- Ağaç bazlı panel sektörünün global markası haline gelen Kastamonu Entegre, Kastamonu tesislerinde üretim kapasitesini arttırmaya yönelik yatırımlarına devam ediyor. Bu yıl İtalya’daki Pomposa Tesisi’ni devreye alarak dünya mobilya sektörünün kalbinde üretim yapmaya hazırlanan şirket, Kastamonu Tesisleri’nde ise yaklaşık 10 milyon Euro yatırımla ikinci bir parke hattını devreye almaya hazırlanıyor. Yeni yatırım 2019 yılı içerisinde tamamlanacak.
- Kastamonu Entegre’nin ilk gözağrısı olan ve şehir içerisinde kaldığı için de sürekli olarak ne zaman taşınacak sorularının akla geldiği Yongapan tesisi ile ilgili ise Fabrikalar Direktörü Enüs Koç, “Yönetim Kurulu Başkanımız Yahya Bey bize 2011 yılında taşıyabilirsiniz onayı verdi. Orayı taşımak için ana binada yerimiz hazır. Şu an yeni yaptığımız 10 bin metre kapalı alanın bir kısmı da orasıyla ilgili. Ama bu konjonktür meselesi. Türkiye’de şu anda biraz fazla kapasite var. Arz biraz daha fazla. Bekliyoruz, her an olabilir. Ne zaman nasıl olur onun hakkında çok bir şey diyemiyorum. Orayı taşımak 40-50 milyon doların üzerinde bir rakam. Basit değil” şeklinde konuştu.
Kastamonu Entegre AŞ., yeni yatırımlar ve hayata geçirdiği uygulamalar hakkında kamuoyunu bilgilendirme adına basın toplantısı düzenledi.
Kastamonu OSB’deki fabrikada düzenlenen basın toplantısına Kastamonu Entegre Kastamonu Fabrikalar Direktörü Enüs Koç ve Kastamonu Entegre Marka ve Kurumsal İletişim Müdürü Naci Güngör katıldı.
Toplantının ilk kısmında Hayat Holding, Kastamonu Entegre, Kastamonu MDF ve Yonga Levha Tesisleri’nin üretim, sosyal sorumluluk ve farkındalık çalışmaları hakkında sunum gerçekleştirildi.
Sonrasında ise ağaç bazlı panel sektörünün global bir markası olan Kastamonu Entegre’nin, yurt içinde ve yurt dışında hızlı büyümesini sürdürdüğü ve tesislerinin bulunduğu bölgelere katkı sağlamaya devam ettiği vurgulanırken; şirketin ilimizdeki tesisinin ilimize sağladığı katkılar ve bu yıl almaya hak kazandığı dünyanın ilk eko-etiketli çevrecilik sertifikası Blue Angel (Mavi Melek) hakkında bilgilendirmeler yapıldı.
10 MİLYON EURO YATIRIM
İlimizde kurduğu ilk tesisin ardından bugün ağaç bazlı panel sektörünün global bir markası haline gelen Kastamonu Entegre, üretim kapasitesini arttırmaya yönelik yatırımlarına devam ediyor. Bu yıl İtalya’daki Pomposa Tesisi’ni devreye alarak dünya mobilya sektörünün kalbinde üretim yapmaya hazırlanan şirket, Kastamonu Tesisleri’nde yaklaşık 10 milyon Euro yatırımla ikinci bir parke hattını devreye almaya hazırlanıyor.
Kastamonu Entegre, ilk tesisi olan Yonga Levha Fabrikası ile 1971 yılında Kastamonu’da başladığı yatırımlarına İtalya’yı da ekleyerek global marka unvanını pekiştiriyor. Yerel bir üretici olarak başladığı global marka yolculuğunda şirket, Bulgaristan, Romanya, Rusya, Bosna-Hersek ve A.B.D’de yaptığı yatırımlarla bugün dünyanın en büyük üreticilerinden biri haline geldi. Bu yıl İtalya’daki Pomposa Yonga Levha Tesisi’nde üretim yapmaya hazırlanan Kastamonu Entegre, aynı zamanda mevcut tesislerine yönelik ek hat yatırımları gerçekleştiriyor. Kastamonu MDF Tesisi’ne yeni parke hattı için 10 milyon Euro yatırım yapan şirket, üretim kapasitesini arttırmaya devam ediyor.
Ek üretim hattına yönelik açıklamalarda bulunan Kastamonu Fabrika Direktörü Enüs Koç konuyla ilgili olarak; “Kastamonu Entegre’nin toplam cirosunun yüzde 22’si bizim tesislerimizden sağlanıyor. Yeni parke hattını 2019 yılının ilk yarısında devreye alarak, hem üretim kapasitemizi hem de ciroyu arttırmayı hedefliyoruz” dedi.
Enüs Koç, Kastamonu Entegre MDF ve yonga levha tesisleriyle inşaat ve mobilya sektörünün ihtiyacı olan ağaç bazlı panel üretimi yaptıklarını vurgulayan Koç, üretim kapasiteleri ve ihracat potansiyeli ile ilgili şu bilgileri verdi:
“Yonga Levha tesisinde yılda yaklaşık 240 bin metreküp ham ve melamin kaplı yonga levha üretiliyor. Burada üretilen levha miktarı, Kastamonu Entegre grubunda üretilen toplam miktarın yüzde 15’ini oluşturuyor. MDF tesisinde ise yılda yaklaşık 420 bin metreküp ham ve melamin kaplı MDF, laminat parke ve boyalı levha üretiliyor. Burada üretilen MDF, Kastamonu Entegre grubunda üretilen toplam miktarın yüzde 35’ini karşılıyor. Tesislerde üretilen ürünler iç pazara satılmakla birlikte başta Balkan Ülkeleri olmak üzere, İran ve Türki Cumhuriyetlerine de ihraç ediliyor.”
