- Kastamonu Damızlık ve Sığır Yetiştiricileri Birliği’nin işletmesindeki Canlı Hayvan Pazarı’nda kurbanlık satışı şimdilik durgun. Pazarda ortalama küçükbaş hayvanlar 2 ila 6 bin lira, büyükbaş hayvanlar ise 13 ila 30 bin lira arasında satılıyor. Kurban bayramı tatili süresinin 10 gün olarak açıklanmasının ardından ise il dışından geleceklerle pazardaki hareketliliği artması bekleniyor.
Kastamonu Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği işletmesindeki Canlı Hayvan Pazarı’na dün binin üzerinde canlı küçük ve büyükbaş hayvan geldi. Pazarda dün üretici ve kurban satıcıları için padok yer seçimi de yapıldı. Yeni gelecek üretici ve kurban satıcıları için de pazarda diğer kalan boş yerlerden yer verilecek.
Kastamonu Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği Başkanı Bayram Pehlivan, pazarla ilgili şu açıklamayı yaptı:
“Üretici ve kurban satıcıları için padok yer kuraları çekildi, yerleri tespit edildi. Kurban satıcılarımız Perşembe (bugün) gününden itibaren bu belirlenen yerlere kurbanlıklarını yerleştirecekler. Pazarımız kurban bayramın son gününe kadar da açık olacak. Bugün itibariyle binin üzerinde kurbanlık pazarımıza geldi. Evlerinde kurbanlık yeri olan vatandaşlar kurbanlıklarını şimdiden aldı. Yeri olmayanlar da ileriki günlerde kurbanlıklarını alacaklarını ifade ettiler. Şu anda pazarımızda kurbanlık fiyatları küçükbaş 2 ila 6 ve büyükbaş da 23 ile 25 bin üzerinde satışa sunuluyor. İstanbul’a giden kurbanlıkların da büyük bir bölümü satıldı. Şu anda satışlar il dışında da iyi gidiyor. 10 günlük kurban bayramı tatili pazarlarımızda yoğunluk yaşanmasına neden olacak. Gurbetteki hemşehrilerimiz geldiğinde pazarlarımız yoğunlaşacak. Kastamonu Ziraat Odası’nın ev sahipliğinde Kırmızı Et Üreticileri Birliğinin Başkanlığında daha önce Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği, Damızlık Koyun-Keçi Yetiştiricileri Birliği, Gıda Maddeleri Odası ve Veteriner Hekimler Odasının katılımıyla bir araya geldik. Kastamonu ili sınırları içerisinde üreticilerimizin 2022 yılı Kurban Bayramında Kurbanlık satışı canlı kg/TL ücretlerinin belirlenmesi ve vatandaşlarımızın kurbanlık alırken nelere dikkat etmesi gerektiği gündemli toplantıda bir takım tavsiye kararları aldık. Vatandaşlarımızın kurban vazifesini sağlıklı bir şekilde yerine getirerek, dini vecibelerini ifa etmenin huzurunu yaşamaları için kurbanlık alım-satımında artan üretim maliyetleri hesap edilmiş olup ülkemiz hayvancılığının sürdürebilirliği göz önüne alındı.. Bunun yanında çevre illerle ve yerel üreticilerle istişare edilerek üretici ve tüketici arasındaki denge de gözetildi” dedi.
Kastamonu İli Damızlık Koyun-Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı Adem Canbaz ise “Pazara gelerek vatandaşlara elimizden geldiğince yardımcı olmaya çalışıyoruz. Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği Başkanımız Bayram Pehlivan ile de görüşerek kurban pazarını Perşembe gününden itibaren açık olmasını kararlaştırdık. Vatandaşlarımız kurbanlarını Perşembe gününden itibaren pazarda satabilecek. Erkene alınması kurban satıcıları içinde iyi oldu. Vatandaşlar perşembeden itibaren de kurbanlıklarını alabilecekler. Bizlerde bu süre içinde pazarda olacağız. Şu ana kadar da pazarımızda önemli bir olumsuzluk da yaşanmadı” dedi.
Cengiz MUHZİROĞLU