında hazırlayıp başarıyla savunduğu yüksek lisans tezinin baskıya hazırlanmasıyla ortaya çıkmıştır. 100. yılının önemine yakışır şekilde kuşe kâğıda, güzel bir tasarımla bastırılmıştır. Yazar, Ön Söz’ün devamı açıklamasında amacını ve kitabın içeriğini şöyle açıklıyor:
“Kastamonu ili, ilçeleri ve ülkemiz açısından değerlendirildiğinde hem tarihte hem de günümüzde önemli bir yeri olan İstiklal Yolu Kültür Rotası’na dair yapılan bu çalışmanın geniş kitlelere ulaşması sağlanarak bilgilerin yaygınlaştırılması ve rotaya dair bilgilendirmenin artırılması hedeflenerek faydalı bir yayın hâline dönüştürülmesi sağlanmıştır.
Çalışmada; İstiklal Yolu Kültür Rotası’nın İnebolu-Kastamonu bölümü ve yakın çevresinin mevcut kültür rotasının kaynak değerleri belirlenmiş, doğal ve kültürel peyzaj envanterinin belirlenmesi ile doğal ve kültürel mirasa olan katkısı, sürdürülebilirliğive bölgenin sorunlarının çözüme kavuşturulması için gerekli değerlendirmelerin yapılması ve önerilerin sunulması sonucu bu kaynak oluşturulmuştur.”
Bilindiği gibi İnebolu-Ankara İstiklal Yolu’nun İnebolu Kastamonu arasındaki 105 km.’lik bölümü 1 Kasım 2018 tarihinde T.C. Cumhurbaşkanlığınca 2873 sayılı Millî Parklar Kanunu’nun 3. Maddesi gereğince Millî Park ilan edilmiş, koruma altına alınmıştır. Seydilerli Şerife Bacı da 100 yıl önce 1921 yılının Aralık ayında cephane arabasıyla şehre girerken donarak şehit olmuştur. 2018’den sonra İnebolu-Ankara İstiklal Yolu’yla ilgili ona yakın inceleme, roman, yazı-şiir yarışması sonuçları yayımlandı. Üniversite salonunda sempozyum düzenlendi. Ancak, konuyu mutlaka bilimsel bakışla ele almak gerekiyordu. Bu görev de elbette Kastamonu Üniversitesi öğretim üyelerine düşüyordu. Meryem Kocaoğlu’nun bu çalışmasını üniversitemizden beklediğimiz hizmetlerden biri olarak şükranla, sevinçle karşılıyoruz.
Renkli, siyah beyaz fotoğraf, çizim ve tablolarla donatılmış kitapta konu şu başlıklar çerçevesinde ele alınmış:
- Giriş, Kültür Rotası Kavramı, Kültür Rotası Tasarım İlkeleri, Kültür Rotası Örnekleri, Avrupa’da Kültür Rotaları, Türkiye’de Kültür Rotaları
- Coğrafi Konum
- İstiklal Yolu Kültür Rotası
- İstiklal Yolu Kültür Rotası’nın Doğal Peyzaj Özellikleri
- Topoğrafik ve Jeolojik Yapısı, Toprak ve Hidrolojik Yapı, İklimsel Özellikler, Bitki Örtüsü ve Yaban Yaşamı
- İstiklal Yolu Kültür Rotasının Kültürel Peyzaj Özellikleri
- Tarihsel Gelişim
- İstiklal Yolu Kahramanları: Hâlime Çavuş, Hamamcı Kadı Salih Reis, Şehit Şerife Bacı
- Nüfus ve İdari Yapı
- Sosyo-ekonomik Yapı
- Ulaşım Yapısı
- Geleneksel Mimari, Tarihî ve Arkeolojik Değerler
- İnebolu
- Küre
- Seydiler
- Kastamonu
- İstiklal Yolu Kültür Rotası’nın Kültürel Turizm Potansiyeli
- İstiklal Yolu Kültür Rotası Günlük Rota Programı
- İstiklal Yolu Kültür Rotası Koruma Statüleri
- İstiklal Yolu Kültür Rotası Çalışma Birimleri
- İstiklal Yolu Kültür Rotası Potansiyelinin Değerlendirilmesi
- Rotanın Kaynak Değerlerinin Bölgesel Çekiciliği ve Olanakları
- Rotanın Sosyal, Kültürel, Ekonomik Yapısı
- İstiklal Yolu Kültür Rotasına İlişkin Değerlendirmeler
- İstiklal Yolu Kültür Rotasına İlişkin Öneriler
- İstiklal Yolu Kültür Rotasının Peyzaj Planlama Kriterleri Açısından Değerlendirilmesi
Ekler: 1. Avrupa Konseyi tarafından belirlenen sertifikalı kültür rotaları 2. Türkiye’de belirlenmiş kültür rotaları 3. İstiklal Yolu Kültür Rotası Kastamonu Bölümü Fotoğraf Paftası 4. İstiklal Yolu Kültür Rotası Kastamonu Bölümü Sörvey Paftası 5. Kültürel ve Algısal Veriler Paftası 6. Peyzaj Planlama Öneri Paftası
Her şey güzel ama daha da güzel olması için bazı ayrıntılara da dikkat etmek gerekiyor. Söz gelimi; artık bir devlet kurumu olan Türk Dil Kurumunun Yazım (İmla) Kılavuzu’ndaki kurallara uyulmalı. İstiklal hem böyle hem de İstiklâl şeklinde yazılmamalı. Kitabın baskı yeri ve matbaa, ISBN numarası mutlaka belirtilmeli. “O kadar kusur …….” Anladık!
Bu vesileyle belirtmek isteriz ki, üç Millî Parkı bulunan Kastamonu’nun Millî Parkları’nın Sinop’tan yönetilmesini hiçbir demokratik yönetim kabul etmez. Politika, bir işi en iyi, verimli, akılcı yapma sanatıdır… Bu yanlıştan tez zamanda dönülmelidir.
Başta Meryem Kocaoğlu olmak üzere eseri Kastamonu Kitaplığımıza kazandıranları, KATSO yöneticilerini yürekten kutluyoruz…
NAİL TAN