İNSAN SAĞLIĞI VE İŞ GÜVENLİĞİ UYGULAMALARINDA HASSASİYET
“Tesislerdeki üretim süreçleri tüm yasal düzenlemelere uygun yürütülüyor, insan sağlığı iş güvenliği uygulamaları ve çevresel kriterlere hassasiyetle önem veriliyor. Tesislerde TSE standardı ve Avrupa normlarına uygun olarak üretim gerçekleştirilirken, sahip olunan dünyanın ilk eko-etiketli çevrecilik sertifikası Blue Angel (Mavi Melek) ile, üretimde kullanılan girdilerin sağlığa zararlı olmadığı belgeleniyor. Tesis aynı zamanda ‘Sıfır Atık Projesi’ kapsamında her türlü odun atığını yüzde 100 oranında değerlendiren ilk fabrika olarak öne çıkarken, orman atıklarından mobil yongalayıcı ile yonga elde edip üretimde değerlendirerek, atıkları ekonomiye kazandırıyor.”
“KENTE KATKILARIMIZ DEVAM EDECEK”
Tesislerin, kentin ekonomisine yılda yaklaşık 200 milyon TL’den fazla katkı sağladığını belirten Koç, yerel halka doğrudan ve dolaylı yoldan istihdam olanağı yarattıklarını vurguluyor.
Koç, çevre, kültür-sanat ve spor alanlarında yaptıkları katkıları ise şu sözlerle özetliyor:
“İnsan ve çevre odaklı çalışmaya önem veriyor, çalışanlarımızı, ailelerini ve yerel halkı kapsayan çeşitli etkinlikler düzenliyoruz. Bir aile olduğumuz fikrinden hareketle özel günler ve bayramları bir arada kutluyor, piknik ve kahvaltı etkinlikleri, kent gezileri organize ediyoruz. Huzurevlerini ziyaret ediyor, Çocuk Esirgeme Kurumu’na yardım götürüyor, sokak hayvanlarını besliyor, çevre okulların da katkılarıyla ormanların temizlenmesine ön ayak oluyoruz. Halk Müziği Korosu, Tiyatro ekibi oluşturuyor, gösterilerimizi çeşitli gecelerde sahneliyoruz. Kastamonu Geleneksel Bisiklet Yarışları düzenliyor, Kastamonuspor 1966’ya forma sponsorluğu desteği veriyoruz. Son olarak 2018 Türk Dünyası Kültür Başkenti Kastamonu’nun lansman gecesine sponsor olduk. Kente katkılarımız artarak devam edecek.”
“HAZIRIZ, TARİH VERMEK ÇOK DOĞRU OLMAZ”
YONGAPAN Fabrikası’nın taşınıp taşınmayacağına ilişkin soruya ise Enüs Koç, şu yanıtı verdi:
“Yönetim Kurulu Başkanımız Yahya Bey bize 2011 yılında taşıyabilirsiniz onayı verdi. Orayı taşımak için ana binada yerimiz hazır. Alt yapımız hazır. Odun sahası ve benzeri yerlerimiz hazır. Şu an yeni yaptığımız 10 bin metre kapalı alanın bir kısmı da orasıyla ilgili. Ama bu konjonktür meselesi. Şu an Türkiye’de biraz fazla kapasite var. İhracata yönelik kapasite de var. Arz biraz daha fazla. Bekliyoruz, her an olabilir. Ne zaman nasıl olur onun hakkında çok bir şey diyemiyorum. Orayı taşımak 40-50 milyon doların üzerinde bir rakam. Basit değil. Yenileyeceksiniz. Bir kısmını yeniledik. Arka kısmı taşıyacak şekilde komple yeniledik. Tüm dizaynları taşınabilir şekilde yaptık. Bizim için çok büyük problem değil. Taşıyabilir ama taşırken MDF olarak yoksa Yonga Levha olarak mı taşısak ya da Samsun’a farklı buraya farklı bir şey mi yapsak gibi kafamızda soru işaretleri yok değil. Ama hazırız. Tarih vermek çok doğru olmaz.”
“SATIŞLARDA ÖNCEKİ YILA GÖRE YÜZDE 25 ARTIŞ”
Kastamonu Entegre Marka ve Kurumsal İletişim Müdürü Naci Güngör ise Kastamonu Entegre hakkında sayısal verileri paylaşarak, “2017 yılında Türkiye’deki üretim tesislerinden yapmış olduğumuz satışlarımız bir önceki yıla göre yüzde 25 artış gösterdi. İhracatta ise daha da büyük bir başarıya imza attık. Sadece Türkiye’deki tesislerimizde 2017 yılında ihracatımız yaklaşık 130 milyon dolar olarak gerçekleşmişti. Bu rakamla bir önceki yıla göre 16 basamak birden yükselerek İstanbul Sanayi Odası İhracat sıralamasında 97’nci sırada yer aldık” ifadelerinde bulundu.
Cengiz MUHZİROĞLU – Erhan VEREN