Teknokent AŞ bünyesinde oluşturulacak olan İhtisas Odaklı Girişimcilik Ekosisteminin Oluşturulması Projesi Girişim Vadisi Kuluçka Programı’nın tanıtımı dün Kastamonu Üniversitesi’nin ev sahipliğinde gerçekleştirildi.
Fikir aşamasındaki girişimlerin hayatta kalması, gelişmesi ve büyümesine katkı sağlayacak olan Girişim Vadisi Kuluçka Programı ile girişimcilere ücretsiz eğitim ve danışmanlık desteği, internet altyapısı gibi ofis imkanları, mentorluk desteği, melek yatırımcılara erişim, fon kaynağına erişim için projelendirme desteği ve kamu/özel sektör desteklerinden faydalanma imkanı sunulacak.
Kastamonu Üniversitesi Teknoloji Geliştirme Bölgesi (Teknokent) bünyesinde oluşturulacak olan İhtisas Odaklı Girişimcilik Ekosisteminin Oluşturulması Projesi Girişim Vadisi Kuluçka Programı tanıtım toplantısı dün üniversitenin Bilgehan Bilgili Merkez Kütüphanesi Konferans Salonu’nda gerçekleştirildi.
Tanıtım toplantısına Kastamonu Üniversitesi Ormancılık ve Tabiat Turizmi İhtisaslaşma Koordinatörü Rektör Yardımcısı Prof.Dr. Ömer Küçük, Kastamonu Teknokent AŞ Genel Müdürü Rektör Yardımcısı Prof.Dr.Kasım Yenigün, Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Oğuz Fındıkoğlu, MÜSİAD Başkanı Ahmet Sevgilioğlu, kamu kurumlarının yöneticileri, STK temsilcileri ve Kastamonulu girişimciler katılım sağladı.
Programda Rektör Yardımcısı Ömer Küçük, Ormancılık ve Tabiat Turizmi İhtisaslaşma Koordinatörlüğü, Rektör Yardımcısı Kasım Yenigün ise Teknokent AŞ ile ilgili sunumlarını gerçekleştirdi ve bugüne kadar yapmış oldukları çalışmalar hakkında bilgilendirmede bulundu. Kastamonu Teknokent AŞ Genel Müdür Yardımcısı Doç.Dr.Erol Tekin de Girişim Vadisi Kuluçka Programı hakkında katılımcıları bilgilendirdi.
OTTİ’NİN HEDEFLERİ
Rektör Yardımcısı Ömer Küçük, konuşmasında Ormancılık ve Tabiat Turizmi İhtisaslaşma Koordinatörlüğü’nün (OTTİ) hedeflerini şu başlıklar altında aktardı:
“Araştırmalar yaparak bölgenin kalkınmasında öncü rol oynamak. İktisadi, sosyal ve beşeri sermayeyi geliştirmek ve bölgeye çekmek. Üniversite-Sanayi işbirliğini geliştirmek. İhtisas sahasında çalışan personelin sektörel eğitimlerden geçirilerek nitelikli hale getirilmesine katkı sağlamak. Ormancılığa ve tabiat turizmine dayalı değerlerin ekonomiye kazandırılması. Uzman personel yetiştirmek. Kamu, özel sektör ve STK’lar ile ortak projeler üretmek. İhtisas alanı ile ilgili uzmanlaşmış merkezler kurmak ve AR-GE çalışmaları yapmak. Bölgemize yatırımcıları çekebilmeyi, ekonomi ve istihdama katkı sağlamak.”
