“Tarihi İstiklal Yolu ve Kampüs Dijital Müzesi”
- Teknokent içerisinde hayat bulacak proje ile ilgili bilgi veren Dr. Öğretim Üyesi Muharrem Avcı, “Bu projenin amacı; ilkokuldan lisansüstü eğitime kadar olan tüm öğrenciler, Kastamonu halkı ve Kastamonu’yu ziyaret eden turistler için İstiklal Yolu’nun kampüs içerisinde yer alan kısmının dönemi yansıtan seramik panolar ile donatılarak, yürüyüş yolu olarak düzenlenmesi ve burada dijital bir müze oluşturulması sayesinde Kurtuluş Savaşı’nda önemli bir görev üstlenen İstiklal Yolu’nu tanıtmak, milli ruhu canlandırmak ve sahip olduğumuz tarihi değerlerimizi günümüze aktarmaktır” dedi.
Kastamonu Üniversitesi Bilimsel Araştırma Projeleri Koordinatörlüğü Bölgesel Kalkınma Odaklı Misyon Farklılaşması ve İhtisaslaşma Programı Ormancılık ve Tabiat Turizmi İhtisaslaşma Proje Başvuruları kapsamında kabul edilen ve proje yürütücülüğünü Kastamonu Üniversitesi Turizm Fakültesi Dr. Öğretim Üyesi Muharrem Avcı’nın yaptığı “Tarihi İstiklal Yolu ve Kampüs Dijital Müzesi” paydaş ve proje yürütücüleri toplantısı Kastamonu Üniversitesi Turizm Fakültesi Toplantı Salonu’nda yapıldı.
Toplantıya Belediye Başkan Yardımcısı Hamdi Öz, Kuzey Anadolu Kalkınma Ajansı (KUZKA)Şehir Tanıtımı ve Markalaşma Birim Başkanı Serkan Doğru, Türkiye Seyahat Acenteleri Birliği (TÜRSAB) Batı Karadeniz BTK Yönetim Kurulu Üyesi Gökşen Gedik ve proje yürütücüleri katıldı.
Toplantıda müzenin Kastamonu Üniversitesi Teknokent içerisinde hayat bulacağı, Su Ürünleri Fakültesi ile Orman Fakültesi arasındaki yolun da sergi yolu olacağı ve bu yola 10 tane aydınlatmalı metal stantlı seramik panonun yerleştirileceği ifade edildi.
PROJENİN AMACI
Toplantıda projenin amaçları ve önemi hakkında bilgi veren proje yürütücüsü Dr. Muharrem Avcı projenin amaçlarını şu sözlerle aktardı:
“Ülkelerin tarihine ışık tutan en önemli unsurların başında müzeler gelmektedir. Müzeler, tarihin seyri içinde belli bir dönemi, içinde barındırdığı kalıntılarla, eserlerle, anıtlarla tarihi günümüze taşımak suretiyle milli hafızayı taze tutarak gelecek nesillere aktarmaktadır. Bu noktada, Kurtuluş Savaşı Dönemi’nde cepheye lojistik destek vermesi açısından önemli bir rol oynayan İstiklal Yolu Türkiye’nin kültür rotalarından biri ve milli park olarak ilan edilmiştir. Bu projenin amacı; ilkokuldan lisansüstü eğitime kadar olan tüm öğrenciler, Kastamonu halkı ve Kastamonu’yu ziyaret eden turistler için İstiklal Yolu’nun kampüs içerisinde yer alan kısmının dönemi yansıtan seramik panolar ile donatılarak, yürüyüş yolu olarak düzenlenmesi ve burada dijital bir müze oluşturulması sayesinde Kurtuluş Savaşı’nda önemli bir görev üstlenen İstiklal Yolu’nu tanıtmak, milli ruhu canlandırmak ve sahip olduğumuz tarihi değerlerimizi günümüze aktarmaktır. Ayrıca son yıllarda turizmde dijitalleşme sürecinin ivme kazanması ile sanal ve dijital müzelerin önemi artmaya başlamıştır. Bu proje ile İstiklal Yolu’nda oluşturulan bir dijital müze ile Kastamonu ilinin, Kastamonu Üniversitesi’nin ve İstiklal Yolu’nun tanıtımına ve gelişimine katkı sağlanacak, öğrenciler, yerel halk ve turistler teknoloji ile buluşturulacaktır. Kampüs içerisinde tarihi bir yola ev sahipliği yapması ile özgün bir değere sahip olan Kastamonu Üniversitesi, bu proje ile ülkemizde kampüs içerisinde dijital müze barındıran çok az sayıda üniversiteden biri olacaktır. Son teknolojilerden faydalanılarak oluşturulan Tarihi İstiklal Yolu ve Dijital Müzesi ile öğrencilerin, yerel halkın ve turistlerin dijital bir ortamda milli ruhu canlandırılacak, kültür mirasımız günümüze taşınacak ve korunma altına alınmış olunacaktır.”
