Gazetemiz yazarı ve Kent Tarihi Müzesi Sorumlusu Arkeolog Murat Karasalihoğlu, arkeoloji ve antikçağ inanışları konusunda kaynak bir esere imza attı. Karasalihoğlu’nun, “Antikçağ’dan Bugüne Glykon Kültü” adlı kitabı, alanında Türkiye’nin en büyük yayınevlerinden Arkeoloji ve Sanat Yayınları’ndan çıktı ve ilk kez TÜYAP fuarında okuyucularla buluştu.
Karasalihoğlu’nun titizlikle yürüttüğü araştırmalar neticesinde ortaya konan bu bilimsel kaynak eserde, İnebolu ilçemizde günümüzden 1800 yıl önce ortaya çıkmış ve Roma İmparatorluğu’nun birçok yerine yayılmış merkezinde bir yılan tanrının olduğu Glykon Kültü inceleniyor. MS 2. yy’da ortaya çıkan Glykon Kültü, bir kehanet (gelecekten haber verme) ve sağaltım merkezi olarak döneminde oldukça popüler olmuş, Roma İmparatorluğu’nun her yerinden gelen insanlara hizmet etmiş. Kültün gücü bir dönem Roma İmparatoru’na kadar ulaşmış ve İmparator, kültün peygamberinin, kendisinden eski ismi Abonuteikhos olan yerleşimin isminin Ionopolis olarak değiştirilmesi isteğini kabul etmiştir.
Karasalihoğlu’nun yeni kitabı Kastamonu ve çevresinin antikçağlarına ışık tutarken bir taraftan da Roma Dönemi inanışlarının da Glykon Kültü çerçevesinde inceleme imkanı sunuyor. Alanında kaynak bir araştırma olan bu çalışmada, Karasalihoğlu kültün yayılımını mevcut olan arkeolojik, epigrafik ve nümismatik verilerle ele almış ve İnebolu’dan doğan bu inanışın Yunanistan, Balkanlar, Kuzey Karadeniz kıyıları, Anadolu, Kuzey Mezopotamya ve hatta Mısır’a kadar yayılan izlerinin peşinden bilimsel bir takip ve değerlendirme yapmış.
Yazarımız Murat Karasalihoğlu’nun kitabı aynı zamanda Arkeoloji ve Sanat Yayınlarının bu yıl 40’ncı kuruluş yıldönümü etkinleri kapsamında basılan ve basılacak özel seri yayınlar kapsamında okuyucu ile buluştu. Geçtiğimiz aylarda Türkiye’nin Nobel Ödülü olarak kabul edilen 3. Uluslararası Özkan Mert Onur Ödüllerinden Kültür Ödülünü alan yazarımız bu son çalışması ile de kültür ve bilim hayatına yaptığı katkıları taçlandırmış oldu.