TEKNOKENT AŞ OFİSLERİ
Rektör Yardımcısı Prof.Dr.Kasım Yenigün ise Girişim Vadisi Kuluçka Programı’nın öneminden bahsederken, Kastamonu Teknokent AŞ Teknoloji Transfer Ofisi başlığı altında 6 ofis kurulduğunu söyleyerek şunları söyledi:
“Teknokent Akademi Ofisimiz var;Gerek ihtisas sahasında gerek girişimcilik sahasında verilen bütün eğitimlerin organizasyonunu yapıyor. Proje Destek Ofisimiz var; Proje kaynaklarına ulaşmada, onlara doğru doküman iletmede, oradan alınan projeleri doğru ilerletmesi ya da ortak paydaşları olan kişilere ulaşılmasında bu ofisimiz çalışma yapıyor. Kamu-Üniversite-Sanayi İşbirliği Platformu Ofisi; Bu platform düzenli olarak üniversitemiz öncülüğünde her ay ÜSİM Birimimiz altında iki haftada bir toplanıyor. Bunun içerisinde üniversitedeki akademisyenlerimiz var, diğer ofislerimizin temsilcilerinin tamamı var, KOSGEB temsilcisi, Sanayi Ticaret Odası İl temsilcisi, tarım ve orman müdürlükleri temsilcileri, TKDK ve ilgili tüm kurul ve kuruluşlar var. Sanayiye ulaşması gereken ya da insanların ihtiyaç duyduğu bütün kamu mekanizmaları bu ofiste bir araya geldi. Patent Destek Ofisi; Burası dünya liginde görünürlüğümüzü, seviyemizi gösteren bir ofis. Bütün patent başvuruları, coğrafi işaretleri, marka tescilleri vs. işlerini profesyonel olarak yapıyor. Bütün işlemleri ofisimiz yürütüyor ve bunun karşılığında bir kuruş dahi para almıyor. Bu muhteşem bir şey. Girişim Vadisi Ofisi; Bu da genç kardeşlerimizin gerek üniversitede son sınıfa gelen arkadaşlarımızı gerekse dışarıda iş kurmak ya da sahaya kendini odaklamak isteyen arkadaşlarımızı hem eğitmek hem şirketler kurdurmak hem de onları koruyup kolladığımız bir nevi kuluçka makinesi statüsündeki bir yapı. Son ofisimiz ise İnovatif Teknolojiler Ofisi. Bu ofisimiz de akıllı sistemler, yapay zeka uygulamaları, smart teknolojiler vb. sanayiye uygulama konusunda çalışmalar yürütüyor.”
GİRİŞİM VADİSİ KULUÇKA PROGRAMI
Kastamonu Teknokent AŞ Genel Müdür Yardımcısı Doç.Dr.Erol Tekin de Girişim Vadisi Kuluçka Programı hakkında katılımcılara detaylı bir sunum gerçekleştirdi.
Doç.Dr.Erol Tekin, İhtisas Odaklı Girişimcilik Ekosisteminin Oluşturulması Projesi Girişim Vadisi Kuluçka Programı’nın amacını şu sözlerle açıkladı: “Başlangıç aşamasındaki girişimlerin hayatta kalabilmesi, gelişebilmesi ve büyümesine; Teknoloji odaklı parlak fikirlerin değere dönüştürülmesine; Sağlıklı gelir modelleri olan girişimlerin kurulmasına; AR-GE ve inovasyon faaliyetleri şehrimizde gerçekleştirilen ürün ve işletmelerin ortaya çıkmasına fırsat sunmaktır.”
Kastamonu Üniversitesi’nin üstlendiği bölgesel kalkınma odaklı bakış açısı ile bölgedeki girişimcilik faaliyetlerini çeşitlendirerek ihtisas odaklı girişimci faaliyetlerin, yerel, ulusal ve uluslararasına dönüşümünü sağlayacaklarını söyleyen Doç.Dr.Erol Tekin, programın ön kuluçka, kuluçka ve genel süreci hakkında da katılımcılara detaylı bilgiler sundu.
İMKANLAR
Programın sağlayacağı imkanlar hakkında ise Doç.Dr.Erol Tekin, “Ücretsiz eğitim ve danışmanlık desteği; çalışma alanı tahsisi; internet altyapısı gibi ofis imkanlarından 7/24 faydalanma; mentorluk desteği; melek yatırımcılara erişim; fon kaynağına erişim için projelendirme desteği; kamu/özel sektör desteklerinden faydalanma imkanı sunacağız” dedi.
KİMLER BU PROGRAMA KATILABİLİR?
Kimlerin bu projeye başvurabileceği sorusuna ise Tekin, şöyle cevap verdi: “Farklı düşünebilen, proaktif ve risk almayı seven; kendi girişimini kurmak isteyen; çalışmayı seven, hayallerinin peşinden koşan; kararlı, pes etmeyen ve girişimci ruha sahip; yenilikçi, inovatif ve teknolojik bir iş fikri olan tüm girişimci adayları başvuru yapabilir” diye konuştu.
PROGRAM TAKVİMİ
Programa başvuruların başlangıç tarihini 1 Aralık olarak duyuran Doç.Dr.Erol Tekin, sonraki aşamalardaki takvimi ise şöyle aktardı: “20 Aralık 2021’de son başvuruları alacağız. 21-25 Aralık’ta başvurular değerlendirilecek ve ilan edilecek. 3 Ocak 2022’de ön kuluçka eğitimlerine başlayacağız, 20 Şubat 2022’de bu eğitimler sona erecek. 21-28 Şubat tarihlerinde ise seçici kurulumuz kuluçka programının seçimlerini gerçekleştirecek. 1 Mart – 30 Nisan 2022 tarihleri arasında ise Kuluçka eğitimleri düzenlenecek. 1 Mayıs -1 Haziran 2022 tarihlerinde yatırımcı sunumları ve projelendirmenin tamamlanması planlanırken, Haziran 2022’de ise yatırımcı buluşmaları ve şirketleşme çalışmaları gerçekleştirilecek.