“KURTULUŞ SAVAŞI’NI BAŞARIYA ULAŞTIRAN YOL”
İstiklal Yolu’nun Milli Park ilan edilmesinin önemine de vurgu yapan Avcı, projenin önemini şu şekilde belirlediklerini söyledi:
“İlk olarak İnebolu’dan başlayıp Küre ve Seydiler’den geçerek Kastamonu merkeze kadar devam eden yol (Yaklaşık 95 km), Ankara 1 Numaralı Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu tarafından 2012 yılında “İstiklâl Yolu” adıyla Tarihi Sit Alanı olarak tescil edilmiştir. Daha sonra Ilgaz ilçesi İnköyü’nden başlayıp Ayan köyü ve Çankırı merkez ilçesine kadar devam eden yaklaşık 52 km’lik kısmı yine Ankara 1 Numaralı Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu tarafından 2013 yılında “İstiklâl Yolu” adıyla Tarihi Sit Alanı olarak tescil edilmiştir. Son olarak ise Cumhurbaşkanlığı’nın 01.11.2018 tarihli ve 302 Sayılı kararı ile “İstiklâl Yolu Tarihi Milli Parkı” olarak belirlenmiş ve 02.11.2018 tarihli 30583 Sayılı Resmî Gazete ’de yayınlanmıştır. Çünkü İstiklal Yolu Millî Mücadele yıllarında Kurtuluş Savaşı’nın başarıya ulaşmasında çok önemli bir rol üstlenmiştir. Bu kanıtlarla önemi tescillenen tarihi yolda, yaşanan olayların canlandırılacağı seramik panolar ve oluşturulacak dijital müze ile; yolun öneminin genç kuşaklara aktarılması ve bu çerçevede bir tarih bilincinin oluşturulması, kültürel değerlerimizin günümüze aktarılması, gençlerin, yerel halkın ve turistlerin teknolojiden faydalanmalarının sağlanması, Kastamonu’nun Millî Mücadele yıllarındaki öneminin ortaya konulması, İstiklâl Yolu’nun gündemde tutulması ve konuyla ilgili bilimsel çalışmaların yapılması projenin önemini oluşturmaktadır”
PROJENİN FAYDALARI
Toplantıda projenin faydaları da 3 başlık altında belirlendi.
Kurtuluş Savaşı ve İstiklal Yolu;
Kurtuluş Savaşı’nın ve o dönemin şartlarının daha iyi anlaşılmasını sağlamak,
Milli ve manevi değerlerimizin yeni nesillere aktarılmasını sağlamak,
Milli Mücadele’de cephe gerisinde yaşanan olayları aktarabilmek,
İstiklal Yolu’nun tanıtımını yapmak,
İstiklal Yolu’nun internet ortamına aktarılmasını sağlamak,
İstiklal Yolu’nda yapılan doğa yürüyüşlerinin bir parçası olmak.
Üniversite
Kampüs içerisindeki sosyal etkinliklerin sayısının arttırılması,
Öğrencilerin kampüs içinde geçirdikleri sürenin arttırılması,
Ülkemizde, bünyesinde müze barındıran az sayıda üniversiteden birisi olmak,
Kurumsal kimliğe olumlu katkı,
Dijital dönüşüme katkı sağlamak.
Öğrenciler, Yerel Halk ve Turistler
Son teknolojilerden faydalanma imkânı,
Kastamonu ve İstiklal Yolu’nu tanıma fırsatı bulma,
Tarih bilincinin ve farkındalığının kazandırılması,
Milli ruhun canlandırılması,
Müze bilincinin oluşturulması,
Öğrencilerde merak ve seyahat etme isteklerinin canlandırılması,
Öğrencilerin geçmişle ilgili bir bağ kurmalarının sağlanması,
İstiklal Yolu’nun Kastamonu Üniversitesi Yerleşkesi içerisinde bulunan kısmının saha çalışmaları ile belirlenmesi,
Mevcudiyette var olan İstiklal Yolu izinin korunmasının sağlanması
PROJE EKİBİ
Proje Yöneticisi Dr. Muharrem Avcı, Kastamonu Üniversitesi Turizm Fakültesi
Prof. Dr. Mehmet Serhat YILMAZ, Kastamonu Üniversitesi, Fen Edebiyat Fakültesi, Tarih Bölümü
Prof. Dr. Seyhan YILMAZ, Kastamonu Üniversitesi, Güzel Sanatlar ve Tasarım Fakültesi, Seramik ve Cam Bölümü
Doç. Dr. Ercan ÇELEBİ, Kastamonu Üniversitesi, Fen Edebiyat Fakültesi, Tarih Bölümü
Doç. Dr. F. Müjde GÖKBEL, Kastamonu Üniversitesi, Güzel Sanatlar ve Tasarım Fakültesi, Seramik ve Cam Bölümü
Doç. Dr. Burhan SEVİM, Kastamonu Üniversitesi, Turizm Fakültesi, Turizm İşletmeciliği
Arş. Gör. Gürkan ÇALIŞKAN, Kastamonu Üniversitesi, Turizm Fakültesi, Turizm İşletmeciliği
Arş. Gör. Muhammed ÜSTÜN, Kastamonu Üniversitesi, Turizm Fakültesi, Turizm Rehberliği Bölümü
Öğr. Gör. Gökçen GÖKGÖZ GEDİK, Kastamonu Üniversitesi, Taşköprü Meslek Yüksekokulu, Mimarlık ve Şehir Planlama Bölümü, Mimari Restorasyon Programı
Fatma BÖLÜKBAŞ, Kastamonu İstiklal Yolu Derneği Başkan Yardımcısı, Basın.
Proje Paydaşları
Hamdi Öz, Kastamonu Belediyesi Başkan Yardımcısı
Fahrettin Şenoğlu, Kastamonu İl Kültür ve Turizm Müdür V.
Gökşen Gedik, TÜRSAB Batı Karadeniz Bölge Temsil Kurulu Yönetim Kurulu Üyesi
Serkan Doğru, KUZKA Şehir Tanıtımı ve Markalaşma Birim Başkanı