KÜ ile OGM işbirliğinde online olarak düzenlenen Defne çalıştayı, bu alanda büyümek isteyen ilimize büyük bir ışık tuttu.
Orman Genel Müdürü Bekir Karacabey, “Defne değil define” diyerek ürünün önemine dikkat çekerken, Rektör Ahmet Hamdi Topal ise “Defne ile ilgili yürütülen projelerde Orman Bölge Müdürlüğü’ne hem AR-GE hem de akademik destek veriyoruz. Defne sahalarından alınan numuneler, üniversitemiz merkezi araştırma laboratuarında analiz edilerek defnenin gıda, kozmetik, ilaç alanlarında kullanılması için çalışmalar sürdürülüyor” dedi.
Kastamonu Üniversitesi ile Orman Genel Müdürlüğü işbirliğinde online olarak Defne Çalıştayı gerçekleştirildi.
İki oturum şeklinde gerçekleştirilen çalıştayın açılış konuşmasını Rektör Yardımcısı Prof. Dr Ömer Küçük yaptı.
Kastamonu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Hamdi Topal, Orman Genel Müdürü Bekir Karacabey’in yanı sıra çalıştaya Ormancılık ve Tabiat Turizmi İhtisaslaşma Koordinatörü Rektör Yardımcımız Prof. Dr. Ömer Küçük, Rektör Yardımcımız Prof. Dr. Mehmet Atalan ile alanında uzman akademisyenler, kamu kurumlarının temsilcileri, sivil toplum kuruluş temsilcileri, sektör temsilcileri, öğrenciler ve davetliler katıldı.
Orman Genel Müdürü Bekir Karacabey, “Önemli bir ekonomik gelire sahip olan defne çalıştayını gerçekleştirmenin mutluluğu içerisindeyiz. İki oturum şeklinde gerçekleşecek olan çalıştayımız da birbirinden değerli akademisyenlerimiz sunumlarını yapacaklardır. Düzenlemiş olduğumuz bu çalıştayın ülkemize, ülkemiz ormancılığına fayda sağlamasını temenni ediyorum” dedi.
“Defne değil define” diyerek defnenin öneminden bahseden Genel Müdür Karacabey, “Ülkemizin uçucu yağ ve baharat bitkilerinden biri de dış ticaretimizde önemli bir yere sahip olan defnedir. Dünya defne arzının yüzde 90’ını karşılamaktayız. Bu çalıştay defne ile ilgili çalışmalarımızda bize büyük yol gösterecek” diye konuştu.
Rektör Prof. Dr. Ahmet Hamdi Topal ise konuşmalarında, “Üniversitemiz Ormancılık ve Tabiat Turizmi sahasında ihtisaslaşan bir üniversite. Bu kapsamda bölgesel kalkınmada misyon farklılaşması çerçevesinde kamu, üniversite ve sanayi işbirliğine büyük önem veriyoruz ve bu bağlamda ihtisaslaşma sahamızla alakalı olarak, en büyük paydaşlarımızdan biri olan Orman Genel Müdürlüğü olmak üzere çok sayıda paydaşımızla işbirliğini hayata geçirdik. Bu kapsamda hem akademik hem de AR-GE olarak üniversitemiz, Orman Bölge Müdürlüğümüze destek vermektedir. Defne sahalarından alınan örnek numuneler, üniversitemiz merkezi araştırma laboratuarında analiz edilerek gıda, kozmetik, ilaç alanlarında da kullanılması için çalışmalar sürdürülüyor. Ülkemiz için çok kıymetli olan bu değeri ve önemi belirtmek üzere düzenlemiş olduğumuz bu çalıştay için emeği geçenlere teşekkür ederim” dedi.
Konuşmaların ardından ilk oturumun başkanlığını Prof. Dr. Erol Akkuzu’nun yaptığı çalıştayda, Kastamonu Orman Bölge Müdürü Fahri Sönmezoğlu; Kastamonu Orman Bölge Müdürlüğü Defne Sahalarında Rehabilitasyon Çalışmaları, Kastamonu Orman Bölge Müdür Yardımcısı Ahmet Er; Defne Sahaları Rehabilitasyon Çalışmalarında Örnek Uygulamalar, OGM Odun Dışı Ürün ve Hizmetler Dairesi Başkanı Özgür Balcı; Defnenin İç Pazarda Kullanımı ve Nihai Ürün Çeşitliliği, Dr. Öğr. Üyesi Kerim Güney; Kastamonu Üniversitesi Defnenin Ekolojisi ve Yetişme Ortamı Özellikleri, Batı Karadeniz Ormancılık Araştırma Enstitüsü Sadettin Güler; Defne sahalarında hasılat ve envanter çalışmaları, Bursa Teknik Üniversitesi Doç. Dr. Neşat Erkan ve Arş. Gör. Edanur Ayhan; Orman Köylülerinin Defne Üretimi Konusundaki Beklentileri: Karacabey Örneği, Doğu Akdeniz Or. Araş. Enstitüsü Sevda Polat; Defne Sahalarında Yaprak İşletme Şekilleri ve Standardizasyonu, Bursa Teknik Üniversitesi Doç. Dr. Salih Parlak; Defne Yaprağı Üretim Süreci hakkında sunumlarını gerçekleştirdi.
Doç. Dr. Miraç Aydın’ın ikinci oturumun başkanlığını yaptığı çalıştayda ise Ege Tarımsal Araştırma Enstitüsü Doç. Dr. Ünal Karık; Defnenin Kültüre Alınması ve Islahında Önemli Parametreler, Bartın Üniversitesi Doç. Dr. Ayben Kılıç Pekgözlü; Defne Yağı ve Kimyası, Osmaniye Korkut Ata Üniversitesi Prof. Dr. Ali İhsan Öztürk; Defnenin Tıbbi Bitki Olarak Kullanımı, Fitoderman Danışmanı Prof. Dr. İbrahim Uslu; Defne Yaprağı Yağının Antikorona Özellikleri Hakkında Bilimsel Çalışmalar ve Salgının Defne Sayesinde Hiçbir Aşıya Gerek Olmadan Tamamen Önlenmesi, Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi Dr. Öğr. Üyesi Ahmet Duran Çelik; Defnenin Ekonomik Değeri ve Pazar Durumu, Batı Karadeniz Ormancılık Araştırma Enstitüsü Dr. Fevzi Bilgin; Defne Üreticiliğinin Sosyo-Ekonomik Önemi ve Üretici Profilinin Belirlenmesi, Öz-Tem Orman Ürünleri; Defne Sahalarında Üretimi Artırıcı Öneriler ve Defne Bahçeleri hakkında sunumlarını gerçekleştirdi.